Αποκαλύφθηκε ο παράνομος τρόπος που οδήγησε στο ευτελές τίμημα του πλειστηριασμού του «Ντυνάν»

του Άγγελου Προβολισιάνου
Με την εξέταση του δικαστικού επιμελητή, Κωνσταντίνου Κωνσταντάκου, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε αυτή του πρώην υπουργού και γ.γ. Διαφάνειας, Γιώργου Σούρλα.
Ο κ. Κωνσταντάκος είναι ο δικαστικός επιμελητής που ανέλαβε να αποτιμήσει τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του «Ντυνάν» πριν τον πλειστηριασμό που οδήγησε το νοσοκομείο στην αγκαλιά της θυγατρικής της τράπεζας Πειραιώς έναντι ευτελούς τιμήματος. Ο δεύτερος είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης το επίμαχο διάστημα και παλαιότερα υπουργός της ΝΔ. 
Ο δικαστικός επιμελητής προέβη σε μια σημαντική αποκάλυψη που ξεσκεπάζει τον τρόπο που προέκυψε το πενιχρό τίμημα του πλειστηριασμού. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάκος υποστήριξε πως τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή το σύνολο του ιατρικού εξοπλισμού εκτιμήθηκε από εταιρία που συνεργαζόταν με την Πειραιώς. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως επικοινώνησε με τη νομική σύμβουλο του «Ερρίκος Ντυνάν», Βασιλική Βουτσιώτη, επειδή εκείνος δεν είχε την απαιτούμενη επάρκεια για να προβεί σε αξιολόγηση του ιατρικού εξοπλισμού και εκείνη του απάντησε πως θα επικοινωνήσει με εταιρία ανάλογου σκοπού για να προβεί σε σχετική τιμολόγηση. Δηλαδή, η Πειραιώς είχε και το μαχαίρι και το καρπούζι, αφού ο δικαστικός επιμελητής απευθύνθηκε στον ίδιο τον επισπεύδοντα της διαδικασίας του πλειστηριασμού, με το τελικό τίμημα να ωφελεί εν τέλει την θυγατρική της τράπεζας, ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ. «Όταν μου είπαν το ποσό προσέθεσα 1 εκατ. ευρώ παραπάνω» είπε χαρακτηριστικά ο δικαστικός επιμελητής. 
Μετά την κατάθεση του κ. Κωνσταντάκου, ξεκίνησε αυτή του κ. Σούρλα.
Η κατάθεση Σούρλα
Ο πρώην υπουργός και γ.γ. Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης της ΝΔ, Γιώργος Σούρλας, προέβη σε αξιολογικές κρίσεις για τη μη πάταξη της διαφθοράς, ξεφεύγοντας αρκετές φορές από το αντικείμενο της Επιτροπής. Ειδικότερα, έκανε αναφορά για το λαθρεμπόριο πετρελαίου και νόθευση καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως επίσης λαθρεμπόριο καπνικών. Στοιχεία πολύ σημαντικά, αλλά δίχως σημείο επαφής με την εν λόγω Εξεταστική Επιτροπή.
Πέρα αυτών, για το ΚΙΕΝ υποστήριξε πως η κύρια ευθύνη ανήκει στη διοίκηση αλλά και στους εποπτεύοντες φορείς, χαρακτηρίζοντας εν γένει το ξεπούλημα του νοσοκομείου ως θέμα διερεύνησης.
Παρακάτω, ο κ. Σούρλας παρέθεσε και το σκάνδαλο των ραδιοφαρμάκων που στην Ελλάδα έφταναν με 3.200 ευρώ, αντί 1.000 ευρώ που κοστολογούνται στη Γαλλία. Επ’ αυτού, ο πρώην γ.γ. Διαφάνειας είπε ότι έχει καταθέσει σχετικά στοιχεία από το 2012 τόσο στον εισαγγελέα κ. Πεπόνη τα στοιχεία αυτά, όσο και στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων, όπως επίσης στον κ. Λυκουρέζο και στον κ. Μάρδα. 
Μάλιστα, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ζήτησε υπόμνημα από τον κ. Σούρλα για όλες αυτές τις υποθέσεις προκειμένου να διερευνηθεί από την Επιτροπή η πορεία των δικογραφιών που σχηματίστηκαν.
