Πώς γιορτάζουν το Πάσχα σε διάφορες πόλεις του κόσμου;(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) (PART 1)

Το ελληνικό Πάσχα το γνωρίζουμε καλά: εξοχή, ανάσταση, μαγειρίτσα, σούβλισμα αρνιού, πρωτάθλημα… σπασίματος κόκκινων αβγών κ.ο.κ. Τι συμβαίνει, όμως, το Πάσχα σε διάφορα μέρη του κόσμου εκτός Ελλάδας και εκτός Ευρώπης;

Η σημαντική αυτή γιορτή του χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού γιορτάζεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη απ’ άκρη σ’ άκρη, με το καθένα να έχει τα δικά του ήθη και έθιμα. Πάμε να τα γνωρίσουμε; Σεβίλλη, Ισπανία
Στη Σεβίλλη πραγματοποιείται μια από τις πιο θεαματικές λιτανείες, όπου οι πιστοί εμφανίζονται με μάσκες και τα άρματα είναι από τα πιο πολυτελή του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τις καθημερινές πομπές με τις μπάντες και τα στολισμένα με κεριά άρματα, με μπαρόκ αγάλματα να απεικονίζουν την ιστορία του Πάσχα και εκατοντάδες “nazarenos” (πιστοί ντυμένοι με μανδύες και μάσκες) να ακολουθούν. Η Μεγάλη Εβδομάδα συμβολίζει, επίσης, την έναρξη της άνοιξης για τους κατοίκους της Σεβίλλης, οπότε οι εορτασμοί σε όλη την πόλη κυριαρχούν.

https://www.youtube.com/watch?v=g0P662dIpdArn
Alghero, Σαρδηνία

https://www.youtube.com/watch?v=2nKMOGzCtP8rn Στο Alghero της Σαρδηνίας γιορτάζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα σύμφωνα με την τελετουργία μιας αρχαίας παράδοσης που ξεκινάει από το 1501, όπου πραγματοποιούνται σιωπηρές λιτανείες, κουβαλώντας το άγαλμα του Ιησού στο σταυρό στους δρόμους μέχρι την κεντρική εκκλησία, όπου γίνεται και η αποκαθήλωση. Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιούνται πάλι πομπές με το άγαλμα του Χριστού, το οποίο πρέπει να συναντήσει το άγαλμα της Παναγίας σε μια συμβολική αντάμωση, γνωστή ως Su Incontru, όπου πραγματοποιούνται και οι μεγάλοι εορτασμοί.

Ρώμη, Ιταλία Η Μεγάλη Παρασκευή χαρίζει διαφορετική ατμόσφαιρα στην ιταλική πρωτεύουσα, καθώς τη μέρα αυτή πραγματοποιούνται πομπές και παραστάσεις εμπνευσμένες από τους μεσαιωνικούς χρόνους, όπου οι ηθοποιοί απαγγέλουν κομμάτια της Καινής Διαθήκης και συνεχίζουν με αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού και της ζωής του μέχρι τη Σταύρωση. Την Κυριακή του Πάσχα, δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου ο πάπας πραγματοποιεί τη θεία λειτουργία, μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας και ειρήνης.

https://www.youtube.com/watch?v=fDkymaP_DZs|600|400|https://www.youtube.com/watch?v=

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Στην άγια αυτή πόλη, την Κυριακή των Βαΐων πραγματοποιείται πομπή όπου γίνεται αναπαράσταση της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί περπατούν στο μονοπάτι που πιστεύουν ότι πήρε ο Ιησούς πριν τη Σταύρωση, με μερικούς, μάλιστα, να κουβαλούν το δικό τους σταυρό. Ακόμη, παρακολουθούν τη λειτουργία στο Ναό του Πανάγιου Τάφου –εκεί όπου πιστεύεται ότι έγινε η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.