Η Τουρκία θέλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ως σκέτο «Μακεδονία» – Η Τουρκία δεν θέλει το «Βόρειος Μακεδονία»

Είναι σαφές ότι η ΠΓΔΜ θα μπει στο ΝΑΤΟ μόνο ως «Βόρεια Μακεδονία». Η Τουρκία όμως, που μαζί με τη Ρωσία παίζουν δικό τους παιχνίδι στα Βαλκάνια, ζήτησε να μπει αστερίσκος στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον οποίο εκείνη αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», δηλαδή η Τουρκία δεν θέλει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Και η Τουρκία δεν θέλει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» διότι η Τουρκία γνωρίζει ότι με αυτό η ΠΓΔΜ δεν θα μπορεί πλέον να είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της περιοχής, ούτε να έχει αλυτρωτικές απαιτήσεις εις βάρος της Ελλάδας.

Διότι τα Σκόπια παριστάνοντας στο παρελθόν τη μοναδική «Μακεδονία», ισχυρίζονταν ότι υπήρχε και μια υπόλοιπη Μακεδονία δική τους που ήταν σκλαβωμένη. Αυτές τις λεπτομέρειες είναι δύσκολο να τις αντιληφθεί ένας ανεκπαίδευτος νους στη γεωπολιτική και στην εξωτερική πολιτική, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να πέφτουν «θύματα» της προπαγάνδας ψευδών ειδήσεων των Ρώσων, της Τουρκίας και της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, δεν χρειάζεται και πολύς νους για να κατανοήσει κανείς ότι κάτι «τρέχει» όταν η Τουρκία θέλει τα Σκόπια ως σκέτο «Μακεδονία» και δεν αποδέχεται την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Αυτά συμβαίνουν ενώ η χώρα μας συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις σχετικά με το ρωσικό σχέδιο ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο να ματαιωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, σχέδιο το οποίο «ακουμπά» και την έξαλλη ακροδεξιά πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Βεβαίως η εκτίμηση που υπάρχει ευρέως είναι ότι οι Νεοδημοκράτες πιάστηκαν ως «χρήσιμοι ηλίθιοι» έρμαια της μικροπολιτικής τους στα δίχτυα των ρωσικών σχεδιασμών.

Ωστόσο, απομένει να αποδειχθεί εάν υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Μακεδονία που έχουν σχέσεις με ρωσικούς κύκλους, πράγμα που θα τα έφερνε αντιμέτωπα με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της κατασκοπείας.

Ρωσία και Τουρκία με λύσσα προσπαθούν να εμποδίσουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επειδή γνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη παίρνει τα Σκόπια από τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας και της Τουρκίας και τα περνάει στην ελληνική σφαίρα επιρροής.

Το ΝΑΤΟϊκό κείμενο

«Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα» αναφέρει τουρκικός «αστερίσκος» στο κείμενο της διακήρυξης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ με το οποίο -εκτός των άλλων- οι χώρες της ατλαντικής συμμαχίας καλούν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας.

»Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας.

»Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας» αναφέρεται στο σημείο 63 της κοινής δήλωσης που υπογράφουν όλοι οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Παρά το γεγονός ότι η πρόσκληση προς τη FYROM αναφέρει κατηγορηματικά ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα επισημοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι προκαθορισμένες εσωτερικές διαδικασίες (δηλαδή η κύρωση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, η έγκριση της συμφωνίας έπειτα από δημοψήφισμα και στη συνέχεια η συνταγματική αναθεώρηση), η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και πέτυχε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της διακήρυξης αστερίσκος ο οποίος αναφέρει:

«Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα».

Αν και η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που αναγνωρίζει την Τουρκία με το συνταγματικό της όνομα. Υπάρχουν κι άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Όμως οι Αμερικανοί δεν ζήτησαν να μπει υποσημείωση ότι αναγνωρίζουν τα Σκόπια σαν Μακεδονία, άλλωστε η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν επισήμως στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.