Καλοκαίρι 2025: Θα έχουμε μεγάλους ή παρατεταμένους καύσωνες;

Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα. Τι θα γίνει το καλοκαίρι του 2025; Οι πρώτες εκτιμήσεις.

Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) η μέση εποχική θερμοκρασία έφτασε τους 27°C, περίπου 3°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 και 1°C πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2012.

Ο Ιούλιος ήταν ιδιαίτερα θερμός, με μέση θερμοκρασία 27.8°C, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία του έτους καταγράφηκε στις Βουκολιές Χανίων στις 13 Ιουνίου, φτάνοντας τους 44.5°C.

Το «καμπανάκια» της κλιματικής αλλαγής

Οι καύσωνες χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ιούνιος και Ιούλιος κατέγραψαν επεισόδια καύσωνα με περιοχές όπως η Αθήνα, η Πελοπόννησος και η Βόρεια-Δυτική Ελλάδα να πλήττονται έντονα, με θερμοκρασίες συχνά πάνω από 40°C. Ο Αύγουστος ήταν επίσης εξαιρετικά θερμός, ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης της συχνότητας, έντασης και διάρκειας των καυσώνων παγκοσμίως. Επιστήμονες, όπως ο Κώστας Καρτάλης και ο Χρήστος Ζερεφός, επισημαίνουν ότι η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχει οδηγήσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένονταν μετά το 2050

Η γενική τάση για τις θερμοκρασίες

Μια πρώτη εκτίμηση για το πώς θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι έδωσε ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Όπως εξήγησε (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) το μόνο επιστημονικό εργαλείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις είναι οι εποχικές προγνώσεις.

Σύμφωνα με αυτές φαίνεται μια γενική τάση για θερμοκρασίες υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα. «Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε μεγάλους ή παρατεταμένους καύσωνες», είπε.

«Μπορεί να είναι πιο ήπιο καλοκαίρι, με θερμοκρασίες λίγο πάνω από τα κανονικά, αυτό δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν όλους τους μήνες πλέον, αλλά τουλάχιστον να αποφύγουμε τους παρατεταμένους καύσωνες και την παρατεταμένη ξηρασία, όπως αυτό που βιώσαμε και το 21 και το 23 και του 24», πρόσθεσε.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.