Λίστα Στάσση άνω των 48.000.000 ευρώ στα ΜΜΕ σε τρία χρόνια!

Η επέλαση των βαρβάρων: Ιλιγγιώδη ποσά σε επικοινωνία, ενώ οι Γενικές Διευθύνσεις από 7 έγιναν 14 και οι διευθυντές από 27 σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100

Μια στρατιά ημέτερων παιδιών κατακλύζει τις στελεχικές θέσεις της ΔΕΗ επί των ημερών της διοίκησης Στάσση, οι οποίες όχι μόνο αυξήθηκαν θεαματικά όλο αυτό το διάστημα, αλλά και χρυσοπληρώνονται. Εξηγούμαστε:

Οι Γενικές Διευθύνσεις στη ΔΕΗ προ Στάσση ήταν εφτά και σήμερα είναι 14, ενώ στα σκαριά είναι ακόμη μία. Για να κατανοήσει κανείς αυτό το μέγεθος της… διεύρυνσης, αρκεί να αναλογιστεί ότι, όταν η ΔΕΗ είχε 37.000 εργαζομένους, προτού δηλαδή διασπαστεί σε
ΔΕΔΔΗΕ (Διανομή Δικτύου) και ΑΔΜΗΕ (Δίκτυο Μεταφοράς), είχε μόλις έξι Γενικές Διευθύνσεις. Σήμερα που η ΔΕΗ έχει περίπου 6.500 εργαζομένους οι Γενικές Διευθύνσεις έφτασαν τις 14.

Προ Στάσση οι διευθυντές ήταν 27, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100 και οι 70 εξ αυτών δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της επιχείρησης αλλά απέξω ή, όπως θα έλεγαν οι ίδιοι, από την… αγορά. Οι βοηθοί διευθυντές, αντίστοιχα, ήταν 70 και τώρα έχουν ξεπεράσει τους 200. Μάλιστα, δεν λείπουν και διευθυντές, οι οποίοι… διευθύνουν μονοψήφιο αριθμό υφισταμένων!

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, η κατάσταση έχει πραγματικά ξεφύγει. Ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης αμείβεται με 200.000 ευρώ, συν 100.000 ευρώ μπόνους, συν το 6% των μετοχών, οι οποίες είναι συνολικά 1.850.000. Οι τρεις αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι αμείβονται με 120.000 ευρώ, συν 60.000 μπόνους, και οι 14 γενικοί διευθυντές με 100.000 ευρώ, συν 50.000 μπόνους. Τα 17 αυτά στελέχη θα μοιραστούν μεταξύ τους το 50% των 1.850.000 μετοχών. Οι δε διευθυντές αμείβονται με 70.000 ευρώ, συν 20.000 μπόνους, και θα μοιραστούν το υπόλοιπο 44% των μετοχών.

Η ΔΕΗ διαθέτει σε καθέναν από όλους αυτούς από ένα εταιρικό αυτοκίνητο, καύσιμα, τηλέφωνο και άλλες ανάλογες διευκολύνσεις, με το αζημίωτο πάντα. Οι προκλητικές αυτές απολαβές ξεπερνούν τις αντίστοιχες του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και 28 εξωτερικοί σύμβουλοι, οι οποίοι το 2020 πήραν καθένας αμοιβή 113.200 ευρώ και τον επόμενο χρόνο, το 2021, πήραν μια γενναία αύξηση που άγγιξε τα 142.000 ευρώ.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει ακόμη ένα προνόμιο του διευθύνοντα συμβούλου Στάσση. Κι αυτό είναι η δυνατότητα να υπογράφει συμβάσεις-αναθέσεις-μελέτες ύψους έως 800.000 ευρώ, χωρίς επί της ουσίας να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, ούτε δηλαδή στο Δ.Σ. της
επιχείρησης ούτε στο Συμβούλιο Διεύθυνσης, που είναι οι καθ’ ύλην υπεύθυνοι για οποιαδήποτε οικονομική έγκριση.

Πακέτα αλά Πέτσα

Τα επικοινωνιακά και διαφημιστικά πακέτα της ΔΕΗ γράφουν… εκατομμύρια ευρώ ιστορία. Ενα στοιχείο και μόνο αρκεί: Οι επικοινωνιακές ανάγκες της ΔΕΗ επί διοίκησης Στάσση μόνο για το 2020 άγγιξαν τα 16.000.000 ευρώ και φαίνεται πως ανάλογη ήταν η δαπάνη το 2021, ενώ δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι δραματικά και τη φετινή χρονιά. Πόσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια; Κάθε έτος έφτανε τα 2.000.000 με 2.500.000 ευρώ. Οσο κι αν ψάξαμε, όσους κι αν ρωτήσαμε, δεν καταφέραμε -μπορεί να είναι ελλειμματική η ερευνητική
μας ικανότητα- να μάθουμε, πέρα από το ύψος του ετήσιου πακέτου για τις επικοινωνιακές ανάγκες της επιχείρησης, προς τα πού κατευθύνθηκαν αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά.

