ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Ολλανδικά ΜΜΕ Υπό κράτηση η υπουργός της Τουρκίας

Υπό κράτηση έθεσαν οι ολλανδικές αρχές την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά για να την αποτρέψουν να μιλήσει σε μια διαδήλωση υποστήριξης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ, όπως μετέδωσαν δύο ολλανδικά τηλεοπτικά δίκτυα, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών. Η υπουργός της Τουρκίας ταξίδεψε οδικώς από την Γερμανία προς την ολλανδική πόλη, έπειτα από την απόφαση που έλαβε νωρίτερα το Σάββατο η ολλανδική κυβέρνηση να απαγορεύσει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.
Το δίκτυο RTL ανέφερε ότι η Καγιά κηρύχθηκε «ανεπιθύμητο αλλοδαπό» και θα μεταφερθεί με αστυνομική συνοδεία στην Γερμανία.
Η ολλανδική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν στο ολλανδικό έδαφος προεκλογικές εκστρατείες ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.
«Μου ζητήθηκε να εγκαταλείψω την χώρα και να επιστρέψω στην Γερμανία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε νωρίτερα χθες η Καγιά.
«Δεν θα φύγω μέχρι να μου επιτραπεί να πάω να συναντήσω τους συμπολίτες για τουλάχιστον πέντε λεπτά», πρόσθεσε
Εν μέσω της διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, η ολλανδική αστυνομία απομάκρυνε αργά χθες το βράδυ, χρησιμοποιώντας κλομπ και έφιππες αστυνομικές δυνάμεις, τους περίπου 1.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ κρατώντας τουρκικές σημαίες διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Αγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα»
«Κλητεύσαμε τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας στην Τουρκία για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας σχετικά με την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης. Επίσης του δηλώσαμε ότι δεν επιθυμούμε ο Ολλανδός πρέσβης να εκτελεί τα καθήκοντα του για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε η ανακοίνωση.
Στο βίντεο αυτό, οι Ολλανδοί αστυνομικοί με δόσεις αγγλικών, γερμανικών και τουρκικών λένε στην υπουργό ότι «έχουμε ρητή εντολή από τα υπουργεία ότι θα πρέπει να αποχωρήσετε από την Ολλανδία και να επιστρέψετε στη Γερμανία με το όχημα σας» για να ακολουθήσει η δική της απάντηση.
https://www.youtube.com/watch?v=AUjv2UXgKWM|600|400|{/youtube}
https://www.youtube.com/watch?v=iISajj9b2o4rn

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.