Αυτή είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η πρόταση της κυβέρνησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση προβλέπει πέντε άξονες, που σκοπό έχουν την πλήρη επαναθεμελίωση του πολιτεύματος σε δημοκρατικότερη βάση, με αυτούς που ξεχωρίζουν να είνα η διακριτότητα ράτους-Εκκλησίας, η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας και η ισχυροποίηση του κράτους δικαίου.
Ποιο συγκεκριμένα προβλέπεται η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής με μέγιστο αριθμό θητειών για τους βουλευτές, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή αντίστοιχα για οκτώ χρόνια.
Παράλληλα προβλέπεται η άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό σε περίπτωση που οι δυο ψηφοφορίες εκλογής του από τη βουλή προβούν άκαρπες.
Η πρόταση, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο Real.gr, καθιερώνει την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας (την υποχρέωση, δηλαδή, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης να συνοδεύεται από πρόταση για ανάδειξη νέας κυβέρνησης) και πρόβλεψη για την ψήφο των εκτός επικράτειας Ελλήνων, για την οποία, όμως, θα μπορεί να ορίζει ότι έως 5 βουλευτές εκλέγονται αποκλειστικά μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός Επικράτειας.
Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα του Προέδρου να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, η πλήρης διακριτότητα κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στον ιστορικό της ρόλο, ενώ με κάθε περίπτωση πρόωρης διάλυσης της Βουλής η επόμενη Βουλή εκλέγεται για θητεία ίση με το υπόλοιπο της Βουλής που διεκόπη η θητεία της.
Αναλυτικά οι πέντε άξονες της Συνταγματικής Αναθεώρησης
  • 1ος άξονας: Μία νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος
  • 2ος άξονας: Διακριτότητα Κράτους-Εκκλησίας
  • 3ος άξονας: Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας
  • 4ος άξονας: Ισχυροποίηση του κράτους δικαίου
  • 5ος άξονας: Θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών

Διαβάστε όλη την πρόταση ΕΔΩ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.