Τι θα συμβεί αν χτυπήσει κεραυνός το αυτοκίνητό μας;

Μια γυναίκα κινηματογράφησε τη στιγμή που ένας κεραυνός έπεσε πάνω στο pick up που οδηγούσε ο άντρας της και είχε και τα παιδιά τους μαζί…

Το pick up σύμφωνα με τις μαρτυρίες, καταστράφηκε από το χτύπημα του κεραυνού αλλά κανείς από τους επιβαίνοντες δεν έπαθε το παραμικρό.

Μια οικογένεια επέστρεφε από διακοπές με δύο αυτοκίνητα. Η σύζυγος ήταν στο πίσω αυτοκίνητο και ξεκίνησε να τραβάει το video, όταν παρατήρησε πως μαζί με τη βροχή, ξεκίνησαν να πέφτουν και πολλοί κεραυνοί. Ο σύζυγος με τα τρία παιδιά της οικογένειας, ήταν στο προπορευόμενο pick up, πάνω στο οποίο έπεσε ένας πολύ δυνατός κεραυνός, η  Michaelle May Whalen εκείνη τη στιγμή τραβούσε video προσπαθώντας να «αιχμαλωτίσει» κάποιο εντυπωσιακό πλάνο…

Η Φλόριντα θεωρείται η πρωτεύουσα των κεραυνών στις ΗΠΑ, καθώς εκεί καταγράφονται οι περισσότεροι κεραυνοί και οι καταιγίδες, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών. Κάθε χρόνο, από μια έρευνα έχει αποδειχτεί πως στη συγκεκριμένη πολιτεία, πέφτουν κατά μέσο όρο 1,2 εκατομμύρια κεραυνοί. Στη Φλόριντα είναι καταγεγραμμένοι και οι περισσότεροι θάνατοι που συνδέονται με κεραυνούς στις ΗΠΑ, καθώς μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 49 (ενώ στο Τέξας π.χ. το αντίστοιχο νούμερο είναι 22).

Κεραυνοί και αυτοκίνητο:

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, δεν πρέπει  να βγαίνουμε έξω από το αυτοκίνητό μας όταν έχει καταιγίδες. Το όχημά θεωρείται ασφαλής χώρος για να μας προστατέψει από τέτοια καιρικά φαινόμενα: Εφόσον είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, μας προστατεύει από την αστραπή. Το αυτοκίνητο πρέπει να έχει μεταλλική οροφή, ώστε η ηλεκτρική ενέργεια να μπορεί να εξαπλωθεί στο εξωτερικό του οχήματος χωρίς να χτυπάει τους επιβαίνοντες. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιβάτες του pick up δεν έπαθαν τίποτα από τον κεραυνό…

Εάν λοιπόν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια έντονης “κεραυνικαταιγίδας”, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.

Μύθοι και αλήθειες


Μύθος:
Τα ελαστικά των αυτοκινήτων σας προστατεύουν από έναν κεραυνό λόγω της μόνωσης από το έδαφος.

Αλήθεια: Τα περισσότερα αυτοκίνητα παρέχουν ασφάλεια από τους κεραυνούς, αλλά αυτό οφείλεται στην μεταλλική σκεπή και στις μεταλλικές πλευρές του αυτοκινήτου και όχι στα ελαστικά από καουτσούκ. Θυμηθείτε, τα κάμπριο αυτοκίνητα, οι μοτοσικλέτες, τα ποδήλατα, τα οχήματα χωρίς οροφή και τα αυτοκίνητα με πλαστική οροφή δεν προσφέρουν προστασία από τους κεραυνούς.

Όταν κεραυνός χτυπά ένα όχημα, τότε το ηλεκτρικό ρεύμα περνά μέσα από το μεταλλικό σκελετό στο έδαφος. Μην ακουμπάτε στις πόρτες κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

Μύθος: Κατασκευές οι οποίες εξολοκλήρου ή τμηματικά είναι κατασκευασμένες από μέταλλα (αυτοκίνητα κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, ρολόγια), ελκύουν τους κεραυνούς.

Αλήθεια: Το υψόμετρο, μυτερά αντικείμενα καθώς απομονωμένα αντικείμενα στο χώρο είναι οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν που ένας κεραυνός θα χτυπήσει. Η παρουσία μετάλλων δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά στο τόπο που θα χτυπήσει εν τέλει ο κεραυνός.
Τα βουνά παρά το γεγονός ότι αποτελούνται κυρίως από πέτρα, δέχονται χτυπήματα από κεραυνούς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους. Εάν απειλείστε από μια καταιγίδα, λάβετε άμεσα μέτρα προστασίας με αναζήτηση κατάλληλου καταφυγίου και μη σπαταλήσετε πολύτιμο χρόνο σε μια προσπάθεια να αφαιρέσετε τυχόν μεταλλικά αντικείμενα από επάνω σας. Αν και τα μεταλλικά αντικείμενα δεν ελκύουν τους κεραυνούς, αποτελούν καλό αγωγό του ηλεκτρισμού, επομένως καλό είναι να μην πλησιάζετε σε μεταλλικές κατασκευές όπως φράχτες, σιδηροδρομικές γραμμές, κερκίδες κλπ.

(Πηγή: meteo.gr)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.