Ο κ. Σούρλας, ο οποίος έχει έναν κοινά αποδεκτό κοινοβουλευτικό αγώνα κατά της διαφθοράς, χαρακτήρισε ως πρωταθλητή στον αγώνα κατά της διαπλοκής τον ανεξάρτητο βουλευτή, Νίκο Νικολόπουλο.
https://www.youtube.com/watch?v=I1wJ2KjLAVArn
Η αρχή της συνεδρίασης
Εκκινώντας τη διαδικασία ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε τα μέλη πως ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, το όνομα του οποίου υπάρχει στη λίστα με τα φερόμενα αιτήματα ρουσφετιών, επικοινώνησε μαζί του και του είπε πως υπάρχει μία έκθεση που αποτιμά το οικονομικό εύρος των δωρεάν νοσηλίων.
Εν συνεχεία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, απεκατέστησε την αλήθεια αναφορικά με δύο ονόματα που παρέθεσε κατά την εξέταση του Μαρτίνη την Τρίτη και τα οποία τελικά δεν εμπεριέχονται στην περιβόητη λίστα των ρουσφετιών. Πρόκειται για τους κ.κ. Γιάννη Μανιάτη και Οδυσσέα Βουδούρη τους οποίους εκ παραδρομής -όπως είπε ο ίδιος- ανέφερε. 
Αναφορά έγινε και στην αποκάλυψη του Documento για την τραγική ιστορία της Ελευθερίας Θεοχαροπούλου, η οποία ακρωτηριάστηκε από ιατρικό λάθος στο «Ντυνάν» και παρά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου που της αναγνωρίζει περισσότερα από 400.000 ευρώ συν τους τόκους, η πληγείσα δεν έχει αποζημιωθεί. Επ’ αυτού, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης τόνισε πως η Επιτροπή ως σύνολο πρέπει να κάνει μια αναφορά προκειμένου να λάβει την αποζημίωσή που δικαιούται η κ. Θεοχαροπούλου. 
Έπειτα, διευκρινίστηκε πως η δέουσα πρακτική που πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με την κλήση των εμπλεκόμενων υπουργών Υγείας (Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Βορίδη) για να καταθέσουν είναι η διαδικασία αυτή να συντελεστεί μετά το πέρας των καταθέσεων των λοιπών μαρτύρων. Βέβαια, οι εκπρόσωποι της ΝΔ μαζί με τον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Μαυρωτά, θεωρούσαν πως δεν πρέπει να «σέρνεται» η κατάθεσή των υπουργών για τόσο μεγάλο διάστημα, καθώς με όσα αναφέρονται σπιλώνονται τα ονόματά τους. Προφανώς, η άποψη αυτή δεν «πέρασε», καθότι θα ήταν η πρώτη φορά που οι καταθέσεις των εμπλεκομένων σε μια υπόθεση θα προηγούνταν από αυτές των μαρτύρων.
Η κατάθεση του δικαστικού επιμελητή
Κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ο δικαστικός επιμελητής που εκτίμησε το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του «Ντυνάν» πριν τον πλειστηριασμό, Κωνσταντίνος Κωνσταντάκος, υποστήριξε πως ορθώς έγινε η κατάσχεση των ακινήτων και των ειδικών περιουσιακών στοιχείων γιατί ωφέλησε εν τέλει και το ίδιο το ΚΙΕΝ, αφού ο πλειοδότης συνέχισε τη λειτουργία του νοσοκομείου.
«Είχατε ξανά κάνει αποτίμηση περιουσίας νοσηλευτικού ιδρύματος» ρώτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, με τον μάρτυρα να απαντά: «Όχι». «Λογικό αφού για πρώτη φορά εκπληστηριάστηκε νοσηλευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα» σχολίασε ο κ. Λάππας. 
«Και γιατί δεν ζητήσατε συμβουλή πραγματογνώμονα ή κάποιου εκτιμητή;» επανήλθε ο κ. Λάππας, με τον κ. Κωνσταντάκο να λέει πως εκείνος είναι ένα απλός υφιστάμενος και πως δεν είχε τη δικαιοδοσία για να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. «Κάνετε λάθος! Έχετε το δικαίωμα αυτό βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.  
