Αναλογικά διόδια από τον Σεπτεμβριο!

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Πολιτείας, το μέτρο των αναλογικών διοδίων αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο στη διαδρομή Κορίνθου – Πατρών με την προϋπόθεση την ηλεκτρονική πληρωμή τους.
Σύμφωνα λοιπόν με σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει για πρώτη φορά το σύστημα αναλογικών διοδίων στον αυτοκινητόδρομο «Ολυμπία Οδός» και στη διαδρομή Κόρινθος – Πάτρα.
Ο εν λόγω οδικός άξονας είναι ο μόνος για τον οποίο είχε προβλεφθεί στο χρηματοοικονομικό μοντέλο το υβριδικό σύστημα πληρωμής διοδίων ενώ για τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρας, θα χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευσης μεταξύ των παραχωρησιούχων και του υπουργείου Υποδομων, κάτι που έχει ήδη εξαγγείλει ο υπουργός, κ. Σπίρτζης.
Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το υβριδικό σύστημα διοδίων είναι η κατοχή πομποδέκτη από τους χρήστες καθώς το σύστημα απαιτεί την τοποθέτηση κεραιών στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητόδρομου, καθώς και καμερών που θα φωτογραφίζουν τις πινακίδες των οχημάτων για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
Βασικός στόχος είναι φυσικά να αναγνωρίζεται το σημείο εισόδου του οχήματος στον αυτοκινητόδρομο καθώς και το σημείο εξόδου του, προκειμένου να καθορίζεται το ύψος το κομίστρου διοδίων που θα καταβάλλει.
Επιπρόσθετα, εκτιμάται πως δεν απαιτείται να τοποθετηθούν κεραίες σε όλο το δίκτυο δεδομένου ότι υπάρχουν είσοδοι και έξοδοι με χαμηλή κυκλοφορία όπου θα ήταν ανώφελο να επενδύσουν οι παραχωρησιούχοι.
Με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, εκτιμάται πως η λειτουργία των αναλογικών διοδίων θα μειώσει το κόστος διέλευσης των χρηστών ακόμη και άνω του 5% σε σχέση με τα σημερινά έσοδα του αυτοκινητόδρομου.
Ωστόσο, οι εταιρείες παραχώρησης εκτιμούν πως οι απώλειες αυτές θα περιοριστούν καθώς ο αυτοκινητόδρομος θα είναι σε θέση να προσελκύσει περισσότερους χρήστες από την εφαρμογή ενός –πιο δίκαιου- συστήματος χρέωσης.

  πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.