Ο “κακός λιγνίτης” καλείται να δώσει λύσεις για ακόμη μια φορά

Για ακόμη μια φορά ο κακός λιγνίτης έρχεται να δώσει λύσεις, το δικό μας καύσιμο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του έχουν πολεμήσει με τόσο μεγάλη λύσσα, οι μονάδες που παλέψαμε σαν χώρα να κλείσουμε, μπαίνουν τώρα σε λειτουργία άρον-άρον για να σωθεί ότι σώνεται.

Οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πλέον ξεφύγει, το φυσικό αέριο από την Ρωσία είναι πανάκριβο και είναι πολύ πιθανό να κοπεί η παροχή του, οπότε η μόνη λύση που απομένει είναι οι λιγνίτες!

Για ακόμη μια φορά οι πολιτικοί μας με τις πράξεις τους προκάλεσαν σημαντικές επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά, φτάσαμε να πληρώνουμε το ρεύμα 5 και 10 φορές πιο ακριβά. Πήγαν περίπατο , κατάντησαν γελοίες οι δηλώσεις των υπουργών που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ο κακός λιγνίτης στοιχίζει και ότι το φυσικό αέριο θα μας σώσει και ότι η απελευθέρωση των αγορών θα έχει σαν αποτέλεσμα τις χαμηλές τιμές στο ρεύμα.

Απέτυχαν παταγωδώς και τρέχουν τώρα να σωθούν πριν ο κόσμος βγει στους δρόμους , τρέχουν να επαναφέρουν τα λιγνιτικά εργοστάσια.

Κατέστρεψαν τις τοπικές κοινωνίες της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας, απαξίωσαν τον λιγνίτη και άφησαν τις λιγνιτικές μονάδες να σαπίζουν, τώρα παρακαλάνε να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο πολλές.

Για να έχουμε αξιόπιστο ηλεκτρικό σύστημα με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά (ΑΠΕ), πρέπει να εξελιχθεί η μέθοδος της αποθήκευσης ενέργειας. Η λύση των μονάδων αερίου στοιχίζει. Μέχρι η χώρα να καταφέρει να έχει ενεργειακή ασφάλεια, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα MW από λιγνίτη.

Δυστυχώς όλοι μας πληρώνουμε τα λάθη των πολιτικών. Θα μπορούσαμε να είχαμε γλυτώσει από πολλά.

Αλλά η εξουσία πάντα θεωρεί ότι τα ξέρει όλα και ότι έχει πάντα δίκιο, μόνο που καθημερινά βλέπουμε ότι αυτό είναι ακόμα ένα λάθος.

Έπρεπε να φτάσουμε εδώ για να καταλάβουν στην Ευρώπη ότι πρέπει να γυρίζουμε στην καύση λιγνίτη και να γίνει πιο ομαλά η απολιγνιτοποίηση. Ακόμα και τώρα όμως που στην Ευρώπη ακούγονται οι πρώτες φωνές υπέρ της επιστροφής στον λιγνίτη, η Κυβέρνηση βάζει μεν τις λιγνίτες αλλά επιμένει ότι δεν θα πάει πίσω το πρόγραμμα. Είναι σαφές ότι από την εξάρτηησ του ρώσικου αερίου θέλουν να μας γυρίζουν στην εξάρτηση από το LNG, το αέριο που έρχεται με καράβια από Αλγερία , ΗΠΑ και αλλού.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν τεθεί σε λειτουργία όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες, εκτός από την 3 της Μεγαλόπολης που έχει σοβαρή βλάβη στον λέβητα και τον Άγιο Δημήτριο 3 που έχει διαρροή.

Δείτε τις τιμές χονδρικής στην Ελλάδα (μειώνεται πάρα πολύ στα 279 ευρώ) πως πέφτουν σήμερα Δευτέρα 7 Μαρτίου που αυξήθηκε η παραγωγή από λιγνίτη:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.