Eπιτέλους,ανοίγει και ο φάκελος των Ολυμπιακών Αγώνων (ΑΘΗΝΑ 2004)

Στο “κάδρο” μπαίνουν εκτός από την Γιάννα Αγγελοπούλου, επικεφαλής του Αθηνά 2004, και στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη που υπέγραψαν δεκάδες έργα µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και πρόσωπα των μετέπειτα κυβερνήσεων που φέρονται να προσπάθησαν συστηματικά να εξωραΐσουν την εικόνα των υπέρµετρων υπερβάσεων των Αγώνων, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας που ως ΥΠΟΙΚ το 2012 υποστήριζε ότι η Οργανωτική Επιτροπή διασφάλισε ταµειακό πλεόνασµα ύψους 130,6 εκ. ευρώ!
Η διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θεωρείται από πολλούς ως διαχρονικό σκάνδαλο με υπεύθυνους διαφόρων πολιτικών προελεύσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνδυάζονται παλιά και νέα στοιχεία για να φτιαχτεί το παζλ των ανθρώπων στους οποίους θα στραφούν οι έρευνες. Άξονες θα είναι μεταξύ άλλων:
Oι συμβάσεις έργων
∆εκάδες συµβάσεις έργων προχώρησαν µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος (δικαιολογώντας έτσι την υπέρβαση των προϋπολογισµών), τις οποίες έχουν υπογράψει υπουργοί των κυβερνήσεων Σηµίτη, µε συνυπευθυνότητα όµως του οργανισµού «Αθήνα 2004». Ένα παράδειγµα είναι η ανακατασκευή του Ολυµπιακού Σταδίου, που, αν και κοστολογήθηκε στα 3,9 εκατ. ευρώ το 1999, στοίχισε 398,9 εκατ. ευρώ (µε… παρέκκλιση από τον προϋπολογισµό κατά 12.771%). Αντίστοιχα, για το Καυτατζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, που φιλοξένησε ποδοσφαιρικούς αγώνες, από τον αρχικό προϋπολογισµό του 1,1 εκατ. ευρώ τελικά απαιτήθηκαν 66,8 εκατ. ευρώ (υπέρβαση 6.073%). Το Ολυµπιακό Στάδιο της Πάτρας από 1,1 εκατ. ευρώ έφτασε να χρειαστεί 44,1 εκατ. ευρώ (υπέρβαση δαπάνης 4.009%). Για την αναµόρφωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, ο αρχικός προϋπολογισµός των 300.000 ευρώ (ως αρχαιολογικός χώρος, συντηρείται τακτικά) εκτινάχθηκε στα 11,2 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά αναφέρονται σε έκθεση που συντάχθηκε το 2005 από το υπουργείο Οικονοµικών, το οποίο και ανακοίνωσε ότι το συνολικό ακαθάριστο κόστος ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, συµπεριλαµβανοµένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το ελληνικό ∆ηµόσιο (Προϋπολογισµός και Π∆Ε) όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», πρόεδρος της οποίας ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου.
Σύστημα ασφάλειας TETRA
Το σύστηµα TETRA για την ασφάλεια των Ολυµπιακών Αγώνων, µετά από δαιδαλώδεις και «σκοτεινές» διαδικασίες, ανατέθηκε σε κοινοπραξία υπό την αµερικανική εταιρεία SAIC (µε µέλος και τη Siemens, η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση των συστηµάτων ασφαλείας), έναντι 255 εκατ. ευρώ. Βέβαια το σύστημα δεν λειτούργησε ποτέ πλήρως την περίοδο των Αγώνων, όπως φαίνεται και από το γεγονος ότι παραδόθηκε οριστικά το…2008. Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση αυτή έχει «ουρά» πολύ πιο πρόσφατη, καθώς η SAIC «έσυρε» την ελληνική κυβέρνηση σε διεθνή διαιτησία για την άρνηση παραλαβής του, καταφέρνοντας µάλιστα να αποσπάσει και πρόστιµο 40 εκατ. ευρώ, που επιδικάστηκε υπέρ της… Η διερεύνηση της σύµβασης αυτής φέρνει στο φως δεκάδες πρόσωπα της περιόδου Σηµίτη που ενεπλάκησαν τόσο για την κατακύρωση όσο και για την εκτέλεση της σύµβασης και την παραλαβή του συστήµατος
Οι «χρυσές» αµοιβές των στελεχών του “Αθήνα 2004”
Πρόκειται για τις µνηµειώδεις περιπτώσεις υπερβάσεων και σπατάλης σε αµοιβές, µπόνους και έξοδα µελών της Οργανωτικής Επιτροπής, πολλές από τις οποίες έχουν φτάσει στο φως της δηµοσιότητας (αλλά ποτέ στη ∆ικαιοσύνη). Ανάµεσά τους: Οι µισθοί από 31.000 ευρώ έως και 117.388 ευρώ τον χρόνο για στελέχη που έπαιρναν επιπλέον χρήµατα για διαµονή, διατροφή, κινητά τηλέφωνα και µετακίνηση. Επίσης, τα έξοδα κίνησης των εταιρικών αυτοκινήτων, που έφτασαν τα 4,6 εκατ. ευρώ, και τα έξοδα παραστάσεων των διευθυντικών στελεχών που χρεώθηκαν σε πιστωτικές κάρτες (513.000 ευρώ). Σηµειώνεται ότι τα στελέχη αυτά ανάλογα µε τη θέση τους είχαν δικαίωµα να χρεώσουν την κάρτα µε ποσά από 8.211 ευρώ έως και 24.994 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, τα ξεπέρασαν… Ακόµη, η αµοιβή του δικηγορικού γραφείου µε το οποίο συνεργάστηκε η Επιτροπή µε συµφωνία για 180 ευρώ ανά ώρα απασχόλησης και ανώτατο όριο τις 2.300 ώρες. Με την επέκταση της σύµβασης, το δικηγορικό γραφείο έλαβε συνολικά 843.000 ευρώ. Επίσης, η επιδότηση ενοικίων από την Οργανωτική Επιτροπή, µε χαρακτηριστικότερο παράδειγµα το στέλεχος που λάµβανε ποσό 2.935 ευρώ τον µήνα πέρα από την αµοιβή του.
Μένει να φανεί, εφόσον ανοίξει ξανά το θέμα του “Αθήνα 2004” ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα ερευνηθούν, όπως στελέχη των κυβερνήσεων της ΝΔ που «εξαφάνισαν» το πόρισµα της Επιτροπής ∆ιαχειριστικού Ελέγχου -η οποία είχε συγκροτηθεί για την περίοδο 2000-2001, το οποίο «χάθηκε» για γραφειοκρατικούς λόγους, αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος το 2012 από τη θέση του τότε υπουργού Οικονοµικών κάλυψε πλήρως το «κλείσιµο» των υποθέσεων του «Αθήνα 2004» υιοθετώντας την εκτίµηση ότι η Οργανωτική Επιτροπή διασφάλισε ταµειακό πλεόνασµα ύψους 130,6 εκατ. ευρώ!
Και όλα αυτά σε µια υπόθεση για την οποία το τελικό κόστος δεν έχει επίσηµα ανακοινωθεί, µε τις εκτιµήσεις να αναφέρουν ότι από τον αρχικό προϋπολογισµό των 4,7 δισ. ευρώ τελικά δαπανήθηκαν από 11 έως και 30 δισ. ευρώ…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.