Οι Τούρκοι ζητάνε να αποσύρουμε τον στρατό μας από τα νησιά μας – Τι απάντησε το ΥΠΕΞ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος υπουργός υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Άμεση η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διά του εκπροσώπου, Αλέξανδρου Γεννηματά, καλώντας την Άγκυρα να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει.

»H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Ακάρ στα τουρκικά ΜΜΕ, ζητώντας από την Ελλάδα αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, με επιχείρημα ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών που πρέπει να παραμένουν αποστρατιωτικοποιημένα συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων και ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη λέγοντας:

«Από τον Έλληνα ομόλογό μου στα πλαίσια των ειλικρινών σχέσεών μας περιμένω να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και για αυτό το ζήτημα».

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι: «Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Την ίδια στιγμή ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, με στόχο αυτό να γίνει με ειρηνικά μέσα και διάλογο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.