Ανασκόπηση 2018: Ένας χρόνος γεμάτος γεγονότα

Του Θωμά Καλέση
Η ανασκόπηση του 2018 μας αποδεικνύει οτι η χρονιά που φεύγει ήταν μια χρονιά μεστή σε γεγονότα!

Ο πολιτικός χρόνος αποδείχθηκε πυκνός, με την προσοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου να επικεντρώνεται κυρίως στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως επίσης και στα συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Σε δεύτερο χρόνο ένα σημαντικό μέρος της πολιτικής επικαιρότητας απασχόλησε η υπόθεση της «Novartis», η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο και να εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς στην έντονη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.  Ας θυμηθούμε ανά μήνα τα πολιτικά

Ιανουάριος

Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ μπήκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Προτεινόμενα ονόματα κυριαρχούν στα πολιτικά ρεπορτάζ, ενώ Τσίπρας και Ζάεφ συμφωνούν να συναντηθούν στο Νταβός. Στις 21 Ιανουαρίου οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Χιλιάδες Έλληνες κατακλύζουν την παραλία της πόλης, ενώ δεν λείπουν και τα έκτροπα όπως η επίθεση στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρι, αλλά και το κάψιμο κτιρίου όπου στεγάζονταν η κατάληψη της Libertatia απο ακροδεξιές ομάδες.

Στις 24 Ιανουαρίου Τσίπρας και Ζάεφ συναντιούνται στο Νταβός. Από το συγκεκριμένο τετ-α-τετ δεν προκύπτει κάποια ουσιαστική εξέλιξη, παρά μόνο ότι το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομος των Σκοπίων θα μετονομαστούν, σε μια κίνηση εξάλειψης των αλυτρωτικών στοιχείων από τη γείτονα. Τρεις μέρες μετά ο πρωθυπουργός συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μαξίμου για να τους ενημερώσει. Πέραν του Σκοπιανού, στις 9 Ιανουαρίου μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ εισβάλλουν στο υπουργείο Εργασίας και τα… ψάλλουν στην υπουργό, Έφη Αχτσιόγλου, για το νόμο που αφορά την αλλαγή στους κανονισμούς προκήρυξης απεργίας. Λίγες ημέρες μετά (14/1) ο Κώστας Ζουράρις υποβάλει την παραίτησή του από υφυπουργός Παιδείας, μετά τον σάλο που ξεσήκωσε, μιλώντας σε αθλητικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, με ακραίους χαρακτηρισμούς για τους οπαδούς του Άρη. Η παραίτηση θα γίνει αποδεκτή.

Φεβρουάριος

Στις 4 του μήνα διοργανώνεται στην Αθήνα μεγάλο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η πλατεία Συντάγματος γεμίζει από κόσμο από κάθε γωνιά της χώρας, ενώ συμμετέχουν και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Από τους κεντρικούς ομιλητές της διαδήλωσης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος μία μέρα νωρίτερα είδε άγνωστους να πετούν μπογιές στο σπίτι του. Το βράδυ της πραγματοποίησης του συλλαλητηρίου, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα, φέρνει στην επιφάνεια την υπόθεση Novartis. Εμπλέκει από πρώην υπουργούς μέχρι και πρώην πρωθυπουργούς.

Στις 2 Φεβρουαρίου ο Νίκος Κοτζιάς λαμβάνει απειλητικές επιστολές στο γραφείο του. Η πρώτη αναφέρει: «Έχουμε τρεις σφαίρες για σένα», ενώ η δεύτερη καταλήγει με τη φράση «να μπει ο στρατός στη Βουλή». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άλλοι τέσσερις υπουργοί έχουν γίνει αποδέκτες παρόμοιων επιστολών.

Στις 9 Φεβρουαρίου ο καταδικασμένος για την συμμετοχή του στη 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας θα πάρει την πρώτη του άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού. Βουλευτές και αξιωματούχοι από ΗΠΑ και Βρετανία εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στη χορήγηση της άδειας.

Την τελευταία ημέρα του μήνα, η κυβέρνηση προχωρά σε ανασχηματισμό με κεντρικό πρόσωπο τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας. Άξια αναφοράς επίσης είναι και η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την Δημήτρη Βίτσα να αντικαθιστά τον Γιάννη Μουζάλα.

Μάρτιος

Δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτριος Κούκλατζης συλλαμβάνονται από τις τουρκικές αρχές, στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου, για παραβίαση των συνόρων. Αμέσως μετά τη σύλληψή τους θα οδηγηθούν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης. Οι Τούρκοι αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για «κατασκόπους». Στην Ελλάδα, ξεκινά κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στις 12 του ίδιου μήνα ο αγώνας μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα διακοπεί στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, με τον μεγαλομέτοχο του Δικεφάλου του Βορρά, Ιβάν Σαββίδη να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας, έχοντας όπλο στη ζώνη του. Ο ίδιος θα ζητήσει συγγνώμη για την πράξη του λίγες ημέρες αργότερα, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης θα διακόψει προσωρινά το πρωτάθλημα προκειμένου να παρθούν αποφάσεις.

