Πού είναι τα 10 εκατ. $ που έδωσε η Σαουδική Αραβία ως αντάλλαγμα για τους Patriot – Σε ποιο λογαριασμό; -Σε ποια τσέπη;

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την τύχη των 10 εκατομμυρίων δολαρίων που η Σαουδική Αραβία έστειλε στον εξίσου μυστηριώδη λογαριασμό της εταιρείας Price Waterhouse and Coopers (PWC). 

Πρόκειται για μια δωρεά που δόθηκε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα για την «καταπολέμηση του κορωνοϊού», παρόλα αυτά όμως τα χρήματα δεν κατέληξαν σε λογαριασμό του Δημοσίου αλλά την εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, η οποία υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση για την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την πανδημία Covid-19», μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Palantir και τον σάλο που ξέσπασε αναφορικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Είναι μια υπόθεση που είχε αποκαλύψει το pronews.gr μετά την καταγγελία του πρέσβη επί τιμή και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), Νίκου Βαμβουνάκη και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε μια απάντηση από πλευράς κυβέρνησης, ενώ απασχολεί εκ νέου την επικαιρότητα, γιατί σύμφωνα με το defencenet.gr η Τουρκία ετοιμάζει «colpo grosso» και με την Σαουδική Αραβία, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εξουδετερώσει την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με τον πρέσβη επί τιμή «η γενναιόδωρη αυτή χειρονομία δεν ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Υγείας, ούτε υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα ελληνικά ΜΜΕ». Ακόμη, ο ίδιος ρωτά με την επιστολή του σε ποιο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η αποδοχή της δωρεάς, σημειώνοντας ότι δεν κατάφερε να εντοπίσει τα 10 εκατ. ούτε στη «Διαύγεια».

Τα χρήματα αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα από την Σουηδική Αραβία ως «αντάλλαγμα» για τους Patriot, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Όπως τονίζει η εν λόγω δωρεά «σχετίζεται με τη στρατιωτική αποστολή της συστοιχίας πυραύλων PATRIOT που αναχώρησε στις 14.9.2021 από την Ελλάδα για τη Σ. Αραβία, συνοδευόμενη από 100 αξιωματικούς, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα στις 21.4.2021 μεταξύ των δύο κρατών».

Να σημειωθεί πως εάν η υπόθεση των 10 εκατ. δολαρίων είναι όντως συνδεδεμένη συνδεδεμένη με την υπόθεση των Patriot τότε οι Σαουδάραβες ουσιαστικά με μια δωρεά των 10 εκατ. γλίτωσαν περί τα 500 εκατ. που στοιχίζει η αγορά μιας συστοιχία Patriot.

Μάλιστα η επιστολή συνοδευόταν από το επίμαχο έγγραφο της δωρεάς που κατατέθηκε σε ιδιωτικό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ σύμφωνα με το έγγραφο αφορούσε το υπουργείο Υγείας εκπροσωπούμενο από τον γ.γ. Μάριο Θεμιστοκλέους!

Πρόκειται για ένα μείζον θέμα, που δημιουργεί πολλά ερωτήματα, καθώς μέχρι στιγμής η κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα» και δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις για το πού κατέληξαν τελικά τα συγκεκριμένα χρήματα.

Είναι ένα ακόμη «φαγοπότι» των κυβερνητικών; Γιατί χρειάζεται ειδικός λογαριασμός για να κατατεθούν τα χρήματα; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει κανείς το ποιος πήρε τα χρήματα;

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι του «δεν ξέρω/δεν γνωρίζω», όπως άλλωστε έπραξε και προσφάτως για ένα άλλο θέμα, καθώς κανείς δεν απάντησε για το ποιος έλαβε τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ.

Φωτογραφίες από το έγγραφο της δωρεάς που περιέχονται στην επιστολή Βαμβουνάκη. Στην τελευταία αναφέρεται το όνομα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.