«Τι μπορεί να κερδίσει η χώρα μας από μία συνάντηση»;

Είναι πολύ σημαντικό για ένα κράτος μέσω των οργάνων που διαθέτει και μέσω του πολιτικού συστήματος να δύναται να παρακολουθήσει τις μεγάλες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα, κάποια χρονική περίοδο, στο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον. Να καταλάβει τις στρατηγικές κινήσεις των μεγάλων παικτών, ώστε να βρίσκεται στην σωστή πλευρά.

Γράφει ο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ

Όταν λέμε μέσω των οργάνων σαφώς δεν εννοούμε τους δύο τρεις συμβούλους που «προσλαμβάνει κάποιος πρωθυπουργός». Εννοούμε μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) που έχει την δυνατότητα να συλλέξει πληροφορίες και να εκτιμήσει. Εννοούμε ένα ΥΠΕΞ με τις ίδιες δυνατότητες. Εννοούμε ένα Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΣΕΑ). Και όταν λέμε ΣΕΑ δεν εννοούμε ένα ΚΥΣΕΑ (για κλάματα) που αλλάζει αρχικά. Εννοούμε ΣΕΑ ενός μικρού κράτους  όπως η χώρα μας, συνταγματικά κατοχυρωμένο,  με συμμετοχή όλης της αντιπολίτευσης και το οποίο θα συνεδριάζει για αποφάσεις που θα αφορούν το μέλλον της χώρας μας. Είναι απαραίτητο η στρατηγική της χώρας μας να επαναχαραχθεί και να αποσαφηνιστεί. Είναι αδιανόητο μία στρατηγική συμφωνία να μην υπογράφεται από όλα τα κόμματα διότι δεν υπάρχουν απτά ανταλλάγματα.  Είτε η στρατηγική συμφωνία -συνεργασία με την Γαλλία, είτε η στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Είναι λυπηρή η εικόνα ενός κράτους  όταν το πολιτικό σύστημα βάζει το μέλλον του σε παιγνίδια μικροπολιτικής.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού γίνεται στον πλέον κατάλληλο χρόνο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ενεργειακό πρόβλημα στην ΕΕ με τις ΗΠΑ να έχουν προεξέχοντα ρόλο στον ανεφοδιασμό της με υγροποιημένο φυσικό αέριο, ο ρόλος της Ελλάδας στον ανεφοδιασμό. Είχαμε τονίσει https://www.militaire.gr/i-epanacharaxi-tis-stratigikis-ton-ipa-apaitei-epanacharaxi-tis-ellinikis-stratigikis «ότι θα δούμε μεγάλες αλλαγές στην επαναχάρξη της στρατηγικής των ΗΠΑ. Τονίσαμε ότι όλα θα ελέγχονται εκ του μακρόθεν. Τέλος η εμπλοκή στην Μέση Ανατολή πέραν ειδικών επιχειρήσεων. Ο ειρηνικός με την AUΚUS εμπλέκει την Αυστραλία στον έλεγχο. Η οικονομία της Κίνας είναι ο κύριος εχθρός. Η κλιματική αλλαγή στο τραπέζι κατά το δοκούν. Διατροφή του πλανήτη. Το ΝΑΤΟ απλώς θα υπάρχει για business. H EE θα αναγκαστεί να οικοδομήσει την εξωτερική της ασφάλεια.

Όσον αφορά την χώρα μας οι ΗΠΑ την έχουν επιλέξει να αποτελέσει τον ανατολικότερο σταθμό «ελέγχου» της Μέσης Ανατολής και της Ευρασίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμισή της σε όλους τους τομείς που θα σχετίζονται με το προαναφερόμενο έλεγχο. Με τον χρόνο και η ΕΕ θα αποδεχθεί την θέση αυτή. Επιπρόσθετα η «υποβάθμιση» της Τουρκίας, ανεξάρτητα με την ισχύ που θα διαθέτει, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος, μια μεγάλη δύναμη, θα ανήκει στο ΝΑΤΟ και θα ενταχθεί καθαρά στα κράτη της Μέσης Ανατολής και εκεί ίσως της δοθεί ρόλος. Όλα τα αναφέραμε πολύ πριν τον εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η στρατηγική προσέγγιση των ΗΠΑ στην χώρα μας δεν γίνεται για να ανανεώνεται το ενοίκιο της Σούδας κάθε έτος ή δεκαετία. Χρονικά οι ΗΠΑ επέλεξαν την περίοδο αυτή διότι διαπίστωσαν ότι και ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα ελαττώθηκε και το πολιτικό σύστημα, τουλάχιστον αυτό που διεκδικεί εξουσία, έχει δώσει εξετάσεις με επιτυχία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις μας ενέδωσαν σε κάτι ή πρόκειται να ενδώσουν. Θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι οι ΗΠΑ από την πλευρά τους μαζί με όλα τα άλλα γεωπολιτικά – γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα, μας έχουν ξεχωρίσει. Τώρα αν η συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που λένε  κάποιοι, είναι ψιλά γράμματα δίπλα στην επικεφαλίδα. Το γεγονός ότι η Θράκη μας περνάει σε ένα στάδιο στρατηγικής ασφάλειας, ότι στο Αιγαίο η κίνηση και ο έλεγχος στον αέρα και την θάλασσα θα αυξηθεί, με ότι σημαίνει αυτό, όλοι αυτοί οι διανοούμενοι στρατηγικοί αναλυτές ας καθίσουν να αναλύσουν το αποτύπωμα του ταξιδιού του κ. πρωθυπουργού.

