Ρωσικό πετρέλαιο από Έλληνες εφοπλιστές, τώρα και με τις… ευλογίες της Ε.Ε.!

Προς κατάργηση η (προτεινόμενη) απαγόρευση των πλοίων ιδιοκτησίας κρατών-μελών της Ένωσης να μεταφέρουν υγρά καύσιμα από τη Ρωσία προς τρίτες χώρες

Ιδιαίτερα ευνοημένοι βγαίνουν οι Έλληνες εφοπλιστές από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει «περικοπές» στο επερχόμενο έκτο πακέτο κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καθώς σκοπεύει να καταργήσει την προτεινόμενη απαγόρευση των πλοίων ιδιοκτησίας των κρατών-μελών της, που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφα και πηγές που επικαλείται το Bloomberg, έπειτα από ημέρες διαμάχης γύρω από την εν λόγω απόφαση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει (μόνο) μια βασική διάταξη για τη ναυτιλία, που θα εμποδίσει την ικανότητα της Μόσχας να εξάγει αργό πετρέλαιο.

Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας πέρα από τον τουρισμό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτιλία, ήταν μεταξύ των κρατών-μελών που άσκησαν πιέσεις στο να αφαιρεθεί η διάταξη για τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες από το έκτο πακέτο κυρώσεων απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επικαλούμενη την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των G7. Και, με βάση την επικείμενη απόφαση της Ε.Ε., οι Έλληνες εφοπλιστές θα εξαιρεθούν, τελικά, από το εμπάργκο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο, θα πίεζε περαιτέρω τις εξαγωγές της Μόσχας – μια ζωτική πηγή «σκληρού» νομίσματος. Παρόλα αυτά, οι υπόλοιπες νέες κυρώσεις αρκούν και με το παραπάνω να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τη Ρωσία, με την προϋπόθεση, όπως σημειώνει, ότι όντως θα υιοθετηθούν. Άλλωστε, η απαγόρευση παροχής ασφάλισης -και άλλων υπηρεσιών- στους μεταφορείς, θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Νωρίτερα σήμερα, σε σχετικό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ανέφερε πως το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να φτάνει στα ευρωπαϊκά λιμάνια και, μάλιστα, με τάνκερ που έχουν ελληνική σημαία. «Οι πετρελαϊκές συμφωνίες των ρωσικών ενεργειακών πολυεθνικών Rosneft και Lukoil συνεχίζουν να διεκπεραιώνονται εντελώς ανεμπόδιστα μέσω των ευρωπαϊκών λιμανιών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις»

Επικαλούμενη, μάλιστα, και άλλα δυτικά ΜΜΕ, η «Die Welt» αναφέρει ότι «οι Έλληνες εφοπλιστές, σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους και Αμερικάνους εφοπλιστές, βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις», καθώς οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία συνεχίζονται κανονικά.

Από την πλευρά του, το λονδρέζικο περιοδικό «Lloyd’s» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, από τις 24 Φεβρουαρίου, περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αξίας περίπου 509 εκατομμυρίων δολαρίων, εξάγονται καθημερινά από τη Ρωσία.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του iEidiseis.gr, οι Έλληνες εφοπλιστές μετέφεραν προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις ενστάσεις τους, ενόψει των επικείμενων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζούελα λόγω εμπάργκο. Τώρα δεν θα μεταφέρουμε και ρωσικό πετρέλαιο, τι θα κάνουμε;», τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπός τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

*φωτο αρχείου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.