Ισχυρή και στρατιωτικά η συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου – Γιατί ο Σούκρι ήθελε να δει Τσίπρα-Καμμένο

Η χαλύβδινη συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου επιβεβαιώνεται και από τα δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου, στον απόηχο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου συμμετείχε ο Αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.
Η εφημερίδα Al-Ahram, σε δημοσίευμά την Τρίτη αναφέρεται στα όσα σημαντικά είπε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ στην Αθήνα.
Ο Σάμεχ Σούκρι στην ομιλία του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος καλωσόρισε τη συμμετοχή της σε αυτό το νέο πολιτιστικό πλαίσιο, δηλαδή στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής, ως εργαλείο για την πολιτιστική διπλωματία στη διεθνή σκηνή, εξέφρασε δε την πλήρη υποστήριξη της αιγυπτιακής πλευράς στην πρωτοβουλία και στις δράσεις και εκδηλώσεις που θα προκύψουν από αυτήν.
Τονίζονται ακόμα οι επισημάνσεις του Σάμεχ Σούκρι για την ανάγκη να συντονίσουν οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών τις προσπάθειές τους, προκειμένου να υπενθυμίσουν σε όλο τον κόσμο τη σημασία του πολιτισμού, της ειρήνης και της διαφώτισης που μεταφέρει αυτό το Φόρουμ στην ανθρωπότητα.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στον κίνδυνο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, που έχει καταστεί άμεση απειλή για την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Αναφέρθηκε επίσης στους τραγικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, με τα αθάνατα μνημεία και τις υψηλές της αξίες.
Τόνισε δε ότι ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως να επιστρέψει στις ρίζες των αρχαίων πολιτισμών και να αντλήσει από τη σοφία της ιστορίας, για να δημιουργήσει ένα μέλλον πιο πολιτισμένο και πιο ανθρώπινο.
Ο Σάμεχ Σούκρι μίλησε επίσης για τη μαζική κινητοποίηση που σημειώνεται στην Αίγυπτο, υπό την ηγεσία του Αλ Άζχαρ, για τη διόρθωση και αναβάθμιση του θρησκευτικού λόγου και την αντίκρουση των ψευδών που έχουν προσαφθεί στην ισλαμική θρησκεία.
Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που συστάθηκε μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις σε αιγυπτιακές εκκλησίες στην Τάντα και στην Αλεξάνδρεια από κορυφαίες προσωπικότητες της σκέψης, της επιστήμης, του πολιτισμού, των τεχνών, καθώς και εκπροσώπους της ισλαμικής και της χριστιανικής θρησκείας, προκειμένου να υπάρξει συσπείρωση των δυνάμεων και συντονισμός των πολιτικών για την αντιμετώπιση των ιδεολογιών που τρέφουν την τρομοκρατία.
Η εφημερίδα Al-Akhbar εστίασε στις επαφές του Αιγυπτίου υπουργού Εξωτερικών στο περιθώριο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και αναφέρεται στις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, καθώς και με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι.
Επισημαίνονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Σούκρι τόνισε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι επιδίωξε να συναντηθεί μαζί του, για να επιβεβαιώσει το μεγάλο ενδιαφέρον που αποδίδει η Αίγυπτος στην ενίσχυση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.
Ο κ. Σούκρι αναφέρθηκε επίσης στις κοινές δράσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στον μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Στη συνάντηση του κ. Σούκρι με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας συζητήθηκαν τρόποι αναβάθμισης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου, ιδίως στον στρατιωτικό τομέα, υπό το φως της ισχυρής ώθησης που έχει δοθεί τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις των δύο χωρών.
H ιστοσελίδα της εφημερίδας Εl-Fagr αναφέρεται στις δηλώσεις του Δρα Αϊμάν Σαμίρ, ειδικού στις διεθνείς σχέσεις, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το τηλεοπτικό κανάλι Extra News.
Ο κ. Σαμίρ αναφέρθηκε στις θερμές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, τονίζοντας ότι οι ηγέτες των τριών χωρών φροντίζουν να συναντώνται τακτικά, γεγονός που επιβεβαιώνει την ύπαρξη ισχυρής βούλησης των τριών πλευρών για ενίσχυση της συνεργασίας τους.
Ο κ. Σαμίρ πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος έχει ανάγκη την ελληνική και κυπριακή εμπειρία στα έργα που σχετίζονται με τη Διώρυγα του Σουέζ, καθότι Ελλάδα και Κύπρος διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ναυτιλίας.
Τόνισε επίσης ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο ανέρχονται στα 4 δισ. δολάρια, ποσό μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βοηθούν την Αίγυπτο να καταστεί περιφερειακό κέντρο στον τομέα της ενέργειας.
Τέλος, ο κ. Σαμίρ αναφέρθηκε στην παρουσία μεγάλης αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.