Με την στρατηγική συμφωνία που έχουμε υπογράψει η Τουρκία θα συνεχίσει τα ίδια και θα ικανοποιείται στα απειλητικά λόγια. Δεν θα τολμήσει όμως να κοιτάζει απειλητικά την Κρήτη την Θράκη τα νησιά. Η προμήθεια καινούργιων F-16 από την Τουρκία και η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων δεν σημαίνει τίποτε. Πιστεύει κανείς ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν την Τουρκία άοπλη; Πιστεύει κάνεις ότι αν η Τουρκία δεν προμηθευτεί τα νέα F-16 και δεν αναβαθμίσει τα παλαιά θα είναι λιγότερο προκλητική; Αλήθεια εάν ο κ. πρωθυπουργός γυρίσει από τις ΗΠΑ με μία Μοίρα F-35 αυτά θα είναι τα απτά ανταλλάγματα και θα είναι ένα επιτυχημένο ταξίδι; Δεν θα έχουμε να φοβόμαστε τίποτε; Η Τουρκία θα φοβηθεί; Λάθος. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε μέχρι τώρα με την Τουρκία. Και για να μιλήσουμε αεροπορικά  η Τουρκία πήγε την Πολεμική της Αεροπορία πίσω πολλά χρόνια. Το χάσμα που δημιουργήθηκε μετά το πραξικόπημα το 2016 είναι μεγάλο. Η είσοδος στο παιγνίδι των Rafale και των Belharra ανεβάζει την Ελληνική ΠΑ και το ΠΝ κατηγορία. Ανεβάζει το Αμυντικό Σύστημα της χώρας μας  επίπεδο. Τα Rafale και οι Belharra θα παρασύρουν και τον ΣΞ σε άλλα επίπεδα. Και αν κατά σύμπτωση έρθουν και τα F-35 θα μιλάμε άλλη γλώσσα στις ΕΔ. Γιαυτό η αντιπολίτευση, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να διεκδικεί από αυτό το ταξίδι, διότι η αποδοχή του ρόλου για την χώρα μας  έγινε από την ίδια όταν ήταν κυβέρνηση σχεδόν χωρίς κανέναν περιορισμό και η σημερινή το συνεχίζει υπογράφοντας και την συμφωνία.

Επίσης είχαμε υπογραμμίσει ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και το τέλος της συμμετοχής τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε μέρος της υφηλίου,  «η παλιννόστηση» των δυνάμεων αυτών, ήταν η πρώτη κίνηση που έπρεπε να γίνει πριν την επαναχαχάραξη της στρατηγικής των ΗΠΑ. Οι αλλαγές αυτού του είδους απαιτούν ηρεμία και κινήσεις μη επιχειρησιακές εκ του μακρόθεν. Και η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας δείχνει έναν καινούργιο τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων κρίσεων και πολέμου από τις ΗΠΑ. Βοήθεια εκ του μακρόθεν χωρίς εμπλοκή στρατευμάτων, απειλή εμπλοκής του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα καινούργιο εχθρό για την μεγάλη γερμανική ΕΕ. Αυτόν που η ΕΕ είχε συνεργάτη σε όλα τα θέματα με σπουδαιότερο αυτό της προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την Ρωσία του Πούτιν. Εδώ https://www.militaire.gr/ston-polemo-kamia-fora-chanei-kai-aytos-poy-ton-kerdise-k-tzavellas είχαμε υπογραμμίσει ότι μετά την Ουκρανία  ο μεγάλος χαμένος είναι η ΕΕ. Απέκτησε εχθρό  διότι η ρωσική επιχειρηματικότητα έχει διεισδύσει στα κράτη μέλη σε μεγάλο βαθμό. «Καθώς οι σχέσεις θερμαίνονται, αίρονται οι περισσότεροι εμπορικοί φραγμοί, χαλαρώνουν οι κανονισμοί, αυξάνονται τα ταξίδια και ο τουρισμός εξελίσσοντας μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας» η οποία είχε ξεφύγει από τις αρχές ασφαλείας της Δύσης και του ΝΑΤΟ, και αυτό ήταν μη αποδεκτό από τιε ΗΠΑ. Η ΕΕ θα προσπαθήσει πολιτικά να ανταποκριθεί ως ένας φορέας, πράγμα δύσκολο, καθόσον οι διαφορετικές φωνές ανάλογα με την περίσταση είναι πολλές. Έχει όμως την ευκαιρία να δημιουργήσει την δική της ασφάλεια και να μιλάει η ίδια και όχι ο μικρός ΓΓ ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Το αμέσως χρονικό διάστημα οι παραγγελίες που θα δεχθούν οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ δεν θα έχουν προηγούμενο. Θα αποδειχθεί περίτρανα ότι οι business των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα του Ουκρανικού πολέμου με κύριο πελάτη την ΕΕ δεν θα  έχουν προηγούμενο. Για τον λόγο αυτό τονίζουμε σε όλα τα άρθρα ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα πρέπει στην υλοποίησή τους να περιλαμβάνουν και την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν απαιτείται συμμετοχή σε συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε πρόγραμμα που δίνει εργασία στη εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία. Φαντάζομαι και αυτό θα ένα από τα θέματα που θα θέσει ο κ. πρωθυπουργός στις συζητήσεις του.

Το ταξίδι του κ. πρωθυπουργό στις ΗΠΑ δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στην χώρα μας. Να σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή στην οποία συμμετοχή θα έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Να χαραχθεί ή αν υπάρχει να επαναχαραχθεί και να αποσαφηνιστεί επιτέλους η στρατηγική για την χώρα μας. Μια στρατηγική για όλους τους τομείς. Από την ενέργεια μέχρι την αγροτική ανάπτυξη. Δεν χρειάζονται φωνές νίκης και επιτυχίας. Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ζητάει η Ελλάδα από το πολιτικό σύστημα.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.