Με εκτενή δημοσιεύματα κάλυψαν τα κινεζικά ΜΜΕ την επίσημη επίσκεψη του Παυλόπουλου στην Κίνα

Με εκτενή δημοσιεύματα κάλυψαν τα κινεζικά ΜΜΕ την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Κίνα και τις υψηλόβαθμες συναντήσεις του με την κινεζική ηγεσία.

Με πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα CHINA DAILY αναφέρθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενώ αντίστοιχα δημοσιεύματα φιλοξενήθηκαν στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων XINHUA, καθώς και σε ρεπορτάζ μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τα κινεζικά ΜΜΕ, στα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Κίνας, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τόσο για τη σημασία της επίσκεψης του στο Πεκίνο και την προώθηση των ανταλλαγών και της αμοιβαίας γνώσης των πολιτισμών στην Ευρώπη και την Ασία, όσο και για τον διάλογο των πολιτισμών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Xi υπογράμμισε την ευρύτητα του κινεζικού πολιτισμού, ήδη από την αρχαιότητα, σημειώνοντας την είσοδο του αρχαίου ελληνικού και του αρχαίου ρωμαϊκού πολιτισμού, πολιτισμών της Μεσογείου, καθώς και του Βουδισμού, του Ισλαμισμού και του Χριστιανισμού στην Κίνα μέσω του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού. Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν υπήρξε ποτέ σύγκρουση πολιτισμών ή θρησκευτικός πόλεμος στην Κίνα, προσθέτοντας ότι το κινεζικό έθνος δεν έχει παράδοση επιθετικότητας.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη προώθησης των ανταλλαγών, της αμοιβαίας γνώσης των πολιτισμών και της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας των χωρών για τη δημιουργία ενός ανοικτού κόσμου, που δεν αποκλείει κανέναν και απολαμβάνει διαρκή ειρήνη, παγκόσμια ασφάλεια και κοινή ευημερία.

Σχετικά με την πρωτοβουλία Belt and Road και την πρόταση για τη δημιουργία μίας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, ο Πρόεδρος της Κίνας δήλωσε ότι ο στόχος είναι η προώθηση των ανταλλαγών μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ χωρών, σημειώνουν τα κινεζικά μέσα.

Αναφερόμενα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τα κινεζικά ΜΜΕ υπογράμμισαν τα όσα επισήμανε στη Διάσκεψη για τον Διάλογο των Ασιατικών Πολιτισμών και ιδιαίτερα την αναφορά του, ότι οι διαφορετικοί πολιτισμοί πρέπει να επιδεικνύουν αμοιβαίο σεβασμό και να ενισχύουν την αμοιβαία γνώση μέσω διαλόγου και ανταλλαγών, προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής παγκόσμια ειρήνη και αρμονική συνύπαρξη.

Προέβαλαν, επίσης, την επισήμανση του κ. Παυλόπουλου ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα την προταθείσα από τον Πρόεδρο Xi προοπτική για τους παγκόσμιους πολιτισμούς, καθώς και την από κοινού ανάπτυξη της πρωτοβουλίας Belt and Road και την έννοια της δημιουργίας μίας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Επιπλέον, τόνισαν ότι σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο « η Ελλάδα επιδοκιμάζει την Κίνα για την προάσπιση της πολυμέρειας και την τήρηση των υποσχέσεών της σε διεθνή θέματα, ως υπεύθυνη μεγάλη χώρα», ενώ παράλληλα υπογράμμισαν τη δήλωση του Έλληνα Προέδρου ότι «Ο ελληνικός λαός θαυμάζει τα σπουδαία αναπτυξιακά επιτεύγματα της Κίνας, και η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία για την από κοινού ανάπτυξη της πρωτοβουλίας Belt and Road και για την προώθηση της συνεργασίας με την Κίνα».

Αναλυτικά ήταν τα ρεπορτάζ του κινεζικού Τύπου, ηλεκτρονικού και έντυπου, και για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Li Zhanshu.

Σημειώνεται ότι ο κ. Li Zhanshu προέτρεψε τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τη συναίνεση, που έχει επιτευχθεί από τους ηγέτες των δύο χωρών, να εντείνουν τις επαφές υψηλού επιπέδου και να ενισχύσουν τη συνεργασία, στο πλαίσιο και της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road. Επιπλέον, δήλωσε ότι η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση επιθυμεί τις ανταλλαγές με τη Βουλή των Ελλήνων σε ζητήματα νομοθεσίας, εποπτείας και διακυβέρνησης, καθώς και την προώθηση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να συνεργασθεί με την Κίνα για την προώθηση του διαλόγου των πολιτισμών και της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας και Ευρώπης-Κίνας σε διάφορους τομείς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.