Ντάισελμπλουμ: Σημαντικό βήμα η συμφωνία – Η Ελλάδα στις αγορές το 2018 – ΒΙΝΤΕΟ

Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός χαρακτήρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τη σημερινή συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία προβλέπει την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αλλά και κάποια στοιχεία για τη μορφή που θα έχει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τελικά πέρασε η γαλλική πρόταση για σύνδεση της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το Eurogroup θα ετοιμάσει μία στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και το επόμενο έτος, υπονοώντας ότι η Ελλάδα θα δανείζεται πλέον από τις αγορές.
Όσον αφορά στη σύνδεση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το χρέος της – τον μηχανισμό προσαρμογής της ανάπτυξης – αυτή σημαίνει, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, ότι αν υπάρχει ταχύτερη ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη και η αποπληρωμή του χρέους και αντίστροφα. Ο μηχανισμός αυτός θα εφαρμοσθεί στο τέλος του προγράμματος, αφού εν τω μεταξύ γίνει μεγαλύτερη επεξεργασία του.
Επιπλέον, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει την περαιτέρω επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και των περιόδων χάριτος για την πληρωμή τόκων κατά έως και 15 χρόνια.
Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτά θα είναι 3,5% του ΑΕΠ στο 2022 και στη συνέχεια θα πρέπει να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσοστά (προφανώς όμως θα είναι σημαντικά μικρότερα από το 3,5%).
Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η ακριβής ρύθμιση των μέτρων για το χρέος και η εφαρμογή τους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος (το καλοκαίρι του 2018).
Τέλος, ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας τράπεζας ανάπτυξης από την Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεων, ενώ είπε ότι έγιναν παρατηρήσεις για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
https://www.youtube.com/watch?v=SAQle51QVfArn

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.