Τοπική Αυτοδιοίκηση για γέλια και για κλάματα

Η κυβέρνηση τα… θαλάσσωσε στη χιονοθύελλα, όπως πράττει και σε κάθε περίσταση, είτε αυτή είναι απρόσμενη είτε αναμενόμενη. Η ελληνική κοινή γνώμη δεν χρειάζεται πολλές πληροφορίες για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, μιας και είναι υπεραρκετά τα δεδομένα που συνέλεξαν άπαντες από τις προσωπικές, οδυνηρές εμπειρίες τους τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, η κακοκαιρία «Ελπίς» έδειξε προς την κατεύθυνση ακόμα ενός τομέα του συλλογικού βίου που πάσχει: την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για την ακρίβεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πάσχει απλώς, αλλά αποδεικνύεται -στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας- ανύπαρκτη. Σπάνια ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της όποτε τη χρειάζονται οι πολίτες.

Με τη χιονοθύελλα φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η ανυπαρξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ανικανότητα των τοπικών αρχόντων, η διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών, η ακαταλληλότητα μεγάλου μέρους του διοικητικού προσωπικού και η υποστελέχωση ζωτικής σημασίας υπηρεσιών, οι οποίες σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.

Οι δρόμοι αφέθηκαν παγωμένοι στη μοίρα τους, υποχρεώνοντας τους πολίτες να κάνουν «πατινάζ» χωρίς πατίνια για να μετακινηθούν από το ένα σημείο στο άλλο. Τα πεσμένα δέντρα έμειναν στη θέση τους εμποδίζοντας την κυκλοφορία, ενώ οι κλήσεις των δημοτών που ζητούσαν βοήθεια έμεναν αναπάντητες ή προωθούνταν σε τηλεφωνικές θυρίδες, οι οποίες είχαν… γεμίσει.

Χειρότερη από την αμέλεια, τη νωθρότητα και την ανοργανωσιά μετά την επέλαση του χιονιά ήταν η απρονοησία πριν από την κακοκαιρία. Ελάχιστοι ήταν οι τοπικοί άρχοντες που φρόντισαν να κλαδευτούν δέντρα που βρίσκονταν κοντά σε καλώδια της ΔΕΗ, να προμηθευτούν εκχιονιστικά μηχανήματα (τα οποία να λειτουργούν και να μην προορίζονται μόνο για φωτογραφίσεις και άγρα εντυπώσεων) και να θέσουν τμήμα του προσωπικού σε επιφυλακή για να πράξει τα δέοντα.

Στα μόνα, τελικά, που ειδικεύονται πολλοί δημοτικοί άρχοντες είναι ο πολιτικαντισμός, η δημιουργία χρεών στους δήμους και τις περιφέρειες, ο διορισμός κολλητών και ημετέρων, οι φιέστες που πληρώνουν οι δημότες και η επινόηση δικαιολογιών όταν τα πράγματα πάνε άσχημα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.