Σοκάρουν οι υποθέσεις βίας στην Ελλάδα: Οι εξελίξεις σε Θεσσαλονίκη, Περιστέρι και Αργυρούπολη

Σοκ έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη υποθέσεις βίας που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της καταγγελίας της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη για τον ομαδικό βιασμό της σε σουίτα ξενοδοχείου της πόλης, με νέα κατάθεση 18χρονης που ήταν στο πάρτι, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας με πλοκάμια στο εξωτερικό.

Προκλητικός εμφανίστηκε  στην απολογία του ο φερόμενος ως βιαστής της 14χρονης στο Περιστέρι, ενώ στη συνέχεια προφυλακίστηκε. Ήταν ο σύντροφος της ετεροθαλούς αδελφής του κοριτσιού.

Πάνοπλοι αστυνομικοί συνόδευσαν τον 46χρονο που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε σχεδόν μέχρι θανάτου τη σύντροφό του στην Αργυρούπολη, υπό τις αποδοκιμασίες πολιτών.

Καταιγιστικές αποκαλύψεις για την υπόθεση της 24χρονης

Απειλές για τη ζωή της καταγγέλλει ότι δέχεται η 24χρονη, θύμα βιασμού στη ΘεσσαλονίκηΜαρτυρία 18χρονης που βρισκόταν στο πάρτι κάνει λόγο για περιπολικό που έφτασε στο ξενοδοχείο το επίμαχο βράδυ. Προκλήθηκε αναστάτωση, κάποιοι έσπευσαν να χαμηλώσουν την ένταση της μουσικής, ενώ μία καλεσμένη είπε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η 18χρονη, στους αστυνομικούς: «Τι κάνετε εκεί πέρα; Αφού είμαι εγώ εδώ».

Η έρευνα διεξάγεται προς δύο κατευθύνσεις: Στην καταγγελία για το βιασμό και τα όσα έχουν έρθει στη δημιοσιότητα περί οργανωμένου κυκλώματος μαστροπών πίσω από τα πάρτυ που διοργανώνονται σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Οι Αρχές ερευνούν εάν χορηγήθηκε στην 24χρονη το «χάπι του βιασμού» ή αλλιώς η ουσία «γ – υδροξυβουτυρικό οξύ».

Σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας, όταν ξύπνησε το επόμενο πρωί, τηλεφώνησε στον διοργανωτή του πάρτι:

  • 24χρονη: «Γιατί είμαι εγώ εδώ;»
  • Διοργανωτής: «Μάζεψέ τα κι έλα τώρα σπίτι μου»

Η 24χρονη είναι αποφασισμένη να αποδοθεί δικαιοσύνη, ενώ μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί ενταλμα σύλληψης για τον 27χρονο γόνο γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας. Αντιμετωπίζει την κατηγορια της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας χωρίς τη συναίνεση του θύματος. Ανακριτής και εισαγγελέας, του επέβαλαν περιοριστικούς όρους και αφέρθηκε προσωρινά ελεύθερος. Ερευνάται η εμπλοκή δύο ακόμα προσώπων, τους οποίους φέρεται να έχει κατονομάσει η νεαρή κοπέλα.

Προφυλακιστέος ο 32χρονος για τον βιασμό της 14χρονης

Στη φυλακή οδηγείται, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 32χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την ετεροθαλή αδερφή της συντρόφου του, στο Περιστέρι.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αμετανόητος και προκλητικός, στην απολογία του, καθώς επέλεξε να σπιλώσει ένα 14χρονο κορίτσι, υποστηρίζοντας ότι δεν την βίασε, αλλά η σεξουαλική πράξη έγινε με τη συναίνεσή της. Έφτασε μάλιστα να υποστηρίξει ότι η ίδια, ένα ανήλικο κορίτσι, τον προκάλεσε με τη συμπεριφορά της.

Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε: “Με εκβίαζε, ζητώντας μου χρήματα και επειδή δεν της τα έδωσα, με κατήγγειλε“.

Την ίδια ώρα σοκάρει η κατάθεση της ανήλικης στους αστυνομικούς, έξι μήνες νωρίτερα, όταν κατήγγειλε τον 32χρονο: “Δεν θέλω να τον ξαναδώ μπροστά μου. Χάλασε την εφηβεία μου και ίσως και τη σχέση με την αδερφή μου. Δεν με ενδιαφέρει τόσο αν τιμωρηθεί. Είχα πάει για μια εβδομάδα κι έμενα στην αδερφή μου. Κοιμόμουν σε διαφορετικό υπνοδωμάτιο με ανοιχτή πόρτα. Κάποια στιγμή, περίπου στις 11:30, μπήκε μέσα αυτός. Ήρθε και μου έκλεισε το στόμα με το χέρι του και μου είπε να μην μιλήσω και ότι η αδερφή μου κοιμάται. Στην αρχή τον έσπρωχνα αλλά ήταν αρκετά πιο δυνατός και δεν μπορούσε να τον απομακρύνω. Επειδή γενικά τον φοβάμαι, δεν μίλησα πράγματι και έβγαλε το χέρι του από το στόμα μου“.

