Αποκαλύψεις-φωτιά του Μπάμπη Παπασπύρου για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με Drones

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Μπάμπης Παπασπύρος, Ταξίαρχος εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας και πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΑΒ, στη χθεσινή εκπομπή «Alert στην πολιτική».

Ο κ. Παπασπύρος αναφέρθηκε στην χθεσινή απαράδεκτη πρόκληση των Τούρκων, που για πρώτη φορά έβαλαν drone να κάνει υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσα Νισύρου σε ύψος 19.000 ποδών!

Η απειλή των drone είναι υπαρκτή, είναι δίπλα μας, από μια χώρα, την Τουρκία, που είναι δεύτερη στον κόσμο σε πωλήσεις drone, με διείσδυση σε δεκάδες χώρες της περιοχής μας, της Ευρώπης αλλά και στην Αφρική, ακόμα και σε χριστιανικές και φιλικές χώρες όπως η Αιθιοπία.

Το ΥΠΕΞ πραγματοποίησε «μυστική» σύσκεψη, με συμμετοχή στρατιωτικών, λίγες μέρες πριν το τέλος του 2021 με θέμα την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής από drone, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των drone, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύστημα «Πανόπτης», μια συνεργασία του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και της εταιρείας SAS (κατασκεύης drone).

Αυτό που δεν γίνεται στη χώρα μας είναι η χρησιμοποίηση υπαρχόντων συστημάτων τα οποία όχι μόνο δεν αξιοποιούνται αλλά τεχνηέντως υποβαθμίζονται ή και υποκρύπτονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ραντάρ «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ, που θα μπορούσε να συνδράμει τα μέγιστα στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της ασύμμετρης απειλής των drone.

Δυστυχώς χάνονται ευκαιρίες για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με την μη συμμετοχή της, στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που αγγίζουν τα 10 δισ ευρώ, κάτι που αποτελεί πάγια απαίτηση των φορέων Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και διεθνή πρακτική.

Σχέδιο δράσης απαιτείται και μάλιστα χθες…Σχέδιο ολοκληρωμένο, συντονισμένο, ρεαλιστικό με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας για την διασφάλιση της άμυνας και ασφάλειας στη χώρα μας σε υψηλά επίπεδα και την πολυπόθητη ανάπτυξη που δυστυχώς δεν έρχεται.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.