Αγωνία για την τύχη του φαλαινοειδούς στον Άλιμο – Η κατάσταση της υγείας του και η προσπάθεια διάσωσης

Ένα φαλαινοειδές, το οποίο είχε χάσει τον προσανατολισμό του, βρέθηκε χθες στα ρηχά στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, ενώ σήμερα το πρωί εντοπίστηκε πάλι στα ρηχά στον Άλιμο.

Νωρίτερα έφτασε ένας κτηνίατρος ο οποίος πήρε αίμα από το θηλαστικό για να δουν εάν είναι άρρωστο, καθώς δεν φαίνεται να έχει βαριά χτυπήματα που το έχουν οδηγήσει κοντά στην ακτή.

Εντύπωση προκαλεί το ότι παρόλο που οι δύτες και ο κτηνίατρος έχουν προσπαθήσει να κατευθύνουν το φαλαινοειδές προς τα ανοιχτά, επιστρέφει προς τα έξω και ίσως αυτό να δείχνει ότι είναι αδύναμο. Αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να δουν ακριβώς τι συμβαίνει.

Σημειώνεται ότι στην παραλία έχει συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος για να δει τι συμβαίνει.

Ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4.5-5.5).

Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ’ αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της “ήσυχης” συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.

Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.