Ύστερα, ο κ. Λάππας άσκησε κριτική για το πολύ χαμηλό τίμημα του πλειστηριασμού, το οποίο προήλθε από τη χαμηλή αποτίμηση του εν λόγω δικαστικού επιμελητή, ο οποίος ήταν πολύ φειδωλός -σύμφωνα με τον κ. Λάππα- κατά την κοστολόγηση της αντικειμενικής αξίας κινητών και ακινήτων του ΚΙΕΝ, όπως επίσης και της άυλης αξίας του ιδρύματος, με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντάκο να προασπίζεται τα πεπραγμένα του. 
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς. Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, ο δικαστικός επιμελητής απάντησε πως τα χρέη δεν εμπεριέχονται σε ένα πλειστηριασμό. Ουσιαστικά, αυτό αφορούσε τα 4,7 εκατ. ευρώ που όφειλε το ΚΙΕΝ στο Δημόσιο.
Όταν έφτασε η σειρά του Ηλία Κασιδιάρη να εξετάσει τον μάρτυρα, ζήτησε από τον κ. Κωνσταντάκο να ονοματίσει όσους τον συμβούλευσαν προφορικά για την εκτίμηση της αξίας των ειδικών περιουσιακών στοιχείων. «Ρώτησα -γιατί δεν είχα πείρα- τους δικηγόρους της τράπεζας Πειραιώς και μου είπαν ότι έχουμε μια επιτροπή» είπε χωρίς να ονοματίζει με ποιους μίλησε. 
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ρώτησε τον μάρτυρα αν γνωρίζει πόσο κάνει ένα πλήρως εξοπλισμένο κρεβάτι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τον κ. Κωνσταντάκο να απαντά πως δεν γνωρίζει. «Ο μέσος όρος της τιμολόγησής του είναι στα 80.000 ευρώ. Οπότε, αν το πολλαπλασιάσουμε επί 30 -που υπάρχουν στο Ντυνάν- η στοιχειώδης αποτίμηση φτάνει στα 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του εξοπλισμού του νοσοκομείου κοστολογήθηκε μόλις 3.650.000 ευρώ» είπε και πρόσθεσε: «Ο πλειστηριασμός το λεηλάτησε το νοσοκομείο».
Ένταση προκλήθηκε κατά την εξέταση του μάρτυρα από τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς αναρμόδιο και μη επαρκώς εξειδικευμένο το μάρτυρα για να αποτιμήσει την περιουσία του νοσοκομείου, με τον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Βλάχο, να παρεμβαίνει λέγοντας: «Ας προστατέψουμε τον μάρτυρα». 
Τότε, επενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, για να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά οι εκπρόσωποι της ΝΔ στην Επιτροπή δεν είχαν την ίδια άποψη. «Με το μνημόνιο είχε παραιτηθεί το Δ.Σ. του νοσοκομείο από τη διαδικασία της διακοπής (σ.σ. του πλειστηριασμού)» τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης, με τον κ. Γεωργαντά να πετάγεται και να λέει: «Από το 2010 ήταν οι διαταγές πληρωμής», προκαλώντας εκ νέου ένταση.
«Καταλάβατε αυτό όταν διαβάσατε το μνημόνιο;» ρώτησε δηκτικά ο κ. Λάππας και συμπλήρωσε: «Και λέτε πως γνωρίζετε ανάγνωση και γραφή». Προφανώς, δεν θα μπορούσε να μην τοποθετηθεί επ’ αυτού ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος είπε αστειευόμενος: «Χαλάτε τη διαδικασία και μετά λέτε για μας! Να το σηκώσουμε στο twitter (σ.σ. το τριμερές μνημόνιο επί Γεωργιάδη) να δούμε τι λέει το μνημόνιο, να μάθει και ο κόσμος», με τον κ. Μπαλωμενάκη να διερωτάται: «Χωράει στο twitter το μνημόνιο;».
