Έβρος: Σε αυξημένη ετοιμότητα η ελληνική συνοριοφυλακή – Τι φοβούνται στην κυβέρνηση

Επί ποδός βρίσκονται οι συνοριοφύλακες στον Έβρο μετά τα δύο περιστατικά με ομάδες μεταναστών που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα και τις πληροφορίες ότι τα κυκλώματα ψάχνουν για αφύλαχτα περάσματα.

Οι περιπολίες στα σύνορα έχουν αυξηθεί καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν πολύ την μεταφορά μεταναστών από τα ελληνικά σύνορα. Η στάθμη του νερού του ποταμού Έβρου έχει υποχωρήσει και έχουν αποκαλυφθεί νησίδες, τις οποίες χρησιμοποιούν τα κυκλώματα για να μεταφέρουν μετανάστες στην χώρα μας.

Πίεση υπάρχει στα σημεία των συνόρων στον Έβρο όπου δεν υπάρχει φράχτης. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα και προσπάθειες για παραβίαση των ελληνικών συνόρων. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται από τις τοπικές αρχές, οι Τούρκοι συνοριοφύλακες επιτρέπουν και βοηθούν τα κυκλώματα που μεταφέρουν τους μετανάστες.

«Οι τουρκικές αρχές υποβοηθούσαν σε κάθε περίπτωση να περάσουν μετανάστες στην χώρα μας. Αυτό όμως φαίνεται ότι πλέον γίνεται κατά κόρον. Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλές ομάδες σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο συγκεντρώνονται και επιχειρούν να περάσουν χρησιμοποιώντας κάθε μέσο» , είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ομάδα με περίπου 25 μετανάστες κοντά στην Νέα Βύσσα

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από τα δελτία ειδήσεων, το βράδυ της Δευτέρας περίπου 25 μετανάστες, ανάμεσα τους και παιδιά, βρίσκονται σε νησίδα σε τουρκικό έδαφος κοντά στο χωριό Νέα Βύσσα.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι 91 μετανάστες από νησίδα στο χωριό Μαράσια και εκείνοι στο χωριό Νέα Βύσσα να συνδέονται με το ίδιο  κύκλωμα. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για Κούρδους μετανάστες και γι’ αυτό ερευνάται εάν το κύκλωμα προωθεί άτομα που θέλουν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Κυβέρνηση: Εντολές για αύξηση των μέτρων

Τα περιστατικά στον Έβρο προκάλεσαν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στην κυβερνητική σύσκεψη δεν διαπιστώθηκε να έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα βρίσκεται σε επικοινωνία με την νέα τουρκική κυβέρνηση και δεν έχει σχηματίσει την εικόνα ότι οι τελευταίες περιπτώσεις παράνομης εισόδου στην χώρα μας έγιναν με τις εντολές και τις «ευλογίες» της Άγκυρας.

Σε αυτή την φάση η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση προκειμένου να μην υπάρξουν νέες παράνομες είσοδοι αλλά και εικόνες με αβοήθητους, εγκλωβισμένους μετανάστες σε νησίδες επί ελληνικού εδάφους στον Έβρο.

Παράλληλα την Τρίτη και την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης θα επισκεφθεί την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, το Σουφλί και το Διδυμότειχο. Ο Χαράλαμπος Λαλούσης θα έχεις συσκέψεις με ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας για το μεταναστευτικό και θα επισκεφθεί μονάδες της συνοριοφυλακής σε Διδυμότειχο και Φέρες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.