Γιατί η Αθήνα είναι καταδικασμένη στο μποτιλιάρισμα

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Αθήνα είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που φαίνεται να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου, και ο λόγος πίσω από αυτό είναι πολυδιάστατος.

Η πόλη έχει περιορισμένους χώρους και ανεπαρκείς οδικές υποδομές για να εξυπηρετήσει τον μεγάλο αριθμό οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά.
Παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως η κατασκευή νέων υποδομών και η προσθήκη λωρίδων σε βασικούς οδικούς άξονες, το πρόβλημα παραμένει, με ενδείξεις πως αυτές οι λύσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο και καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Κεπαπτσόγλου, η κατασκευή νέων υποδομών προσφέρει μόνο τοπικές «ανάσες» χωρίς να αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μοναδικό στην Αθήνα, καθώς ακόμη και πόλεις με καλύτερες υποδομές παγκοσμίως αντιμετωπίζουν εκτενή κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Ο Κεπαπτσόγλου αναφέρει, μάλιστα, το παράδοξο του Braess, το οποίο υποδεικνύει πως η αύξηση της χωρητικότητας των δρόμων μπορεί τελικά να επιδεινώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνεται ο περιορισμός των ιδιωτικών οχημάτων (ΙΧ) μέσω διαχειριστικών και περιοριστικών μέτρων

Αυτά τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης, την εφαρμογή αστικών διοδίων, τις εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, και άλλες παρεμβάσεις (διαβάστε περισσότερα)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.