Στον εργαστηριακό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε γενετικό υλικό του κατηγορούμενου επάνω στα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα της 14χρονης.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αποδοκιμάστηκε ο 46χρονος που ξυλοκόπησε τη σύντροφό του στην Αργυρούπολη

Με παγωμένο βλέμμα, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ο 46χρονος δάσκαλος πολεμικών τεχνών, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή ξυλοκόπησε άγρια τη σύντροφό του, στο σπίτι της στην Αργυρούπολη, οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή.

Κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων αποδοκιμάστηκε έντονα από άτομα που βρίσκονταν εκεί. Δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από δημοσιογράφους αλλά παρέμεινε σιωπηλός.

«Εγώ είμαι που ψάχνετε για το περιστατικό της Αργυρούπολης. Δεν ήθελα να καταλήξει έτσι. Τη χτύπησα αλλά δεν ήθελα ούτε να τη στείλω στο νοσοκομείο, ούτε να τη σκοτώσω» δήλωσε στους αστυνομικούς όταν παραδόθηκε.

Η άτυχη γυναίκα νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”. Υπεβλήθη σε κρανιοτομή προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αιμάτωμα στο κεφάλι της, ενώ σοβαρές βλάβες από τα χτυπήματα έχουν υποστεί και άλλα ζωτικά της όργανα.

Έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε ο Δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος, προκειμένου να εξασφαλιστεί αίμα για την 40χρονη. «Θα χρειαστούμε αίμα Ο αρνητικό στον Ευαγγελισμό Κλινική ΜΕΘ 4 στο όνομα Δημητρακοπούλου Όλγα. Μπορούν και από άλλες πόλεις να δώσουν αίμα στο νοσοκομείο της πόλης τους». Οποιαδήποτε ομάδα αίματος!!» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο 46χρονος είχε κατηγορηθεί και το 2015 για τον ξυλοδαρμό της τότε συντρόφου του στο Άργος, με την οποία μάλιστα έχει αποκτήσει ένα παιδί. Και τότε είχε τραπεί σε φυγή με τις διωκτικές αρχές να σχηματίζουν σε βάρος του δικογραφία για τα πλημμελήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της ενδοοικογενειακής βίας.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Διογκώνεται η ενδοοικογενειακή βία ως κοινωνικό φαινόμενο

Η ενδοοικογενειακή βία ως κοινωνικό φαινόμενο διαρκώς διογκώνεται, με τις μισές ανθρωποκτονίες να εμπίπτουν στην κατηγορία των γυναικοκτονιών. Η σύζυγος που προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από βάναυσες συμπεριφορές έχει απέναντί της την αργή απονομή της δικαιοσύνης.

Τα στοιχεία της 2ης ετήσιας έκθεσης για τη βία κατά των γυναικών είναι αποκαλυπτικά: 11 γυναικοκτονίες πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ετησίως κατά μέσο όρο, ενώ έως 50% των ανθρωποκτονιών που αφορούν γυναίκες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Όσα περισσότερα περιστατικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τόσο ισιώνει η κοινωνία γιατί σημαίνει ότι οι άνθρωποι αρχίζουν και λένε αυτά που τους συμβαίνουν” υποστηρίζει η  ψυχολόγος και πρόεδρος της ΜΚΟ “Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας”, Κική Πετρουλάκη.

Το 2021, 6797 κλήσεις για καταγγελία βίας πραγματοποιήθηκαν, ενώ 5491 άτομα απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα και 198 γυναίκες φιλοξενούνται μαζί με τα παιδιά τους στους ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας. Η αύξηση των καταγγελιών κατά 8% σε σχέση με το 2020 είναι ενθαρρυντική.

Η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, σημείωσε: “Οι γυναίκες εμπιστεύτηκαν ότι υπάρχουν δομές, ότι υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες και αυτιά που μπορούν πλέον να τις ακούσουν“. Ωστόσο, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας επισημαίνουν τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεών τους που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τις ίδιες αλλά και τον τρόπο που οι θύτες έρχονται ξανά σε επαφή με τα θύματα εφόσον μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους.

Εγώ προσωπικά εδώ και 8 χρόνια παρά τις καταδίκες άνω των 80-90 μηνών του πρώην συζύγου, δεν έχω προστατευθεί. Αυτή τη στιγμή έχω ζητήσει ασφαλιστικά, τα περιμένω τώρα 2 μήνες να βγουν, ίσως να είχα δολοφονηθεί αν δεν είχα λάβει μόνη μέτρα να παραβιάζω αποφάσεις επικοινωνίαςδηλώνει θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Για τον νόμο της ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν όλα τα αδικήματα είναι πλημμελήματα. Αυτό σημαίνει ότι έχει μικρές ποινές, οι οποίες όλες είναι με αναστολή όταν τίθενται. Και δεν είναι τόσο απλή η οδηγία στις γυναίκες “μιλα, κατάγγειλε”. Και δεν αρκεί να καταγγείλεις για να είσαι ασφαλής” τόνισε η κα Πετρουλάκη.

Νομοπαρασκευαστική επιτροπή είναι υπό συγκρότηση για την επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της ενδοικογενειακής βίας.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ειρήνη Κυρίτση, Ελβίρα Κριθάρη

Επιμέλεια: Μαρία Μαγκλάρα

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.