Βαρθολομαίος: Ιδιαίτερης σημασίας η επίσκεψη του Τσίπρα στη Χάλκη

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη «σιωπηλή» από το 1971 Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Πύλης Βελιγραδίου, στην Κωνσταντινούπολη.

«Το ότι η επίσκεψις του κυρίου πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι, αλλά στη Χάλκη έχει και έναν ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της» είπε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Αναφοράς χρίζει ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδος επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης,

Ο Βαρθολομαίος ευχήθηκε, επίσης, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμβάλει καταλυτικά κι αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην ανακήρυξη της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς την ως το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός που συνέβη στις αρχές αυτής της χρονιάς.

Ευχήθηκε δε η νέα Αυτοκέφαλος Εκκλησία στην Ουκρανία να ενώσει όλους τους πιστούς. «Ευχόμεθα να ριζώσει αυτή η Εκκλησία, να αναπτυχθεί, να μαζέψει μέσα εις τους κόλπους της τα διασκορπισμένα πρόβατα του Χριστού στην Ουκρανία, να ενώσει τα διεστώτα και να είναι πάντοτε καύχημα και αφορμή υπερηφανείας για τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έδωσε στους Ουκρανούς αδελφούς μας το βάπτισμα, την χριστιανικήν πίστιν και, γιατί όχι, και τον χριστιανικόν πολιτισμόν» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.