Εννέα μήνες απλήρωτοι οι γιατροί της επιστράτευσης

Από μήνα σε μήνα οι υποσχέσεις για όσους κλήθηκαν να στελεχώσουν κλινικές Covid στα νοσοκομεία τον Νοέμβριο του 2021

Απλήρωτοι παραμένουν οι γιατροί που επιστρατεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2021, όταν η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού και οι παραλλαγές της δοκίμαζαν για πολλοστή φορά τις αντοχές του συστήματος υγείας. Ανάμεσά τους είναι και όσοι ανταποκρίθηκαν εθελοντικά.

Το Υπουργείο Υγείας είχε στείλει φύλλα επιστράτευσης σε γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν κλινικές Covid. Κάτι ανάλογο επαναλήφθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, όταν περισσότεροι από 200 ιδιώτες πνευμονολόγοι, παθολόγοι, εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι και γιατροί γενικής ιατρικής κλήθηκαν να υπηρετήσουν σε γεμάτα με ασθενείς Covid νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της βόρειας Ελλάδας, εν μέσω αντιδράσεων του κλάδου που κατήγγειλε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπολειτουργούσαν τα ιδιωτικά ιατρεία που αποτελούν πυλώνα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Επτά και εννέα μήνες μετά, πολλοί από όσους υπηρέτησαν καταγγέλλουν ότι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Παρόμοια τύχη έχουν και 15 γιατροί στη Μαγνησία, που ανταποκρίθηκαν εθελοντικά στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας, αλλά δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τις υπηρεσίες τους στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iatronet.gr.

Ο πνευμονολόγος Κοσμάς Καζάνας, που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, επιστρατεύτηκε στις αρχές Ιανουαρίου και επί έναν μήνα παρείχε τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». Μαζί του είχαν επιστρατευτεί και οι άλλοι τρεις ιδιώτες πνευμονολόγοι και για το διάστημα αυτό είχαν υποχρεωθεί να αναστείλουν ή να περιορίσουν δραστικά τη λειτουργία των ιατρείων τους.

«Κλείσαμε τα ιατρεία μας, αφέθηκε ακάλυπτη μια περιοχή 130.000 κόσμου, ενώ για έναν μήνα δεν λειτούργησε Πνευμονολογικό και στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Συκεών – Ευόσμου, όπου είμαστε οι τρεις στους τέσσερις που επιστρατεύτηκαν», αναφέρει στο iatronet και προσθέτει: «Το συμβόλαιο που υπογράψαμε βάσει του ΦΕΚ έλεγε πως θα πληρωθούμε εντός 60 ημερών, με τον μισθό του επιμελητή Β, συν τις εφημερίες. Είμαστε στον όγδοο μήνα και δεν έχει μπει καν σε θέμα συζήτησης η πληρωμή μας. Οι μοναδικοί που πιέζουν είναι οι ίδιοι οι γιατροί».

Από μήνα σε μήνα

Ο πνευμονολόγος κλήθηκε στις 27 Ιουνίου από το λογιστήριο του νοσοκομείου να καταθέσει τα τιμολόγια. «Εκεί μου είπαν πως θα πληρωθούμε στις 15 Ιουλίου, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Προχθές που πήρα για να ρωτήσω, μου απάντησαν πως η πληρωμή τελικά προβλέπεται να γίνει μετά τις 15 Αυγούστου και πως ούτε αυτό είναι σίγουρο», λέει.

Ο ιδιώτης πνευμονολόγος και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής παρέλαβε από τους πρώτους το φύλλο επιστράτευσης, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου και υπηρέτησε για έναν μήνα στην Α΄ Κλινική Covid του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Εννέα μήνες μετά δεν έχει πληρωθεί ακόμα για τις υπηρεσίας που παρείχε, παρόλο που έχει καταθέσει τιμολόγιο και αριθμό λογαριασμού για την κατάθεση.

«Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο δεν το σηκώνουμε αυτή τη στιγμή, για να μην πει κανείς ότι εδώ η Ελλάδα καίγεται, κόσμος πεινάει και οι γιατροί κυνηγάνε έναν μισθό. Το έχουμε αφήσει γιατί κατανοούμε τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και της Πολιτείας. Περιμένουμε απλά το υπουργείο κάποια στιγμή να κάνει το καθήκον του», ανέφερε κρατώντας χαμηλούς τόνους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πλήρωσε πριν από λίγες ημέρες τους γιατρούς που υπηρέτησαν σε αυτό, αντίθετα ακόμη περιμένουν όσοι παρείχαν υπηρεσίες σε Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου.

Χωρίς επιστράτευση ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας κατάφερε να αποφύγει την επιστράτευση των μελών του, με ένα μοντέλο πρότυπο που πρότεινε και υλοποίησε με δική του πρωτοβουλία. Κάλεσε τα στελέχη του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, κατέγραψε τις συγκεκριμένες ανάγκες που υπήρχαν, και κάλυψε τα κενά με την εθελοντική συμμετοχή γιατρών μελών του.

Οι 15 γιατροί που συμμετείχαν παρείχαν από τέσσερις εφημερίες καθένας σε συγκεκριμένες μέρες που χρειαζόταν, με αποτέλεσμα και οι ανάγκες να καλυφθούν και οι ιδιώτες να μη χρειαστεί να κλείσουν εντελώς τα ιατρεία τους. Πάντως, η αμοιβή των 250 ευρώ ανά εφημερία που προβλέπεται για τους εθελοντές δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευθύμιος Τσάμης ήταν μεταξύ αυτών που ανταποκρίθηκαν: «Υπάρχει ανακολουθία και αναντιστοιχία μεταξύ των λεγομένων και πραττομένων από το μέρος της εξουσίας, κάτι που έχουμε δει διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις» λέει, προβλέποντας πως, αν υπάρξει ξανά ανάγκη, δεν θα υπάρξει ανταπόκριση: «Με την υποστελέχωση των νοσοκομείων και την κούραση του προσωπικού φαίνεται ότι θα ξαναϋπάρξει ανάγκη. Τότε θα ψάχνουν να βρουν γιατρούς…»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόσχεση της αρμόδιας 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της διοίκησης του νοσοκομείου ήταν πως τα κονδύλια για την πληρωμή των γιατρών είχαν εγκριθεί. «Όταν στη συνέχεια τους ενόχλησα -γιατί στο μεταξύ με ενόχλησαν κι εμένα οι συνάδελφοι-, μου είπαν ότι δυστυχώς τελικά δεν είχαν εγκριθεί τα κονδύλια, γιατί δεν είχε εγκρίνει ακόμη το Ελεγκτικό Συμβούλιο τις σχετικές δαπάνες», καταλήγει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.