Ενα πρώτο δείγμα, και μάλλον το τελευταίο που είδε το φως της δημοσιότητας με συγκεκριμένα νούμερα και μέσα ενημέρωσης, ήταν για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου του 2020, όταν τα ποσά μοιράστηκαν αφειδώς και με γαλαντομία στα λεγόμενα συστημικά μέσα, σύμφωνα με αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» τον Ιούλιο του 2020.

Τότε, με όλα τα καταστήματά της κλειστά λόγω καραντίνας, δόθηκε για διαφήμιση το ποσό των 572.300 ευρώ. Μεταξύ των μίντια που έλαβαν διαφήμιση και αντίστοιχη δαπάνη ήταν το «Πρώτο Θέμα», το Capital, το «ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ», ο Σκάι και η «Καθημερινή», και βέβαια τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το iefimerida κ.ά.

Το σχετικό δημοσίευμα εγείρει ερωτήματα και για το ποιο ήταν το κριτήριο της επιλογής των ΜΜΕ, αφού μεταξύ αυτών που πήραν διαφήμιση ήταν και η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας – Η
Εφημερίδα της Αληθινής Πίστης», που συνδέεται με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη.
Εκτοτε οι… θεματοφύλακες της επικοινωνίας της ΔΕΗ φρόντισαν να κλείσουν ερμητικά τα στοιχεία, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο ποια ΜΜΕ εισέπραξαν διαφημιστική δαπάνη και σε τι ύψος καθένα από αυτά. Ο λόγος είναι προφανής. Οι πρωτοφανείς αποφάσεις της διοίκησης Στάσση, σε βάρος των πολιτών με τους υπερβολικά φουσκωμένους λογαριασμούς και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας προς όφελος της τσέπης τους και των ιδιωτών φίλων τους, «υπαγορεύει» να μπουκώνει με χρήματα τους πρόθυμους λειτουργούς της… αδέκαστης δημοσιογραφίας.

Το μεγάλο πάρτι των απευθείας αναθέσεων

Με απευθείας αναθέσεις φαίνεται πως δουλεύει η ΔΕΗ, οι οποίες αγγίζουν μέχρι και τα 40.000.000 ευρώ, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, με ευθύνη της διοίκησης Στάσση και τη… διακριτική παρακολούθηση εκ του… μακρόθεν από τη ΡΑΕ.

Οι απευθείας αναθέσεις αφορούν κυρίως τον εξοπλισμό των νησιών (εκείνων που δεν είναι διασυνδεδεμένα ενεργειακά με την ηπειρωτική χώρα), όπου κατά κανόνα μισθώνονται αεριοστροβιλικές μονάδες παραγωγής ενέργειας ή ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) παραγωγής ενέργειας, οι οποίες δουλεύουν με πετρέλαιο, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Για να γίνει ένα έργο ή μια αγορά για λογαριασμό της ΔΕΗ πρέπει να γίνει αίτηση αγοράς ή αίτηση προμήθειας με αιτιολογική έκθεση και στη συνέχεια ο σχετικός διαγωνισμός.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν άνθρωποι της ΔΕΗ, όλο αυτό το διάστημα αυτό που γίνεται είναι η ύπαρξη τηλεφωνικών εντολών για τη δημιουργία συμβάσεων με απευθείας ανάθεση με την ένδειξη του «κατεπείγοντος». Το αποτέλεσμα είναι να ωφελούνται κάποιες λίγες μεγάλες εταιρίες, οι οποίες παίρνουν τα έργα, και μάλιστα στα περισσότερα από αυτά δεν
λείπουν και οι υπερτιμολογήσεις. Μάλιστα σε μια από αυτές, στη ΔΑΜΚΟ (συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία, ασχολούμενου με τα ενεργειακά, κ. Κοπελούζου), εργάζεται και ο γιος μεγαλοστελέχους στη ΔΕΗ. Το υψηλόβαθμο αυτό στέλεχος έχει μακρά θητεία σε επιτελικές θέσεις στη ΔΕΗ και έχει επιβιώσει με όλα τα κυβερνητικά σχήματα τις τελευταίες δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των συμβάσεων και για το ύψος της δαπάνης, το εύλογο των τιμών και, φυσικά, τον τρόπο-διαδικασία ανάθεσης κάθε έργου και σύμβασης, φαίνεται να αφήνει να εξελίσσεται αυτό το κερδοσκοπικό πάρτι χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά της.

Τα περισσότερα νησιά, επειδή δεν είναι διασυνδεδεμένα ενεργειακά με την ηπειρωτική χώρα, αναγκάζονται να παράξουν ρεύμα με κόστος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται στις μεγάλες μονάδες που υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, το κράτος, για να εξισορροπήσει τα τιμολόγια των καταναλωτών τόσο της ηπειρωτικής χώρας όσο και της νησιωτικής, δημιούργησε τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι οποίες καλύπτουν κι άλλες ανάγκες, όπως πολυτέκνων, ευπαθών πολιτών κ.ά. Αυτές χρηματοδοτούνται από το κράτος κι έτσι στην προκειμένη περίπτωση τα χρήματα των ΥΚΩ περνούν απευθείας στα ταμεία της ΔΕΗ. Δηλαδή, ό,τι και να δηλώσει πως ξοδεύει η ΔΕΗ στο πλαίσιο των ΥΚΩ το παίρνει άμεσα από το κράτος.

