H απάντηση Μητσοτάκη για το debate των δυο αρχηγών: δεν έχει λόγο να γίνει γιατί δεν υπάρχει ζήτημα για το ποιος θα είναι πρώτος

Η πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την συντριπτική του επικράτηση στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δόθηκε στον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha και εκεί δύο ήταν τα σημεία που τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Πρώτον, η του Προέδρου της ΝΔ όταν ρωτήθηκε για το debate με τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει των δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου:

«Αντώνης Σρόιτερ: Τώρα, ένα-δύο διαδικαστικά. Πριν τις εκλογές, μεγάλη συζήτηση -το είχε σηκώσει ψηλά και η αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ- για το αν θα έπρεπε να είχε γίνει ένα debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, εσάς και του κ. Τσίπρα. Εσείς το είχατε αφήσει ανοιχτό ως ενδεχόμενο. Νομίζω όχι απλά το είχατε αφήσει ανοιχτό, είχατε πει ότι θα γίνει αυτό στις δεύτερες εκλογές, γιατί εκεί ο κόσμος θα αποφασίσει για Πρωθυπουργό. Θέλω να ρωτήσω αν με τις νέες συνθήκες επιμένετε σε αυτό; Θα το δούμε αυτό το debate ή έχει αλλάξει κάτι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι αυτό το debate δεν έχει λόγο να γίνει, διότι πολύ απλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα για το ποιος θα είναι πρώτος. Άρα νομίζω ότι σε αυτό το ερώτημα, είμαι πολύ ειλικρινής, απάντησε η ίδια η ζωή, απάντησε η κάλπη μάλλον, δεν απάντησε η ζωή».

Δεύτερον, η μη αντίδραση του δημοσιογράφου σε αυτή την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία δείχνει και την αυταρχική νοοτροπία με την οποία σκοπεύει να κινηθεί η πιθανή νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις δεύτερες κάλπες…

Γεγονός που στηλίτευσε με εξαιρετικό τρόπο ο Θανάσης Λάλας μιλώντας στην εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη:

«Δεν  μπορεί επειδή έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι πρώτος να καταργηθεί ο διάλογος. Δεν λέγεται από κανέναν άνθρωπο ο οποίος είναι στοιχειωδώς καλλιεργημένος. Ο διάλογος δεν γίνεται για να δούμε ποιος θα είναι ο πρώτος, αλλά για να ακούσουμε όλοι εμείς ερωτήματα τα οποία έχουν οι άνθρωποι που δεν έχουν μικρόφωνα, να απαντώνται από ανθρώπους που έχουν μικρόφωνα και εξουσία. Είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό. Αν αυτή είναι η εντύπωσή μας για τον λόγο για τον οποίο γίνεται το debate τότε πολύ καλά κάνουν και δεν κάνουν debate. Και γι’ αυτό κιόλας έχει αυτή την ποιότητα το debate, γι’ αυτό γίνεται ως μια συνομιλία ανθρώπων όπου μιλά μόνο του ένας άνθρωπος νομίζοντας ότι έχουν τεθεί ερωτήματα σε αυτόν. Συγγνώμη αλλά αυτό είναι μεγάλο ατόπημα σε σχέση με το τι σημαίνει συζήτηση. Συζητάς και με τον τελευταίο άνθρωπο εκεί έξω που δεν έχει καμία μοίρα ποτέ να μπει στο Μέγαρο Μαξίμου, ή να γίνει διευθυντής μιας εταιρείας, ή να γίνει ένας υπάλληλος ανώτερος σε μια εταιρεία. Μιλάς με τον οποιοδήποτε. Αυτό θεωρώ ότι κι εμείς από την μεριά μας ακούμε πολλές φορές την εξουσία σαν κουφοί. Αυτή είναι μια κουφή αντίδραση απέναντι στην εξουσία και το λέω γιατί δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν συνάδελφο, αλλά πάντως να λέει ο ανώτατος άρχων ο οποίος θα έρθει ξανά στην εξουσία ότι ‘με συγχωρείτε πάρα πολύ δεν συζητώ με τους υπόλοιπους γιατί έχει αποφασιστεί η νίκη’, είναι πάρα πολύ μεγάλο ατόπημα. Δεν ξέρω τι παρακολουθούν οι άλλοι, τι διαπιστώνουν παρακολουθώντας τα λεγόμενα των ανθρώπων, αλλά αυτό είναι πολύ σοβαρό. Ο Μητσοτάκης έχει οργανωμένες απαντήσεις. Έτσι κι αλλιώς όταν τον ρωτάς ένα θέμα, ξέρει τι θα απαντήσει. Ο δημοσιογράφος είναι αυτός που λέει ‘με συγχωρείτε πάρα πολύ αυτό που κάνετε δεν είναι απάντηση’ …  Η ερώτηση δεν είναι τίποτα από μόνη της. Η απάντηση δημιουργεί νέα ερώτηση…».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.