Ο Νίκος Νικολόπουλος, εξετάζοντας τον μάρτυρα, τον ρώτησε αν αναλογίστηκε ποτέ πως θα αντιμετωπίσει ατομικές ευθύνες αν προκύψει υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν το αναλογίστηκε ποτέ, καθόσον. Μάλιστα, για να στηρίξει τα λεγόμενά του ο μάρτυρας επανέλαβε για πολλοστή φορά πως έβαλε ένα εκατ. ευρώ παραπάνω στην αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων του «Ντυνάν».
Μετά τις ερωτήσεις του ανεξάρτητου βουλευτή, ο κ. Κωνσταντάκος απάντησε πως 5 με 6 χρόνια συνεργαζόταν με την Πειραιώς και εισέπραττε ετησίως 15.000 έως 20.000 ευρώ από την τράπεζα.
«Αναγνωρίζεται από μόνος σας ότι δεν έχετε τις γνώσεις για να αξιολογήσετε τον εξοπλισμό, σας δίνει ο νόμος το δικαίωμα να ζητήσετε τη γνώμη πραγματογνώμονα και εσείς ρωτήσατε τη δικηγόρο της επισπεύδουσας τράπεζας» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, με τον μάρτυρα να απαντά: «Μου είπαν πως υπάρχει μία εταιρία που συνεργάζεται με την τράπεζα».
«Άρα η Βασιλική Βουτσιώτη (σ.σ. νομικός σύμβουλος Πειραιώς) μίλησε και σας έδωσε την τελική τιμή» πρόσθεσε ο βουλευτής της πλειοψηφίθας, με τον κ. Κωνσταντάκο να παρεμβαίνει λέγοντας: «Έβαλα ένα εκατ. ευρώ παραπάνω». «Από μόνος σας;» ρώτησε ο κ. Τζαμακλής, με τον μάρτυρα να αποκρίνεται: «Βεβαίως».
Μετά από επίμονες προσπάθειες του κ. Τζαμακλή, ο δικαστικός επιμελητής είπε πως αν το χρέος προς το δημόσιο (4,7 εκατ. ευρώ) είχε συμπεριληφθεί στον πλειστηριασμό, τότε αυτά τα λεφτά θα αφαιρούνταν από την πλειοδότρια Πειραιώς. «Οπότε, η μη αναγγελία της οφειλής προς το δημόσιο ωφέλησε την Πειραιώς» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το λόγο μετά πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής για να εξετάσει τον μάρτυρα, ρωτώντας τον αν ήταν νόμιμη η διαδικασία αποτίμησης του πλειστηριασμού. Ο κ. Μπαλωμενάκης επικαλούμενος το νόμο 1041/13 είπε πως θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει επί του τιμήματος το Σώμα Ορκωτών Λογιστών, το οποίο είχε καταργηθεί ως σώμα, αλλά δεν καταργήθηκε η αρμοδιότητα του. «Όσοι αναλαμβάνουν να συμβουλεύσουν και να παραθέσουν εκτίμηση για τέτοια ζητήματα πρέπει να έχουν νομική επάρκεια. Ήταν φιλανθρωπικό ίδρυμα» επισήμανε ο κ. Μπαλωμενάκης. «Εσάς, σας είπε κανένας τίποτα;» ρώτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, με τον μάρτυρα να απαντά: «Όχι». 
«Ο κ. Τζουτζουράκης όταν πήγατε να κάνετε την αποτίμηση ήταν μαζί σας. Τότε, προέβαλε καμία αντίρρηση για τα ποσά που εκτιμούσατε;» ρώτησε ο κ. Μπαλωμενάκης. «Όχι» αποκρίθηκε ο κ. Κωνσταντάκος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε με αφορμή αυτή την απάντηση, αν τον επηρέασε το μνημόνιο και ο όρος που υπήρχε για τη μη κατάθεση αναίρεσης της διαδικασίας και ο μάρτυρας απάντησε πως δεν τον γνώριζε καν αυτόν τον όρο.
Τέλος, ο κ. Μαλωμενάκης αποκάλυψε πως κατά τον πλειστηριασμό δεν κατασχέθηκε η άδεια ιδρύσεως, αφού αυτή δεν γίνεται να κατασχεθεί, υποστηρίζοντας εν ολίγοις πως το νοσοκομείο λειτουργεί μόνο με άδεια λειτουργίας.
{yotutube}-dBUKHM33gIrn

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.