Ερωτήματα για την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι θα η Ελλάδα θα παρέχει ενεργειακή βοήθεια στη Βουλγαρία

Με την διαπίστωση ότι στη χώρα μας υπάρχει ενεργειακή επάρκεια ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας και ότι η Ελλάδα θα μείνει ενεργειακά ασφαλής. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι οι πληρωμές στην Gazprom θα γίνουν στα τέλη Μαΐου, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε με ποιον τρόπο θα πληρωθεί η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank προκειμένου η τράπεζα να κάνει μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια και να γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο. Συνεπώς μετά τις 20 Μαΐου, οι ελληνικές εταιρείες καλούνται να πληρώνουν στο εξής σε ρούβλια, γεγονός το οποίο έρχεται σε αντίθεση με όσα έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υπουργείο Ενέργειας έχει εξετάσει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την προσθήκη μίας πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα, τη μετατροπή τεσσάρων μεγάλων και μιας μικρής μονάδας της ΔΕΗ ώστε αντί για φυσικό αέριο να λειτουργούν με πετρέλαιο, τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην Ιταλία, καθώς και την αύξηση της προμήθειας αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP. Επιπλέον, θα μπουν ξανά σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες τις οποίες η κυβέρνηση ήθελε να «εξαφανίσει».

Η Ελλάδα θα συνδράμει… τη Βουλγαρία

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωσή του Μαξίμου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ, στην οποία αναφέρεται ότι η «η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα»! Από τη μία υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας, με τις τιμές να αυξάνονται κατακόρυφα και την αισχροκέρδεια να είναι ανεξέλεγκτη και από την άλλη η κυβέρνηση παίζει τον ρόλο του «καλού Σαμαρείτη»…

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε έμμεσα την ανακοίνωση του Μαξίμου: «η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες στην ΕΕ και αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας».

Μάλιστα, την βοήθεια της Ελλάδας στη Βουλγαρία με παροχή φυσικού αερίου, επιβεβαίωσε και το Reuters το οποίο επικαλούμενο πηγές, αναφέρει σε δημοσίευμά του: «η Αθήνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βουλγαρία αντιστρέφοντας τη ροή του αγωγού TurkStream, ο οποίος μεταφέρει μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Μαύρης Θάλασσας, Τουρκίας και Βουλγαρίας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.