Αθώος ο Χαρδούβελης για το πόθεν έσχες

Της Άννας Κανδύλη
Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος κατηγορείτο για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.
Η υπόθεση αφορούσε στην μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, αν και ήταν υπόχρεος.
“Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλω δήλωση πόθεν έσχες. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι”, ανέφερε στην απολογία του ο κ. Χαρδουβελης.
Πρόεδρος: Ρωτήσατε τον προηγούμενο αν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης;
Χαρδούβελης: Δεν μου παρέδωσε κανείς. Παραλάβαμε χάος… μου ζήτησε ο κ. Παπαδήμος να αναλάβω. Δεν είχαμε παράδοση και παραλαβή. Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε περίπτωση να είμαι υπόχρεος, υπέβαλα αμέσως. Υφίσταμαι έναν ανελέητο έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές. Τα είχα έτοιμα. Επειδή είχα κάνει την ίδια δουλειά από το 2000-2004 και δεν έπρεπε να κάνω, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι πρέπει να το κάνω. Εγώ στην κυβέρνηση πήγα με διάθεση να βοηθήσω”.
Από την πλευρά του ο συνήγορός του Παναγιώτης Κουρελέας σημείωσε ότι ο πρώην υπουργός “δεν ήξερε, δεν είχε ενημερωθεί ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης ως προϊστάμενος γραφείου πρωθυπουργού το 2011/2012. Η περίπτωσή του δεν αναφέρεται ρητά στο νόμο. Εν τέλει υπέβαλε βέβαια. Για πέντε μήνες είχε τη θέση. Από Ιανουάριο μέχρι Μάιο του 2012. Επειδή η σύζυγος του είναι Αμερικανίδα πολίτης είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση στην Αμερική. Άρα δεν του ήταν τίποτα, αν το ήξερε, να υποβάλει και στην Ελλάδα” ανέφερε ο συνήγορός του Παναγιώτης Κουρελέας.”
Την απαλλαγή του κ. Χαρδούβελη πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας, λέγοντας πως “δεν υπήρχε δόλια προαίρεση αλλά αμελής συμπεριφορά. Πρέπει να μείνει ατιμώρητος ενόψει αυτού του γεγονότος”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.