Από γκάφα σε γκάφα η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Το πολιτικό κόστος μετρά η κυβέρνηση – Μετά την κορύφωση του κύματος οι πολιτικοί σχεδιασμοί για ανασχηματισμό και εκλογές

Από γκάφα σε γκάφα πορεύεται η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας που επισωρεύει πολιτικό κόστος και επιτείνει τη συνεχιζόμενη δημοσκοπική πτώση.

Καθοριστική θα είναι η εξέλιξη με το άνοιγμα των σχολείων. Το αλαλούμ που επικράτησε με τα self test των μαθητών φυσικά δεν βοήθησε την εικόνα της κυβέρνησης. Στα φαρμακεία καταγράφηκαν ελλείψεις και όσοι γονείς δεν βρήκαν θα πρέπει να τα προμηθευτούν έξω από τα σχολεία, πριν το άνοιγμα, να υποβάλλουν τα παιδιά στα self test και στη συνέχεια να πάνε στις αίθουσες. Παρόλα αυτά στο κυβερνητικό επιτελείο που έχει και την ευθύνη των χειρισμών εκτιμούν ότι «όλα θα εξελιχθούν ομαλά». Πάντως φαίνεται να είναι υπό εξέταση και η αλλαγή του πρωτοκόλλου για το κλείσιμο με τη διάγνωση του 50%+1 των μαθητών. Το αλαλούμ στα σχολεία έρχεται να προστεθεί στην έντονη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση διατηρεί ψηλά τις τιμές στα PCR και rapid test για να αποκομίζει κέρδη το κύκλωμα της παραγωγής και διακίνησης που φυσικά είναι φίλοι της.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω εξάπλωση της «Ο» και στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας εντός των δύο επόμενων εβδομάδων. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μετά την κατάρρευση των Νοσοκομείων ενδέχεται να καταρρεύσουν και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, λόγω των κενών από τη νόσηση των υπαλλήλων. Η κυβέρνηση επιμένει στην ενίσχυση του εμβολιασμού και στα απαγορευτικά μέτρα που μπορεί να φθάνουν και σε άτυπο lockdown για τους ανεμβολίαστους. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει αποφασίσει την επιβολή της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 καθώς επίσης και την 7μηνη ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού από τη δεύτερη δόση. Στόχος βέβαια είναι να ωθήσουν στην τρίτη δόση όσους ακόμη δεν έχουν κλείσει ραντεβού.

Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει περισσότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους όπως το να τους απαγορευτεί η πρόσβαση στην εστίαση ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους. Υπό εξέταση είναι να επιτρέπεται η πρόσβαση στην εστίαση μόνο στους εμβολιασμένους και νοσήσαντες που επιπλέον έχουν και αρνητικό rapid test. Από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα και στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, μέτρο πάντως που δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και γι’ αυτό η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του ορίου ηλικίας στα 50. Ορισμένοι εντός της ΝΔ προτείνουν τη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ για ορισμένες κατηγορίες πολιτών και υπό προϋποθέσεις.

Πολιτικό κόστος και σχεδιασμοί

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν το πολιτικό κόστος των άστοχων χειρισμών -και φυσικά στο εσωτερικό παίζεται το blame game. Οι ενδείξεις είναι ότι η πτωτική τάση στις δημοσκοπήσεις συνεχίστηκε και το πρώτο δεκαήμερο του νέου χρόνου. Ωστόσο ευελπιστούν ότι θα υπάρξει βελτίωση μετά την κορύφωση και την ομαλοποίηση στο κοινωνικό επίπεδο. Τότε, λένε, θα μετρηθεί συνολικά η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης «παρά τις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ», θα γίνει συνολική αποτίμηση και ανάλογη αντεπίθεση από τον πρωθυπουργό. Στον βαθμό που αποκρυσταλλωθεί η κατάσταση και επικρατήσουν και οι νέες ισορροπίες στο πολιτικό τοπίο μετά και την εκλογή Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός θα αρχίσει να ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό του. Το βασικό ερώτημα είναι εάν θα προχωρήσει σε έναν ακόμη ανασχηματισμό μέσα στην Άνοιξη, ανεξάρτητα από το αν θα προχωρήσει σε εκλογές μέσα στο 2022. Πηγές πέριξ του Μαξίμου αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών την Άνοιξη, αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι ο Σεπτέμβριος είναι στο τραπέζι. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα είναι ευνοϊκοί για την κυβέρνηση.

Το αίτημα των εκλογών και το ανέβασμα των τόνων από τον ΣΥΡΙΖΑ που οδεύει στο Συνέδριό του, και η δυναμική που έχει αποκτήσει το ΚΙΝΑΛ σε συνδυασμό με την αποστασιοποίηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, αφενός δημιουργεί νέα δεδομένα και αφετέρου πυκνώνει τον πολιτικό χρόνο. Υπ’ αυτή την έννοια επιταχύνει και τις εξελίξεις και πιέζει τον πρωθυπουργό να επισπεύσει τις αποφάσεις του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.