Επιτέλους, τέλος στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μεταναστευτικό

Σχεδόν επτά χρόνια μετά την αρχική εμπλοκή των ΕΔ στο Μεταναστευτικό, τώρα, τυπικώς, δια νόμου, μπαίνει τέλος

Επιτέλους, τέλος στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της ΕΕ που δεν χρησιμοποίησαν τις ΕΔ στο Μεταναστευτικό, η Ελλάδα έκανε μαζική χρήση των μονίμων στελεχών και των στρατευμένων.

Κάτι, ωστόσο, που συμβαίνει συχνά, αφού οποτεδήποτε είναι να κλείσουν τις «τρύπες» που αφήνει ο κρατικός μηχανισμός, χρησιμοποιούνται οι ΕΔ. Κι’ αυτό, συχνά σε βάρος της κύριας αποστολής τους, της εθνικής άμυνας. Τόσο πολύ που πλέον οι στρατιωτικοί τείνουν να χαρακτηριστούν ως τα παιδιά για όλες τις δουλειές.

Ήταν επτά χρόνια που καταπόνησαν σοβαρά τις ΕΔ. Πόσο μάλλον, αφού, εκτός του μεγάλου όγκου δουλειάς, δεν έλειψαν οι διαρκείς παλινωδίες των πολιτικών ηγεσιών, που ανάλογα και με τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες κυβερνητικών στελεχών, φόρτωναν με ολοένα περισσότερα βάρη τους στρατιωτικούς.

Ποιος, άλλωστε, ξεχνά ότι ακόμα και το 2019-2020, υπήρξαν πολιτικά στελέχη του υπουργείου Άμυνας, τα οποία ήθελαν να πάρουν πάνω τους ολόκληρο το Μεταναστευτικό. Έφτασαν, δε, στο σημείο να «φορτώσουν» τις ΕΔ με επιπρόσθετες αποστολές στο Μεταναστευτικό, όπως μεταξύ άλλων, με θαλάσσιες περιπολίες γύρω από τα νησιά του Αιγαίου.

Βέβαια, τότε ήταν μια περίοδος που οι κυβερνητικές παλινωδίες διαδέχονταν η μια την άλλη. Ουδείς, εξάλλου, ξεχνά την κατάργηση του υπουργείου Μετανάστευσης, για να επανασυσταθεί λίγο μετά υπό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ανεξαρτοποίησή του εν συνεχεία, και βέβαια τις αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του.

Απίστευτες «αστοχίες», τις οποίες, κατόπιν, η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει υπό τον μανδύα της «επιτυχημένης» -κατόπιν ευρωπαϊκών ντιρεκτίβων- διαχείρισης της κρίσης του Έβρου.

Σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, «με αφορμή την από 31 Δεκεμβρίου 2021 λήξη της εμπλοκής των ΕΔ από την διαχείριση δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και την άρση ισχύος των ειδικών διατάξεων που αφορούσαν στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης», συναντήθηκαν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη.

Στην ειδική εκδήλωση, εκτός των άλλων, ήταν ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ εκπροσώπησε ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι οι ΕΔ «ήταν κατά νόμο αρμόδιες, μεταξύ άλλων και για την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών στις Δομές που είχαν δημιουργηθεί, για τη δημιουργία και κατασκευή Δομών (ΚΥΤ, δομές υποδοχής Μεταναστών και Προσφύγων, κλπ.), για την υγειονομική περίθαλψη, για τη μεταφορά υλικών και αναλώσιμων προς τις Δομές αυτές. Είχαν επωμισθεί σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά του μεταναστευτικού».

Ο Ν. Μηταράκης, αφού είπε ότι «οι ροές φέτος ήταν μειωμένες κατά 99% σε σχέση με την κρίση του 2015», ανέφερε ότι μειώθηκαν «σε 34 από 121 τις δομές φιλοξενίας που προ διετίας λειτουργούσαν στη χώρα μας και ολοκληρώσαμε την ανάκτηση του ελέγχου λειτουργίας τους με τον ορισμό διοικητή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε κάθε δομή».

Ο ίδιος, ωστόσο, είπε ότι «παραμένει κρίσιμη για την θωράκιση της χώρας η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.