Ισχυρές βροχοπτώσεις και έντονες χιονοπτώσεις φέρνει η νέα κακοκαιρία

Νέα κακοκαιρία θα πλήξει τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει τα κεντρικά και τα νότια θα είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, οι έντονες χιονοπτώσεις αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι. Όπως αναφέρει το meteo.gr, η επερχόμενη κακοκαιρία κατατάσσεται στην κατηγορία 3 του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Αναλυτικά, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει μεταβολή από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 29/01, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 29/01-30/01, οι βροχές και οι καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στη Νότια Πελοπόννησο (το Σάββατο), στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/01, κατατάσσοντας την επερχόμενη κακοκαιρία στην κατηγορία 3 του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Για την νέα κακοκαιρία, επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν:

-Οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου,
-Οι θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο,
-Οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξεως του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών, παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης και έντασης χιονόπτωσης για επιλεγμένα τρίωρα κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών (14:00-17:00), απογευματινών (17:00-20:00) και βραδινών ωρών (20:00-23:00) του Σαββάτου 29/01.

 

κακοκαιρία 1

κακοκαιρία 2

κακοκαιρία 3

Ομάδα Χαρτών. Το εκτιμώμενο ύψος υετού (με μπλε αποχρώσεις η βροχή/χιονόνερο και με μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων) για το διάστημα 14:00 – 17:00 (πάνω), 17:00 – 20:00 (στη μέση) και 20:00-23:00 (κάτω) του Σαββάτου 29/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκινά την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI).

Ο  υπολογισμός του πενταβάθμιου δείκτη RPI λαμβάνει υπόψιν του:

-Το αναμενόμενο ύψος βροχής μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό προβλέπεται από ένα  σύνολο μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης τα οποία εφαρμόζει και διαθέτει η μονάδα Meteo.
-Τη χωρική έκταση των περιοχών όπου  η αναμενόμενη βροχή 24ώρου υπερβαίνει ένα όριο το οποίο έχει καθοριστεί από την κλιματολογική ανάλυση των βροχοπτώσεων στη χώρα μας την τελευταία τριακονταετία.
-Τον πληθυσμό που θα επηρεάσει η αναμενόμενη βροχόπτωση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.