Απρίλιος

Στις 12 Απριλίου ο πιλότος Mirage 2000-5, Γιώργος Μπαλταδώρος θα χάσει την ζωή του έπειτα από πτώση του μαχητικού αεροσκάφους στη θάλασσα. Ο 27χρονος πιλότος από το Μαυροβούνι Καρδίτσας, δεν πρόλαβε να στείλει σήμα για βλάβη στο μαχητικό του, κατά την επιστροφή του από εικονική αερομαχία με τουρκικά μαχητικά.

Τέσσερις μέρες αργότερα, θα ξεσπάσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας καθώς τρεις νεαροί τοποθετούν την ελληνική σημαία στην βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος» που ανήκει στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Οι Τούρκοι θα ισχυριστούν ότι την κατέβασαν, γεγονός που θα διαψευστεί από τους Έλληνες.

Μάιος

Περνά το νομοσχέδιο για αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια. Στις 17 του μήνα ο Αλέξης Τσίπρας συναντά και πάλι τον Ζόραν Ζάεφ, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι μέχρι τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμες να φτάσουν σε συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ.

Ιούνιος

Στις 13 Ιουνίου, δημοσιεύεται ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας – πΓΔΜ όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Σε αυτό προβλέπεται η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», μια σειρά αλλαγών προς εξάλειψη των αλυτρωτικών επιδιώξεων της γειτονικής χώρας, καθώς επίσης και συνταγματική αναθεώρηση που θα τις επικυρώνει.

Στις 17 Ιουνίου στις Πρέσπες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του στα Σκόπια, Νικολά Ντιμιτρόφ, υπογράφουν την περίφημη συμφωνία των Πρεσπών, υπό το βλέμμα των δύο πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ.

«Βρισκόμαστε και οι δύο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν θα ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» τονίζει από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ιούλιος

Την πρώτη ημέρα του μήνα, κατά το συνέδριο του Ποταμιού, αποφασίζεται η αποχώρηση του κόμματος από το ΚΙΝΑΛ λόγω διαφοράς φιλοσοφίας.

Στις 3 Ιουλίου αποφυλακίζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Επίσης αποφασίζεται να ισχύσει η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Στις 23 Ιουλίου και ώρα 12.03 το μεσημέρι, ξεσπά πυρκαγιά στη δυτική Αττική στην περιοχή των Γεράνειων Ορέων κοντά στην Κινέτα, η οποία κατέκαψε μεγάλη έκταση, μεταξύ της οποίας και οικισμούς. Στις 16.41 το απόγευμα της ίδιας μέρας, ξεσπά και δεύτερη φωτιά στην Ανατολική Αττική, που ξεκίνησε από την ανατολική πλευρά της Πεντέλης και κατευθύνθηκε προς τους οικισμούς Νέος Βουτζάς, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι η οποία επεκτάθηκε με μεγάλη ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων, έχοντας τραγικό αποτέλεσμα. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 100 νεκρούς, 164 τραυματίες εκ των οποίων οι 23 παιδιά από τους οποίους κατέληξαν οι 16.

Αύγουστος

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου οι τουρκικές αρχές αποφασίζουν να αφήσουν ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς που κρατούσαν στις φυλακές της Αδριανούπολης, από τις αρχές του Μάρτη.

Στις 21 Αυγούστου με τηλεοπτικό του μήνυμα με φόντο την Ιθάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνει την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς των μνημονίων.

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν» τονίζει με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις 29 Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε νέο ανασχηματισμό. Κεντρικά πρόσωπα της νέας κυβέρνησης είναι η Κατερίνα Παπακώστα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σεπτέμβριος

Στις 9 του μήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φτάνει στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Από το βήμα της ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τα εγκαίνια της ΔΕΘ στιγματίζονται από σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη στις 15 του ίδιου μήνα και στην δική του ομιλία προαναγγέλλει μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη στα 15%, μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9%, άμεση μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 13% και πλήρη κατάργηση των capital controls.

Οκτώβριος

Το μεσημέρι της 17ης Οκτώβρη, ο Νίκος Κοτζιάς υποβάλλει την παραίτησή του, από την θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αιτία αποτέλεσε η κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν, αλλά και η σαφής υποστήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Άμυνας.

Νοέμβριος

Σε μια συμφωνία που προβλήθηκε ως συμφωνία «διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσαν σειρά διαφοροποιήσεων για το μέλλον των κληρικών. Η αρχική συμφωνία βασίστηκε σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών που δεν γίνεται πλέον απ’ ευθείας από το κράτος, αλλά, με επιδότηση ακριβώς ίδιου ποσού από το Δημόσιο στην Εκκλησία. Ο δεύτερος είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Εκλησιαστικής Περιουσίας που θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 μέχρι και σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

Δεκέμβριος

Στις 14 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εργασίες του 12ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει στην εναρκτήρια ομιλία του μεταξύ άλλων οτι η κυβέρνηση «δίχασε τον ελληνικό λαό και αντάλλαξε τις συντάξεις με μια μείζονα εθνική υποχώρηση». Την ίδια ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.