Βόμβα: Η Κεραμέως ζητούσε απο τους πρυτάνεις δήλωση στήριξης για τον υπόδικο καθηγητή!

Εκτός από τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τα θέματα των εξετάσεων η Σύνοδος των Πρυτάνεων, παρουσία και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ασχολήθηκε και με τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην ΑΣΟΕΕ.

Κόντρα της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με τους πρυτάνεις, κατά την Έκτακτη Σύνοδο της Τετάρτης, φαίνεται να ξέσπασε με αφορμή την επίθεση στον υπόδικο καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες και τον πρύτανη του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης Συνόδου των πρυτάνεων των ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως ζήτησε να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση στήριξης για τον ο πρύτανη του ΑΠΘ και τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πολλοί πρυτάνεις αντέδρασαν σε αυτό καθώς όπως είπαν, ο καθηγητής του Οικονομικού πανεπιστημίου είναι υπόδικος για πολύ σοβαρές υποθέσεις (οικονομικές ατασθαλίες, παιδεραστίας κ,α) και δεν έχει σχέση η περίπτωσή του με αυτή του πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται απειλές με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας σε παράνομη κατάληψη αντιεξουσιαστών στο ίδρυμα.

Με την απαίτηση για κοινή ανακοίνωση και για τους δύο πανεπιστημιακούς συντάχθηκε και ο πρύτανης του Οικονομικού πανεπιστημίου κ. Μπουραντώνης, ωστόσο δεν βρήκε «συμπαράσταση» από τους περισσότερους συναδέλφους του, οι οποίοι ήταν θετικοί, μόνο στην δήλωση για τις επιθέσεις που δέχτηκε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. Τελικά, μετά τη λήξη της Συνόδου των πρυτάνεων εκδόθηκαν …δυο λιτές ανακοινώσεις!

Η μια για τον πρύτανη του ΑΠΘ και η δεύτερη για τον καθηγητή του ΟΠΑ.

Πάντως από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας υπογραμμίζεται ότι η κ. Κεραμέως, δεν ζήτησε κατά τη διάρκεια της Συνόδου να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση για τα δυο περιστατικά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο περιστατικό του ΑΠΘ για τον πρύτανη κ. Παπαϊωάννου και δεν αναφέρθηκε στα γεγονότα του ΟΠΑ. Μάλιστα στο σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Παιδείας η Υπουργός Παιδείας κάνει μνεία μόνο στην περίπτωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η ανακοίνωση για τον πρύτανη του ΑΠΘ:

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι καθήκον των Πρυτανικών Αρχών είναι κατά προτεραιότητα η μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και προστασίας εργαζομένων και εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, η βία, οι απειλές και οι προσωπικές προσβολές δεν έχουν θέση στο σύγχρονο δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η Σύνοδος, σε σχέση με τις επιθέσεις κατά του Πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Ν. Παπαϊωάννου, καταδικάζει ενέργειες και δημοσιεύματα που στοχοποιούν Πρυτάνεις και σκόπιμα υποσκάπτουν το κύρος του θεσμού».

Η ανακοίνωση για τον καθηγητή του ΟΠΑ:

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι η χθεσινή εισβολή και προπηλακισμός διδάσκοντος και φοιτητών, από κουκουλοφόρους, εν ώρα μαθήματος στο ΟΠΑ, αποτελεί βάναυση καταπάτηση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ως ελεύθερου, ανοικτού και δημοκρατικού».

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων σημειώνει ότι αναμένονται σοβαρά προβλήματα με τη διά ζώσης εξεταστική στα ΑΕΙ.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, σημειώνονται τα εξής:

«Η Σύνοδος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 και των μεταλλάξεών της και θεωρώντας ότι τα μέτρα στα Πανεπιστήμια επαναφέρουν το πρόταγμα της προστασίας της δημόσιας υγείας, κατέληξε στα παρακάτω:

1. Η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες. Για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί, από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, με συνεννόηση διδασκόντων και φοιτητών, λαμβανομένου υπόψη του ισχύοντος πλαισίου συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για δια ζώσης εξέταση αναπλήρωσης. Είναι αυτονόητο ότι η αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις θα τεκμαίρεται από τα στοιχεία στο edupass, η εγγραφή στο οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή και κατά το δυνατόν ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και σε πιθανή επιδείνωση των κρουσμάτων και συνθηκών θα επανέλθουν υιοθετώντας ευέλικτους και πιο ασφαλείς τρόπους λειτουργίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

2. Το ΥΠΑΙΘ και τα συναρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ οφείλουν να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα».

«Παράθυρο» Κεραμέως για επέκταση εξεταστικής ή εξαμήνου

Τέλος, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της Συνόδου για ενδεχόμενη επέκταση της εξεταστικής περιόδου ή του εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, η υπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας να δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές που νοσούν, να εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο και δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της Συνόδου για οποιαδήποτε ρύθμιση χρειαστεί για την ενδεχόμενη επέκταση της εξεταστικής περιόδου ή του εξαμήνου, πέραν των δυνατοτήτων του υφιστάμενου πλαισίου.

Η υπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, σημαντικό μέρος της οποίας έχει ήδη εμβολιαστεί με 3η δόση, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν, εξασφαλίζουν τη συνέχιση της εξαιρετικής πορείας της δια ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ και την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.