Η «Μακεδονία» τέλος σε δύο εβδομάδες – Τα Σκόπια τα αλλάζουν όλα

Πότε θα ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ; Πότε θα αρχίσει η επίσημη χρήση της νέας ονομασίας;

Σύμφωνα με το Euractiv, «η Ελλάδα θέλει να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου».

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης του 30ου μέλους της Συμμαχίας θα καθοριστεί «τις επόμενες μέρες».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Συμμαχίας τον επόμενο Ιούλιο, εάν και τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ επιταχύνουν τη διαδικασία επικύρωσης.

Υπό κανονικές συνθήκες, σημειώνεται, η διαδικασία επικύρωσης απαιτεί έναν ολόκληρο χρόνο.

«Η Ελλάδα θέλει να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου», αποκάλυψε ΝΑΤΟϊκή πηγή στο Euractiv.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Αθήνα μάλλον θα είναι η πρώτη χώρα που θα ανοίξει τις πόρτες του ΝΑΤΟ για τη Βόρεια Μακεδονία.

Επισημαίνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έλαβε την αμέριστη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η Ρωσία αντιτίθεται σε αυτήν καταδικάζοντας την πίεση που ασκεί η Ουάσινγκτον για επέκταση της επιρροής του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη Συμφωνία ήταν ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος πρόσφερε πολιτικό άσυλο στον «αρχαιομακεδόνα» πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ να μην επικυρώσει την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αξιωματούχος της Συμμαχίας δήλωσε:

«Από τη στιγμή που όλα τα μέλη συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, θεωρείται ότι αναλαμβάνουν την και ευθύνη επικύρωσης της συμφωνίας».

Βόρεια Μακεδονία από 15 Φεβρουαρίου

Το «Βόρεια Μακεδονία» θα χρησιμοποιείται επίσημα από τις 15 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι αποφάσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί σε ισχύ 7 ημέρες μετά την επικύρωση από την Ελλάδα του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα επικυρώσει το πρωτόκολλο στις 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Σκοπίων, σε εύθετο χρόνο θα αλλάξουν οι πινακίδες στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Επίσης, θα αλλάξουν σε διπλωματικές και προξενικές Αρχές, στις εισόδους όλων των δημόσιων οργανισμών και στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Προετοιμάζονται πυρετωδώς να γίνουν όλα Βόρεια Μακεδονία

Προετοιμάζονται πυρετωδώς στη Βόρεια Μακεδονία για τις αλλαγές επιγραφών, ταμπελών και επισήμων ονομασιών και έχει ανοίξει συζήτηση για τις δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίσει η δημόσια διοίκηση της γειτονικής χώρας.

Η εφημερίδα «NOVA MAKEDONIJA» παρέθεσε τις απόψεις δύο συνταγματολόγων, του Λιούμπομιρ Φρτσκόσκι (σ.σ. υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών) και της Τάνια Καρακαμίσεβα (σ.σ. αντίπαλος της Συμφωνίας των Πρεσπών).

Ο Φρτσκόσκι σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η διαδικασία της εφαρμογής συνιστά σημαντικό μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών και συνδέεται, ως ένα βαθμό, με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ότι η μετάβαση στην αλλαγή της χρήσης των ονομάτων των θεσμικών οργάνων για εγχώρια χρήση θα πραγματοποιείται παράλληλα με τα αντίστοιχα κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, η Καρακαμίσεβα επισημαίνει ότι από την διαδικασία αλλαγής του ονόματος θα προκύψουν σοβαρές διαδικασίες αλλαγής του συνόλου των εγγράφων της χώρας για διεθνή χρήση, σε όλους τους οργανισμούς όπου αυτή είναι μέλος.

Κατά την ίδια, ιδιαίτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει η χώρα στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με τις άλλες χώρες, όταν στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας θα ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής όλων των δημόσιων επιγραφών, των πινακίδων σε όλους τους δημόσιους και τοπικούς φορείς, των δημοσίων ιδρυμάτων (σχολείων, νηπιαγωγείων, δήμων, πολιτιστικών και άλλων οργάνων), των δημόσιων εταιρειών, οργανισμών, ακόμη και των ιδιωτικών εταιρειών.

Εν συντομία, σημειώνει η Καρακαμίσεβα, η αλλαγή της ονομασίας -από «Μακεδονία» σε Βόρεια Μακεδονία- θα αφορά σε οτιδήποτε μέχρι χθες αναγράφονταν «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλαδή, πρακτικά, όλα τα έγγραφα.

Όπως εξηγεί η ίδια, για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι αλλαγές απαιτούνται βαθιές και ριζικές νομικές αλλαγές, αλλαγές στο σύνολο των νομικών ρυθμίσεων, σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τι αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο

Tο Υπουργικό Συμβούλιο στα Σκόπια, στην τελευταία συνεδρίασή του, αποφάσισε τα ακόλουθα σχετικά με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας από την Συμφωνία των Πρεσπών, βάσει και των συνταγματικών τροπολογιών που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο.

Τα υπουργεία, τα κρατικά όργανα και φορείς, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πινακίδων στις εισόδους των κτιρίων τους με το νέο συνταγματικό όνομα αμέσως μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα θα υπάρξει αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους της χώρας.

Τα αλβανικά επίσημη γλώσσα

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε «οι υποχρεώσεις για την εκπλήρωση των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών να εναρμονιστούν και με τον νόμο για την χρήση των γλωσσών», που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», κάτι που σημαίνει ότι οι πινακίδες με το νέο όνομα της χώρας που θα τοποθετηθούν στις εισόδους των δημοσίων υπηρεσιών και στις συνοριακές διόδους θα είναι γραμμένες και στα αλβανικά.

Τα αλβανικά αποτελούν πλέον τη δεύτερη επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Άμεσα οι αλλαγές

Το πρακτορείο ειδήσεων MIA αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, οι δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες θα πρέπει να ξεκινήσουν την διαδικασία αντικατάστασης των πινακίδων εντός προθεσμίας εφτά ημερών από την κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ από την Βουλή των Ελλήνων.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης, Μίλε Μποσνιάκοφσκι ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν περιμένει να υπάρξουν προβλήματα στη χρήση του νέου ονόματος από τους κρατικούς θεσμούς.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ο Μποσνιάκοφσκι είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση για το πόσο θα στοιχίσει αυτή η διαδικασία και πως τα στοιχεία αυτά θα γίνουν γνωστά με την ολοκλήρωση των αλλαγών.

Αλλαγές σε διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων

Σε ερώτηση εάν οι δαπάνες για την αλλαγή των προσωπικών εγγράφων και των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων θα βαρύνουν τους πολίτες ή το κράτος, ο Μποσνιάκοφσκι ανέφερε ότι η αλλαγή των διαβατηρίων θα γίνει με τακτική διαδικασία.

Δηλαδή με την αντικατάσταση των υφιστάμενων μετά την λήξη της ισχύος τους και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από πέντε χρόνια και ως εκ τούτου η δαπάνη θα βαρύνει τους πολίτες.

Με απλά λόγια, η «Μακεδονία», που σφετεριζόταν το όνομα της Μακεδονίας παριστάνοντας τη μία και μοναδική Μακεδονία, τελειώνει σε δύο εβδομάδες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.