H κακουργηματική φοροδιαφυγή του Μαρινόπουλου και η νομοθεσία για το ξέπλυμα

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται και για το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Απο το newsbomb.gr

Μετά τις αποκαλύψεις πως η Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου και η φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΜΑΡ, δεν πλήρωναν για πολλά χρόνια φόρους εισοδήματος και δεν κατέβαλλαν φόρους μισθωτών υπηρεσιών και ΦΠΑ, με αποτέλεσμα η Εφορία Ανώνυμων Εταιρειών να τους βεβαιώσει πρόστιμα 1,2 δισ. ευρώ, αλλά και μετά την αποκάλυψη πως η υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα το 2017 βασίσθηκε σε πλαστά και εξωραϊσμένα στοιχεία, γεννάται το ερώτημα τι θα πράξουν οι εισαγγελικές αρχές και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το ξέπλυμα χρήματος

Σημειώνεται πως φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, βρίσκονται κατά το νόμο αντιμέτωπα με μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4557/2018), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Και το ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με όσα έχουν καταγγείλει από το 2016 οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος – που δεν πέτυχαν να μπλοκάρουν την συμφωνία εξυγίανσης το 2017 – είναι κάτι που έχει συμβεί κατά κόρον στην υπόθεση της Μαρινόπουλος. Υπενθυμίζεται πως στο σχέδιο εξυγίανσης που είχε καταθέσει η Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου στο Πτωχευτικό Δικαστήριο το 2016 υποστήριζε πως οι υποχρεώσεις της προς το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονταν τότε αθροιστικά σε 100,839 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 49,073 εκατ. ευρώ υποστήριζε πως αφορούσαν σε οφειλές προς την εφορία και τα 51,765 εκατ. ευρώ χρέη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Τελικά, από τους ελέγχους της Εφορίας Ανώνυμων Εταιρειών, οι οποίοι έγιναν αφού πρώτα είχε προηγηθεί εισαγγελική παραγγελία, προέκυψε πως οι απλήρωτές υποχρεώσεις των εταιρειών της Μαρινόπουλος ήταν πολλαπλάσιες και πως η Διοίκηση της εταιρείας απέσπασε την συμφωνία εξυγίανσης ψευδόμενη στο δικαστήριο. Αυτό συνιστά απάτη επί δικαστηρίου και θα έπρεπε ήδη να έχει κινητοποιήσει τις Αρχές.

Αν βάσει της κείμενης νομοθεσίας η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κινηθεί για να διασφαλίσει το συμφέρον του Δημοσίου, τότε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία των Διοικούντων του Ομίλου Μαρινόπουλος και των απογόνων τους θα δεσμευθούν. Από τους στάβλους που έχουν στο κτήμα Kαμπάνη στο Πικέρμι, μέχρι και νέες εκτάσεις που έχουν αναπτύξει προσφάτως στα βόρεια προάστια.

Η Seneka Logistics

Να σημειωθεί πως προ μηνών μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου συνέστησαν την Seneka Logistics με έδρα την Κηφισιά. Σκοπός της Seneka είναι η παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής (logistics) προς τρίτους, η ίδρυση και λειτουργία αποθηκών φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, η ανέγερση ή μίσθωση αποθηκευτικών χώρων για τα τέτοια προϊόντα και η διαχείριση φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων τρίτων, η εν γένει αντιπροσώπευση εμπορικών και βιομηχανικών οίκων, η μίσθωση δημόσιας χρήσεως φορτηγών αυτοκινήτων και η εισαγωγή, εξαγωγή, αγορά, χονδρική πώληση, αποθήκευση, διανομή, προώθηση και εν γένει η εμπορία παντός είδους φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων (ανθρώπινων και κτηνιατρικών) και γενικώς όλων των επιτρεπόμενων προϊόντων αρμοδιότητας του ΕΟΦ και των ειδών που επιτρέπονται από τις διατάξεις νόμων ή αποφάσεων να διατίθενται σε φαρμακεία, καθώς επίσης παντός είδους παραφαρμακευτικών προϊόντων, κ.α..

Η Seneka συστάθηκε αρχικά με 60.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και μετά από δύο συνεχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πλέον διαθέτει κεφάλαιο 300.000 ευρώ. Αν και το ποσό αυτό είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τα «φέσια» των εταιρειών Μαρινόπουλου προς το Δημόσιο, ωστόσο είναι χρήματα που το Δημόσιο πρέπει να αναζητήσει. Και αυτό πρέπει να γίνει για λόγους ηθικής τάξεως, καθώς το ακαταδίωκτο για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου εκπέμπει λάθος μήνυμα στην κοινωνία και σε όσους με συνέπεια πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η φορολογική διοίκηση, οι δικαστικές και οι εισαγγελικές αρχές θα αναζητούσαν να δεσμεύσουν ακόμη και περιουσιακά στοιχεία των κατά καιρούς διοικούντων των εταιρειών του Ομίλου Μαρινόπουλου που βρίσκονται εκτός Ελλάδος.

Πληροφοριακά να αναφέρουμε πως το βασικό ιπποφορβείο της οικογένειας Μαρινόπουλου, το Haras du Lieu Marmion βρίσκεται στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Νορμανδία και εκεί εκτρέφονται άλογα ιπποδρομιών που πουλιούνται πανάκριβα. Η υποδομή αυτή ανήκει στην παναμέζικη Stilvi Compania Financiera, εταιρεία που ιδρύθηκε από την οικογένεια Μαρινόπουλου προς 45 ετών. Αν η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απευθυνθεί στα άλλα FIU του εξωτερικού είναι σίγουρο πως θα αποκαλυφθούν τεράστια ποσά που οι Διοικούντες την Μαρινόπουλος, φυγάδευσαν στο εξωτερικό προ της εξυγίανσης της το 2017.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.