Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Τα καίρια σημεία της ομιλίας του – Τα οφέλη για την Ελλάδα

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο, σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων  Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Φίλης εντόπισε τα σημαντικά σημεία και αποκωδικοποίησε τα οφέλη της Ελλάδας.

Τα καίρια χαρακτηριστικά της ομιλίας

Σημείωσε ότι στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός “δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στην Τουρκία με το όνομά της, ωστόσο την φωτογράφισε με απόλυτη ακρίβεια. Αναφέρθηκε δύο φορές στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, γεγονός αξιοσημείωτο σε σχέση με το κοινό στο οποίο απευθυνόταν. Προσπάθησε να βάλει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δημοκρατία και στον αυταρχισμό, καθώς είναι προφανές η Ελλάδα πού βρίσκεται και πού βρίσκονται άλλες χώρες. Συνέδεσε το 1821 με την Ουκρανία και στη συνέχεια συνέδεσε την Ουκρανία με την Κύπρο. Όλα αυτά ήταν σημαντικά και η ομιλία του ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Δεν ετεροπροσδιορίστηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με τις ελληνοτουρκικές, όπως συχνά συμβαίνει.”

Τα οφέλη για την Ελλάδα

Αναφερόμενος στα οφέλη από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο κ. Φίλης είπε ότι “τα απτά οφέλη φαίνεται ότι είναι στον κλάδο της ενέργειας”,  καθώς “η Ελλάδα πήρε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μία πιστοποίηση ότι θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, ειδικά σε σχέση με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη”.  Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη “μπορούμε να καταστούμε κόμβος και διαμετακόμισης, αλλά και διάθεσης ενέργειας και όχι μόνο φυσικού αερίου ή υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας”, είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε:

“Σε σχέση με την αμυντική συνεργασία, καταλαβαίνουμε ότι αυτή εμπεδώνει μια σχέση εμπιστοσύνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Αμερικανοί ξεχνούν την Τουρκία. Ωστόσο φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι μια εναλλακτική, την οποία έχουν κατά νου (οι Αμερικανοί) και μπορεί να σταθεί και αυτοτελώς, ανεξάρτητα από το πώς κινούνται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το τρίτο όφελος έχει να κάνει με το πολύ καλό κλίμα που είδαμε ανάμεσα στους δύο προέδρους, το οποίο νομίζω ότι διαχέεται και προς τα κάτω, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.”

Ο κ. Φίλης συνέχισε σημειώνοντας ότι “σε λίγες ώρες ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Μπλίνκεν. Αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα ανέδειξε το πρόσωπο του αξιόπιστου, προβλέψιμου, όχι απαραίτητα δεδομένου -γιατί αυτό δε θα το θέλαμε- εταίρου, σε αντιπαραβολή με άλλες δυνάμεις, οι οποίες προσπαθούν να θέσουν προσκόμματα στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ακριβώς σε μία συγκυρία πάρα πολύ κρίσιμη για τον πλανήτη”.

Δείτε το βίντεο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.