Σκάνδαλο Novartis: 178 μάρτυρες έχουν ήδη καταθέσει- Καταιγιστικές εξελίξεις

Εκατόν εβδομήντα οκτώ μάρτυρες έχουν καταθέσει για την υπόθεση Novartis και η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, το οποίο επικαλείται δικαστικές πηγές, στο πλαίσιο έρευνας για τις παράνομες δωροδοκίες και μίζες που προσέφερε η εταιρία σε δημοσίους υπαλλήλους, υπουργούς και σε γιατρούς στην Ελλάδα. Το ποσό των πληρωμών δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.
Κλιμάκιο του FBI από την Αμερική, που άρχισε πρώτο τη διερεύνηση σκανδάλων σε πολλές χώρες βρίσκεται στην Ελλάδα, και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, προχωρούν την έρευνα για «μαύρο» χρήμα, που διακινήθηκε από το 2006 έως το 2014, προκειμένου 4.000 γιατροί δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πρώην υπάλληλοι της εταιρίας στην Ελλάδα έχουν καταθέσει στην Αμερική, και έχουν προβεί σε σημαντικές αποκαλύψεις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, και βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.
Υπάλληλος της εταιρίας, που τώρα εργάζεται στα κεντρικά στη Βασιλεία της Ελβετίας, φέρεται να αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ανήμερα την Πρωτοχρονιά, από τον 13ο όροφο κεντρικού ξενοδοχείου στην Αθήνα, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ζητούσε επίμονα από τους αστυνομικούς που τον απέτρεψαν, να επικοινωνήσει με την εισαγγελέα Ελένη Ράικου.
Στα γραφεία της Novartis πριν από λίγες ημέρες, έγινε έφοδος από την οικονομική εισαγγελία και κατασχέθηκαν πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα.
Η εταιρεία το 2014 είχε ελεγχθεί από τις αμερικανικές αρχές για υπόθεση δωροδοκίας ώστε ο «μεσολαβητής» να ενισχύσει τις πωλήσεις ορισμένων φαρμάκων.
Με ανακοίνωσή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, εκπρόσωπος της Novartis διαβεβαίωσε ότι “η εταιρία θα προσφέρει την πλήρη συνεργασία της στις αρχές, τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο», τονίζοντας πως η εταιρία «λαμβάνει σοβαρά περιστατικά κακοδιαχείρισης και ηθικής».
Την ίδια ώρα στα κομματικά επιτελεία των κομμάτων που μετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις επικρατεί έντονος προβληματισμός από την είδηση πως δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ και ένας του ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στο σκάνδαλο «Novartis».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εκτός των τριών υπουργών φέρονται να έχουν πάρει «μίζες» και στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Οι τρεις πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί, αλλά και το περιβάλλον τους, τρέμουν στην ιδέα να δουν τα ονόματά τους δημοσιευμένα στον Τύπο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.