Θρίλερ κατασκοπείας: Οι σκοτεινοί Ρώσοι «διπλωμάτες» και οι εγχώριες «νάρκες» στο Σκοπιανό

Σε κατασκοπευτικό θρίλερ εξελίσσεται η αποκάλυψη για τη δράση Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι φέρονται σύμφωνα με την Καθημερινή να δρούσαν προκειμένου να τορπιλίσουν τη συμφωνία της Ελλάδας με την πΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εδώ και καιρό αναδειχθείσα προσπάθεια τρίτων χωρών να εμπλακούν στο θέμα προκειμένου να διατηρήσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια.

Η αποκάλυψη της Καθημερινής ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, καθώς και την απαγόρευση εισόδου σε άλλος δύο, προκάλεσε αίσθηση αλλά και διπλωματικές αναταραχές με τη Μόσχα, με τις προεκτάσεις της υπόθεσης ωστόσο να μπορούν να φθάσουν μέχρι και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Βασίλης Νέδος, οι τέσσερις Ρώσοι υπήκοοι προέβησαν σε παράνομες ενέργειες, ήτοι αλίευση και διακίνηση πληροφοριών καθώς και απόπειρα χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι επιχειρήθηκε ο επηρεασμός μητροπολιτών και δημάρχων της Βόρειας Ελλάδας, όπως επίσης και να ασκηθεί επιρροή στο Άγιος Όρος.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εστιάζουν την προσοχή στη δραστηριότητα της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε εμμέσως το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι όντως υπήρξαν συμπεριφορές που αποσκοπούσαν στην εμπλοκή στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ.

«Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό κράτος», τόνισε.

Είναι εμφανές ωστόσο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το ζήτημα. Για αυτό το λόγο και ο κ. Τζανακόπουλος είπε επίσης στον ΣΚΑΪ:

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής ότι θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη αλλά όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αθήνα είχε προειδοποιήσει της ρωσική πλευρά να σταματήσει τις παρεμβάσεις της εντός της Ελλάδος και την περασμένη Παρασκευή την ενημέρωσε για την απέλαση των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών.

Όπως τονίζουν αρμόδιες Αρχές οι απελάσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες καθώς σχετίζονται με στοιχεία σε βάρος των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, ενώ αν η Μόσχα προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα, αν και συμμετρικά, εκλαμβάνονται από πολλούς ως προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων από την πλευρά της Μόσχας, δεδομένου ότι οι Έλληνες διπλωμάτες στη Ρωσία εκτελούν άψογα τα καθήκοντά τους, χωρίς καμία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας αυτής.

Αντιφατικές αντιδράσεις από Μόσχα

Αίσθηση προκαλεί νεότερο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Interfax, που ήρθε σε δεύτερο χρόνο και αναφέρει:

«Η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα προετοιμάζει την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις για μία επιτυχημένη επίσκεψη στη Ρωσία από τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

Στο τηλεγράφημα αποτυπώνεται πολύ διαφορετικό κλίμα σε σύγκριση με προηγούμενα τηλεγραφήματα του ίδιου πρακτορείου, όπου γινόταν λόγος για «συμμετρική» αντίδραση στις απελάσεις

Γιατί είναι πολύ σοβαρή υπόθεση

Η πρακτική αυτή των συγκεκριμένων διπλωματών έρχεται σε μία συγκυρία που οι σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα, παρά τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στο άρμα της Δύσης, έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Και τούτο, όχι μόνο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισκεφθεί δύο φορές τη Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε στην Ελλάδα, αλλά διότι οι ευρύτερες διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις έχουν σαφώς αναβαθμιστεί. Πέραν αυτών όμως, η υπόθεση θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή διότι:

Η Ελλάδα είχε πολλά χρόνια να απελάσει ξένους διπλωμάτες και μάλιστα πυρηνικής δύναμης.

Η κυβέρνηση είχε κρατήσει σχετικά ευνοϊκή στάση για τη Ρωσία στην υπόθεση Σκριπάλ, με τον Πρωθυπουργό να καταφέρνει στην προ μηνών σχετική Σύνοδο Κορυφής να αποτρέψει μία πολύ σκληρή καταδίκη της Μόσχας, όπως επεδίωκε η Βρετανία, ενώ σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες τότε, δεν προχώρησε σε σκληρά μέτρα όπως οι απελάσεις, αδού κρίθηκε ότι οι Ρώσοι μπορεί να υπερέβησαν τα όρια αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις.

