Σε απόγνωση πολίτες και φαρμακοποιοί από τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα

Υστερα από μήνες… εκκωφαντικής σιωπής, ο Θάνος Πλεύρης αποφάσισε χθες να αγγίξει το ζήτημα των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα που έχουν οδηγήσει φαρμακοποιούς και πολίτες σε απόγνωση.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων σκευασμάτων αλλά και για ελέγχους σε πέντε πολυεθνικές εταιρίες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την έκδοση της επικαιροποιημένης λίστας απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων και την αύξηση των εισαγωγών.

Στο ερώτημα αν τα νέα μέτρα μπορούν να ανακόψουν αυτή τη δραματική κατάσταση, οι εκπρόσωποι των ενώσεων των φαρμακοποιών μοιάζουν διστακτικοί να δώσουν θετική απάντηση. «Είμαι επιφυλακτικός ωστόσο, εκ του αποτελέσματος θα φανεί αν τα μέτρα θα αποδώσουν» είπε στην «Espresso» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης είπε για τις εξαγγελίες Πλεύρη πως «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνοντας ωστόσο πως «είναι ζητούμενο η εφαρμογή τους».

Η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις ελλείψεις φαρμάκων καταγράφεται σε ένα εκτενές ρεπορτάζ της «Espresso», το οποίο ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
«Για ένα απλό φάρμακο μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις μέχρι και έναν μήνα για να το παραλάβεις» ανέφερε στην «Espresso» φαρμακοποιός από την περιοχή του Βύρωνα, ενώ άλλος ιδιοκτήτης φαρμακείου από την περιοχή του Παγκρατίου τόνισε: «Εχω πελάτες από την ανατολική Αττική που έρχονται στο κέντρο της Αθήνας για να παραλάβουν το φάρμακο που έχουν ανάγκη».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποδίδει το πρόβλημα των ελλείψεων σε διεθνείς παράγοντες. Ποιοι είναι, όμως, πραγματικά οι λόγοι πίσω από αυτή τη πρωτόγνωρη κρίση στον χώρο του φαρμάκου; Είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ή ακόμα μία «μπίζνα» εκατομμυρίων με την ανοχή του κράτους και θύμα τους Ελληνες πολίτες;

Οι απόψεις των ειδικών αλλά και όσων γνωρίζουν καλά τον χώρο του φαρμάκου είναι πως οι ελλείψεις σε βασικά φαρμακευτικά προϊόντα έχουν να κάνουν με τη στάση των εμπόρων φαρμάκου αλλά και την παντελή απουσία του κράτους, το οποίο αφήνει τους ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών να πλουτίζουν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Μιλώντας στην «Espresso», ο κ. Λουράντος ήταν καταπέλτης κατά του υπουργείου Υγείας αλλά και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τους οποίους κατηγόρησε ως υπευθύνους για αυτό το πρωτοφανές μπάχαλο στον χώρο του φαρμάκου.

«Το καθιστούν σαφές πως δεν θέλουν να δώσουν λύσεις» είπε ο κ. Λουράντος, εξηγώντας πως «με τις πλάτες του υπουργείου οι φαρμακαποθήκες συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών». «Σαράντα χρόνια αντίστοιχο μπάχαλο δεν έχω ξαναδεί» συμπλήρωσε ο κ. Λουράντος, τονίζοντας πως «όλα τα φάρμακα που λείπουν είναι εξαγώγιμα. Ενα φάρμακο που εισάγεται με 10 ευρώ στην Ελλάδα, πωλείται στο ελληνικό φαρμακείο με 11,5 και βάσει του νόμου η αποθήκη μπορεί να το δώσει στο εξωτερικό με 20 ευρώ».

Ως υπευθύνους, όμως, για το μπάχαλο στον χώρο του φαρμάκου έδειξε το υπουργείο Υγείας αλλά και τον ΕΟΦ και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης. Μιλώντας στην «Espresso», ο κ. Ευγενίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν το κράτος θέλει, μπορεί να τελειώσει με αυτήν την κατάσταση, νομοθετώντας άμεσα τη μακροχρόνια απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων από τη χώρα». Οπως ο ίδιος εξήγησε, οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, όμως στη χώρα μας αφορούν κυρίως φάρμακα μεγάλων πολυεθνικών τα οποία έρχονται με χαμηλές τιμές, και οι έμποροι για την αναζήτηση μεγαλύτερου κέρδους, αντί να τα διανέμουν στο εσωτερικό, επιλέγουν να τα εξάγουν. «Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, που γίνεται με την ανοχή του κράτους, είναι σήμερα να έχουμε ελλείψεις σε πάνω από 400 φάρμακα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίδης.

Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται πως καταλήγει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος εξήγησε πως ο βασικός παράγοντας των ελλείψεων είναι οι εξαγωγές των φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Είμαστε η χώρα της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, με αποτέλεσμα η εξαγωγή τους να είναι πολύ κερδοφόρος για τις φαρμακαποθήκες» τόνισε.

Στο ερώτημά του γιατί όμως η κυβέρνηση «πριμοδοτεί» την κερδοφορία ορισμένων εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και της δημόσιας υγείας, οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι επιμένουν πως είναι ζήτημα δημόσιων οικονομικών και… εντυπώσεων, καθώς οι εξαγωγές φαρμάκων βελτιώνουν το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών αλλά και αυξάνουν τα δημόσια έσοδα λόγω των φόρων.

Είναι ενδεικτικό ότι το κέρδος των φαρμακαποθηκών για τα σκευάσματα που διακινούν, το οποίο στην Ελλάδα ορίζεται στο 4,67%, μπορεί να πολλαπλασιαστεί όταν τα σκευάσματα πωληθούν στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 έγιναν παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων αξίας 427.000.000 ευρώ.

Αλλοι πάλι βλέπουν πίσω από την απροθυμία του υπουργείου και της κυβέρνησης στα μεγάλα συμφέροντα, επισημαίνοντας πως ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης (ξάδερφος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών).

Κοινός τόπος όλων όσοι μίλησαν στην «Espresso» για το μπάχαλο που έχει προκληθεί στον χώρο του φαρμάκου είναι πως η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.