Εικόνες πανικού από τη φωτιά στο ΑΠΘ – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 9 το πρωί στο υπόγειο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που λόγω ιδιαιτερότητας του χώρου δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστών, μία 28χρονη που είχε εγκλωβιστεί σε ασανσέρ του οκταώροφου κτιρίου διασώθηκε, ένας εργαζόμενος στο διπλανό κτίριο του Τμήματος Φυσικής όπου έφτασαν οι καπνοί απεγκλωβίστηκε, ενώ δύο πυροσβέστες παρουσίασαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

«Στις 9.11 το πρωί ειδοποιήθηκε η υπηρεσία μας για πυρκαγιά στο υπόγειο του κτιρίου του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ. Άμεσα κινητοποιηθήκαμε με πολύ μεγάλες δυνάμεις. Στο σημείο έφτασαν εννιά υδροφόρα οχήματα και 35 πυροσβεστικοί υπάλληλοι, καθώς και ειδικά οχήματα. Εντοπίσαμε ότι υπήρχε πυρκαγιά στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ παράλληλα ενημερωθήκαμε ότι μία κοπέλα 28 ετών, υποψήφια διδάκτωρ, λόγω της διακοπής ρεύματος στο κτίριο είχε εγκλωβιστεί στο ασανσέρ. Η πρώτη ενέργεια ήταν να απεγκλωβίσουμε την κοπέλα. Μεταφέρθηκε με ασφάλεια εκτός του κτιρίου και προληπτικά στο νοσοκομείο Παπανικολάου -οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι είναι καλά στην υγεία της- και στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε στο έργο της κατάσβεσης» δήλωσε ο συντονιστής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης.

«Αυτή τη στιγμή έχει γίνει πλήρης κατάσβεση. Η φωτιά αφορούσε αποθηκευτικούς χώρους στο υπόγειο, έχει περιοριστεί στο συγκεκριμένο σημείο και είμαστε στο στάδιο της αποκάθαρσης. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ειδοποιηθήκαμε και για έτερο άτομο, που ήταν στο κτίριο του φυσικομαθηματικού. Λόγω επικοινωνίας που υπάρχει στα υπόγεια είχαμε καπνό και στα δύο κτίρια. Ήταν ένας άνδρας εργαζόμενος, που απομακρύνθηκε και αυτός χωρίς πρόβλημα. Επίσης δύο πυροσβεστικοί υπάλληλοι λόγω του πυκνού καπνού εμφάνισαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα και ελέχθησαν από το ΕΚΑΒ και το ιατρικό τμήμα της υπηρεσίας μας. Ο ένας προληπτικά έχει μεταφερθεί στα 424, αλλά είναι καλά», γνωστοποίησε.

Το Πανεπιστήμιο είναι κλειστό για τους φοιτητές και τα άτομα που βρίσκονταν στο κτίριο σήμερα το πρωί ήταν κυρίως εργαζόμενοι ή μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτητές που είχαν κάποια εργασία. «Απομακρύνθηκαν όλοι πλην της κοπέλας που χρειάστηκε να γίνει διάσωση. Ο άνδρας στον τρίτο όροφο του φυσικομαθηματικού, απλώς επειδή ο διάδρομος είχε γεμίσει με καπνό, προτίμησε -και καλά έκανε- να παραμείνει στο γραφείο του, ενημέρωσε ότι βρίσκεται εκεί και συνάδελφοι μετέβησαν και τον απομάκρυναν», διευκρίνισε ο κ.Βαρσάμης.

Η πυρκαγιά εντοπίστηκε σε δύο πρόχειρες κατασκευές αποθηκών, με ξύλινα και διαχωριστικά νοβοπάν και γυψοσανίδα και σε υλικά που ήταν πρόχειρα αποθηκευμένα στον διάδρομο, ο οποίος ενώνει τα υπόγεια των Τμημάτων Βιολογίας και Φυσικού. «Θεωρούμε ότι είναι η μικρότερη δυνατή καταστροφή -και για το μέγεθος που κατάφερε να πάρει, αλλά και για τον χώρο. Είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο χώρος, το υπόγειο είναι ένας τεράστιος χώρος και μόνο ο καπνός έκανε φοβερά δύσκολη την επέμβαση», εξήγησε ο υποστράτηγος.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος, ευχαρίστησε την πυροσβεστική «γιατί έκανε μια εξαιρετικά μεγάλη και έγκαιρη κινητοποίηση και έτσι δεν είχαμε άλλα σοβαρότερα προβλήματα», ενώ για το πώς έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά ανέφερε: «Η ενημέρωση που έχουμε από τους εργαζομένους είναι ότι πρώτα έπεσε το ρεύμα και στη συνέχεια είδαν τους καπνούς».

Σχετικά με την εκκένωση των κτιρίων ο κ. Λαόπουλος είπε: «Οι συνάδελφοι και εργαζόμενοι που ήταν στο κτίριο απομακρύνθηκαν, λειτούργησε η έξοδος κινδύνου. Ποια ακριβώς ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς, θα τα δει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, αλλά ο μηχανισμός λειτούργησε έτσι όπως πρέπει να λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο κτίριο εξήγησε πως «μόνο εκτίμηση μπορούμε να κάνουμε, υπολογίζουμε περίπου 50, τέτοια ώρα Μεγάλη Πέμπτη το πρωί είναι μόνο οι εργαζόμενοι». «Οι γραμματείες που λειτουργούσαν κανονικά είναι στο διπλανό κτίριο, που δεν επικοινωνεί με το κυρίως. Ο καπνός πήγε στο Φυσικό γιατί επικοινωνούν τα δύο κτίρια από κάτω», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπήρχαν στο κτίριο άτομα κατά τη διάρκεια της νύχτας απάντησε: «Όχι, στο κτίριο υπάρχουν μόνο φύλακες. Δεν έχουμε γνώση αυτή τη στιγμή και δεν έπρεπε να ήταν κανένας. Δεν ξέρουμε να υπήρχε κανένας, άρα θεωρούμε ότι δεν υπήρχε κάποιος μέσα στο κτίριο -εξάλλου στο υπόγειο είναι μόνο αποθήκες. Εργαστήρια φοιτητών στο υπόγειο δεν υπάρχουν. Υπάρχουν αποθήκες, αποθήκες αρχειακού υλικού των γραμματειών, υπάρχει υποσταθμός της ΔΕΗ».

Πηγή: ΑΜΠΕ, voria.gr, seleo.gr, thessnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.