Το μαγείρεμα των αριθμών για τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας συνεχίζεται

Το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, που δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, θα αφαιρεθεί από το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους

Η περιβόητη παρέμβαση της Κυβέρνησης στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας αποδεικνύεται μια τεράστια φούσκα, καθώς συνεχίζεται με κάθε τρόπο το «πετσόκομμα» των αριθμών, προκειμένου να μείνει αλώβητη η αισχροκέρδεια.

Με απανωτές αφαιρέσεις στο ποσό που αναφέρει η ΡΑΕ στο πόρισμά της (υπολόγισε το τελικό αυξημένο μικτό περιθώριο κέρδους σε 591.450.000 ευρώ), μειώνεται σημαντικά το ποσό στο οποίο θα επιβληθεί τέλος και όχι φόρος, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, καθώς η πολυδιαφημισμένη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φορολόγηση με 90% των υπερκερδών θα γίνει τέλος με… εκπτώσεις.

«Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%» ανέφερε χθες στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προαναγγέλλοντας το νέο… ψαλίδι στα υπερέσοδα των εταιρειών με την αφαίρεση των εκπτώσεων που δίνουν οι πάροχοι στους καταναλωτές.

Κάτι που έσπευσαν σήμερα να επιβεβαιώσουν και «πηγές» της ΔΕΗ. Μετέφεραν χαρακτηριστικά:

ΔΕΗ

«Σε υψηλά επίπεδα – πάνω από 400 εκατ. Ευρώ – διαμορφώνεται το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που διατίθενται σε επίπεδα κάτω του κόστους, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στην εξέλιξη των τιμών της αγοράς κατά την περίοδο που χορηγήθηκαν τα σταθερά τιμολόγια. Ωστόσο, ο τελικός υπολογισμός των μεγεθών στα οποία θα επιβληθεί το τέλος 90% που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022 ήταν 729,91 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 927,44 εκατ. για όλη την αγορά), ποσό από το οποίο αφαιρούνται οι εκπτώσεις που κάνει η ΔΕΗ για τους πελάτες της. Το κόστος των εκπτώσεων ήταν 335,99 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι απομένουν 393,92 εκατ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί το κόστος των σταθερών τιμολογίων, το οποίο απομένει να προσδιοριστεί εντός των ημερών».

Και κάπως έτσι, τα πραγματικά κέρδη «εξαφανίζονται» (άρα δεν φορολογούνται), σε αντίθεση με τους εξωφρενικούς μισθούς, τα μπόνους, τις πρωτοφανείς «δαπάνες διαφήμισης» και τους προκλητικούς διορισμούς δεκάδων διευθυντικών στελεχών, που συνεχώς εμφανίζονται…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.