Τζανάκης: Κανένα πρωτόκολλο δεν θα σταματήσει την Όμικρον

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης κάνοντας λόγο για ακόμη και 55.000 νέα κρούσματα κατά μέσο την ημέρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε πως το αμέσως επόμενο διάστημα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, θα έχουμε την κορύφωση, που ίσως στην Κρήτη θα έρθει νωρίτερα, με πάρα πολλά κρούσματα.

«Μπορούν να φτάσουν τα 2.000 μόνο στο Ηράκλειο και σε όλη την Κρήτη τα 3.000 – 3.500. Σε επίπεδο χώρας το μοντέλο μας δίνει μέσους όρους 50.000 – 55.000, που σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε αιχμές ημερών με πάνω από 60.000 νέα κρούσματα. Μακάρι τα μέτρα που έχουν ληφθεί να διαψεύσουν αυτή την πρόβλεψη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης υπογράμμισε πως είναι σημαντικό ότι πλέον είμαστε η χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ, καθώς εφόσον κάποιος είναι θετικός αυτοπεριρίζεται και προστατεύει τους άλλους.

Εστιάζοντας δε σε ό,τι αφορά τα εφαρμοζόμενα πρωτόκολλα διευκρίνισε ότι είναι δοκιμασμένα για τη μετάλλαξη Delta».

«Πιστεύω ότι κανένα πρωτόκολλο δεν θα σταματήσει την Όμικρον και γι’ αυτό μιλάμε για κορύφωση με τόσα πολλά κρούσματα» πρόσθεσε.

«Δεν ξέρουμε αν η μετάλλαξη Όμικρον έχει εκτοπίσει τις άλλες παραλλαγές»

Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις σχετικές με την συνέπειες της «Όμικρον» στην εξέλιξη της πανδημίας ο Νίκος Τζανάκης τόνισε πως:

«Κανείς δε μπορεί να πει ότι είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, διότι δεν ξέρουμε αν η μετάλλαξη Όμικρον έχει εκτοπίσει τις άλλες παραλλαγές. Αυτή τη στιγμή 10%– 20% των κρουσμάτων είναι Delta».

«Μπορεί να μείνει η Delta, μπορεί να εμφανιστούν νέες παραλλαγές. Δεν πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας».

»Πιστεύω, όμως, ότι μέσα στο 2022 θα έχουμε το τέλος της οξείας φάσης της πανδημίας και ενδεχομένως θα περάσουμε σε πιο ελεγχόμενες μορφές επιδημιολογικής έξαρσης, που δεν θα έχουν πανδημικό χαρακτήρα. Δηλαδή, δεν θα μας καταστρέφει τη ζωή μας» πρόσθεσε.

«Κρούσματα Delta οι ασθενείς στα νοσοκομεία»

Μιλώντας για την πίεση που μπορούν να δεχθούν τα νοσοκομεία εξήγησε πως τα κρούσματα Delta στην Κρήτη είναι το 10% του συνόλου.

«Όμως, 230 κρούσματα Delta την ημέρα, όπως είχαμε χθες, θα πιέσουν το σύστημα υγείας, ακόμη κι αν η Όμικρον δεν προκαλεί νοσηλείες, όπως υποτίθεται ότι συμβαίνει. Και μόνο τα Delta κρούσματα μπορούν να ασκήσουν ικανή πίεση στο ΕΣΥ, κάτι που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε» τόνισε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλη τη χώρα.

«Μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διασωληνωμένοι είναι όλοι Delta ενώ από το σύνολο των νοσηλειών, έχουμε ελάχιστες Όμικρον, πολύ λίγες. Προς το τέλος της εβδομάδας, αρχές της ερχόμενης θα έχουμε σαφέστερη εικόνα και καλύτερη προσέγγιση από την γονιδιωματική ανάλυση» σημείωσε ο Νίκος Τζανάκης.

«Έρχεται επιβάρυνση στο ΕΣΥ»

«Με το κύμα αυτό θα κολλήσει πάρα πολύς κόσμος, ιδιαίτερα ανεμβολίαστοι, αλλά και εμβολιασμένοι, οι οποίοι θα το περάσουν ελαφριά. Το θέμα είναι τι πίεση θα δεχθεί το σύστημα υγείας και αυτή θα καθορίσει τις αποφάσεις.

Λέγεται ότι θα δεχθεί το ένα πέμπτο ή το ένα έκτο της πίεσης που επέφερε η Delta. Μακάρι αυτό να επιβεβαιωθεί. Όμως, ήδη το δικό μας σύστημα έχει κορεστεί, οι μονάδες μας είναι στο 90% της δυναμικής τους.

Συνεπώς, η επιπλέον επιβάρυνση θα τις φέρει στα όριά τους» είπε και εκτίμησε πως μπορεί να έχουμε μια πρωτόγνωρη πίεση στο σύστημα υγείας.

«Ελπίζω οι σκληροί δείκτες να μην επηρεαστούν σε βαθμό μη διαχειρίσιμο, αλλά θα επιβαρυνθούν. Τώρα ακόμη, για περίπου δέκα ημέρες, θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση των θανάτων και σταθεροποίηση των διασωληνώσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε περίπου 12% μείωση των θανάτων κατά μέσο όρο και 3% μείωση στους διασωληνωμένους, αλλά είχαμε 30% αύξηση στις νοσηλείες».

»Στη συνέχεια, θα δεχθούμε επιβάρυνση, αλλά ενδεχομένως να είναι διαχειρίσιμη, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η Όμικρον είναι αρκετά πιο ήπια» είπε.

Κλείνοντας ο Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού λέγοντας: «Πρέπει να συστρατευτούμε στον εμβολιασμό όλοι μας».

Επίσης κάλεσε τους τρεις υποψηφίους για την Αρχιεπισκοπή Κρήτης να πάρουν δημόσια θέση για τους εμβολιασμούς και τόνισε: «Δεν θα ήθελα να δω έναν αντιεμβολιαστή Αρχιεπίσκοπο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.