Έβρος: Ένταση με χημικά και πετροπόλεμο έξω από το ΚΥΤ στο Φυλάκιο

Ένταση σημειώθηκε έξω από το ΚΥΤ στο χωριό Φυλάκιο στον Έβρο ανάμεσα σε πολίτες που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το e-evros, περίπου δυόμισι ώρες μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας, η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει όταν άτομα από το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των αστυνομικών και αυτοί με τη σειρά τους απάντησαν με ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας να διαλυθεί.

Σημειώνεται ότι κάτοικοι του βόρειου Έβρου πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση στο χωριό Φυλάκιο μετά το κάλεσμα του προέδρου του οικισμού Χρήστου Τυρμπάκη και σήμερα βρέθηκαν εκ νέου έξω από το ΚΥΤ.

Κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια έστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο Έβρος ανήκει στους Έλληνες» και δεν θα επιτρέψουν να γίνει καμία εργασία επέκτασης στην υφιστάμενη δομή.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας του Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης ευχαρίστησε τον κόσμο για την αμέριστη συμπαράσταση και ανέφερε ότι πλέον τον αγώνα αναλαμβάνουν οι 29 Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ορεστιάδας οι οποίοι αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσουν προκειμένου να δρομολογήσουν τις κινητοποιήσεις που πρόκειται να γίνουν. Περίπου δυόμισι ώρες μετά σημειώθηκε η ένταση που οδήγησε στη διάλυση της συγκέντρωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τυρμπάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουάριου στις 7 το απόγευμα, θα συνεδριάσει η επιτροπή αγώνα προκειμένου να δρομολογήσει τις κινητοποιήσεις που πρόκειται να γίνουν αναφορικά με την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου. Παράλληλα, τόνισε πως “με νηφαλιότητα και τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα θα συγκεντρωθούμε ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την μορφή των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων”.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Φυλακίου ανέφερε μεταξύ άλλων «αφού οι ροές των μεταναστών έχουν πέσει στο 70 με 80 % όπως οι υπουργοί αναφέρουν, αυτό το φράγμα προορίζεται για να αποσυμφορήσει όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και λόγω του δημογραφικού που αντιμετωπίζουμε θα μεταφερθούν σε μας. Σε λίγο καιρό θα είμαστε μειονότητα. Είμαστε ήδη. Σε λίγο καιρό θα έχουμε άλλες σημαίες μπορεί να χρειαζόμαστε διαβατήριο για να έρθουμε και να προσευχόμαστε και σε άλλους θεούς. Το λέω με πόνο ψυχής».

Την Κυριακή κάτοικοι της Ορεστιάδας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επέκταση του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στην περιοχή τους. Σημειώθηκαν και επεισόδια όταν διμοιρία των ΜΑΤ προσπάθησε να σταματήσει τους διαδηλωτές να φθάσουν στην είσοδο των δομών φιλοξενίας. Τα ΜΑΤ αποσύρθηκαν από την περιοχή και οι διαδηλωτές κατάφεραν να φθάσουν στην είσοδο των δομών όπου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη επέκταση των δομών.

Οι εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη. Αυτήν τη στιγμή στην περιοχή λειτουργούν δύο δομές φιλοξενίας, ένα ΚΥΤ και ένα προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών. Και οι δύο δομές φιλοξενούν 804 άτομα συνολικά σε μια έκταση 13 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, φοβούνται ότι οι νέες εργασίες γίνονται σε μια έκταση 33 στρεμμάτων και αυτό προκαλεί ανησυχίες ότι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών θα αυξηθεί κατά πολύ, σε μια περιοχή, που -όπως λένε- απέχει ελάχιστα από την Τουρκία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.