Πέραν τούτων όμως, ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι καταγγελίες και για χρηματισμό δημάρχων, παραγόντων και μελών της Εκκλησίας, προκειμένου να ενισχύσουν τα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας με την πΓΔΜ.

Η Αυτοκρατορική Ένωση

Στο δημοσίευμα της Καθημερνής αναφέρεται η Ρώσικη οργάνωση «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση».

Η Αυτοκρατορική Ένωση έχει σαν επίσημο στόχο τη διατήρηση και τη προάσπιση της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι έχει γραφεία στην Ιερουσαλήμ, τη Θεσσαλονίκη και την Άγκυρα και κατά πολλούς θεωρείται μακρύ χέρι του Πατριαρχείου της Μόσχας με στόχο την αποδυνάμωση των Πατριαρχείων Κωνσταντινούπολης και Ιεροσολύμων.

Το ελληνικό παράρτημα της που έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη, έκανε την επίσημη «πρώτη» με τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Δοβρά στη Βέροια τον Νοέμβριο του 2016, παρόντος του Προέδρου της κεντρικής Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης, πρώην πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρόεδρου του Ελεγκτικού Συμβουλίου Στεπάσιν Σεργκέι Βαντίμοβιτς.

Τον αγιασμό είχε τελέσει ο μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Ο πρόεδρος τους ελληνικού παραρτήματος Σίμος Παναγιωτίδης στην ομιλία του είχε αναφερθεί στους στόχους της Ένωσης στην Ελλάδα, όπως τη δημιουργία Ρωσικού Σχολείου και την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού.

Ο κ. Παναγιωτίδης, όπως αναφέρει το newpost σε σχετικό ρεπορτάζ του, είναι διευθυντής του Ρωσικού τμήματος του Ομίλου Άκτωρ, καθώς και διευθυντής της AKTOR S.A. στη Σερβία.

Σενάρια αποσταθεροποίησης από την κυβέρνηση

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη πάντως και την αποκάλυψη για τη δράση Ρώσων πρακτόρων δεν πρέπει να περνά στα ψιλά το γεγονός ότι έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τις αναφορές της κυβέρνησης σε σενάρια αποσταθεροποίησης με αφορμή τη συμφωνία της Ελλάδας με την πΓΔΜ, τα οποία σύμφωνα με τα όσα είχαν αφήσει να εννοηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, συνδέονταν με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τα σενάρια της κυβέρνησης περί αποστασίας μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να δώσουν στην αντιπαράθεση γεωπολιτική χροιά, τονίζοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει μόνο η εικοσιπενταετής διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά επιτυγχάνεται και η αναχαίτιση της ρωσικής – και της τουρκικής – επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, δεδομένου ότι το αντιτιθέμενο στη συμφωνία VMRO θεωρείται φίλα προσκείμενο στη Μόσχα.

Το ερώτημα είναι εν προκειμένω είναι πώς μπορεί να δικαιολογήσει τη στάση της η ΝΔ, η οποία έχει διολθήσει στη γραμμή Σαμαρά – Γεωργιάδη, υπηρετώντας de facto τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Μόσχας και της Άγκυρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις πρώτες σειρές της πολιτικής φιέστας που έστησε εξάλλου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του προ ημερών, βρισκόταν ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Ιβανόφ, ο οποίος εγκαλεί τον Ζόραν Ζάεφ για «εσχάτη προδοσία», ενώ το παρόν έδωσε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως επίσης δεν πρέπει να αγνοηθεί και η συγκυρία της δημιουργίας κόμματος δεξιά της ΝΔ, εκτιμούν πολλοί παράγοντες που κινούνται στο πολιτικό παρασκήνιο.

Διαβάστε οπωσδήποτε εδώ:

Ρωσία και Τουρκία σχεδίαζαν αποσταθεροποίηση της Ελλάδας με συνεργάτες ντόπιους «χρήσιμους ηλίθιους»

https://dynatielladanews.gr/news/latest-news/35716-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%af%ce%b1%ce%b6%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%b5/

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.