Τέλος, εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Παραγωγής Νήσων της ΔΕΗ (Μη Διασυνδεδεμένων Συστημάτων) ζητούν να δημοσιευτεί η λίστα των τελευταίων δύο ετών με τον αριθμό των συμβάσεων και τον τρόπο ανάθεσης. Οπως καταγγέλλουν, υπάρχει πλήρης παραβίαση των
διαδικασιών, του κανονισμού της ΔΕΗ και αδιαφάνεια, τα οποία συνιστούν, το λιγότερο, την παρέμβαση του εισαγγελέα ή του ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

Απαγορευμένη ζώνη για τη «δημοκρατία» τα λιγνιτωρυχεία στην Πτολεμαΐδα

Την κατηγορηματική άρνηση της ΔΕΗ εισπράξαμε ως «δημοκρατία» όταν ζητήσαμε να επισκεφτούμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ τα ορυχεία λιγνίτη της Πτολεμαΐδας, τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, την Πτολεμαΐδα 5. Η επικεφαλής του γραφείου Δημοσίων Σχέσεων Σοφία Δήμτσα, στην οποία απευθυνθήκαμε, μας ενημέρωσε πως είναι απόφαση της διοίκησης Στάσση να μην επισκέπτεται κανείς τους χώρους της ΔΕΗ. Το…
περίεργο με την απόφαση αυτή είναι πως, πρώτον, δεν εξηγεί για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η απαγόρευση και, δεύτερον, δεν έχει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία.

Παρά την επιμονή μας, τόσο από τηλεφώνου όσο και μέσω ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων και επιστολών, για να μας εξηγηθεί-αναλυθεί το σκεπτικό αυτής της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής απόφασης, δεν πήραμε ποτέ καμία απάντηση. Πότε άρχισε αυτή η ιδιότυπη απαγόρευση που εν μέρει εξηγεί πολλά; Από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος…
Τι είναι αυτό που η κυβέρνηση και ο Στάσσης φοβούνται, λοιπόν;

Είναι φανερό πως θέλουν να κρύψουν την αλήθεια κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η επιλογή τους να διακόψουν τον λιγνίτη πριν από την… ώρα του και να δεσμεύσουν τη χώρα με το φυσικό αέριο για τα συμφέροντα των ιδιωτών φίλων τους. Για τον λόγο αυτόν απαξίωσαν τον μαύρο χρυσό της χώρας μας, αδιαφόρησαν για τη σωστή συντήρηση των λιγνιτικών μονάδων και άφησαν στο έλεός τους τα ορυχεία.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ανεπάρκεια και η ασχετοσύνη της διοίκησης της ΔΕΗ και προσωπικά του κ. Στάσση, οι οποίοι αδυνατούν να εκπονήσουν μια βιώσιμη στρατηγική για τη ΔΕΗ προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Στάσσης δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία, όπου χτυπά η καρδιά της ενέργειας της χώρας ως επικεφαλής της επιχείρησης μαζί με τους συνεργάτες του.

Εκτός από δύο φορές όπου παρίστατο ως… συνοδός, την πρώτη στο… πλευρό του υπουργού
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη (παρουσία και του φίλου του, Αδωνη Γεωργιάδη) και τη δεύτερη μαζί με τον πρωθυπουργό. Και τι να πει, άλλωστε; Οτι έχει προγράψει τον λιγνίτη και πως το 2021 σύναψε τρία ομολογιακά δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5% και ρήτρα άνθρακα, βάσει της οποίας απαγορεύεται η καύση του λιγνίτη από το 2021, με αποτέλεσμα να εκτιναχτεί η εξάρτηση της χώρας στο φυσικό αέριο και οι λογαριασμοί να πάνε στα ύψη;

Οταν λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπήρχε η δυνατότητα το ίδιο δάνειο να παρθεί με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο (1,6%) και χωρίς καμία δέσμευση για χρήση του λιγνίτη; Οτι το 2019 χρησιμοποιούσαμε 25.000.000 τόνους λιγνίτη και
φτάσαμε επί των ημερών του κ. Στάσση να πέσει στους 11.800.000 τόνους; Μάλιστα, υπάρχουν μέρες που η χώρα μας, εξαιτίας της εγκληματικής τους πολιτικής, εισάγει ταυτόχρονα ρεύμα από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Σερβία, Ιταλία κ.α.

Κάπως έτσι καταλάβαμε κι εμείς γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ αρνήθηκε (και) σε εμάς την είσοδο στις εγκαταστάσεις της. Εγκαταστάσεις που ανήκουν επί της ουσίας στον λαό της χώρας, καθώς αυτός είναι που όλα αυτά τα χρόνια, μέσω των λογαριασμών, πληρώνει για να υπάρχουν.

Πηγη: Δημοκρατια

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.