“Όμικρον”: Στο 70% ο μέσος όρος κρουσμάτων σε πέντε Περιφέρειες της χώρας

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της παραλλαγής “Όμικρον” στη χώρα μας, ενώ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής σχετίζεται με το συγκεκριμένο, πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού.

Θεοκλής Ζαούτης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών. Όπως ανέφερε, η πρώτη εικόνα από δειγματοληψίες που έγιναν σε πέντε Περιφέρειες -Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη- δείχνει ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων της “Όμικρον” είναι κοντά στο 70%.

“Όμικρον”: Τα στοιχεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Σημείωσε ότι η εικόνα είναι παρόμοια σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, σε σχέση με την “Όμικρον”. “Τις τελευταίες ημέρες, το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη”, ανέφερε ο κ. Ζαούτης.

Η παγκόσμια βιβλιογραφία κλίνει προς το δεδομένο ότι η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη με την “Όμικρον”, ενώ σιγά σιγά βλέπουμε και δεδομένα για τη θνητότητα, που και αυτή φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, στάθηκε σε μελέτη του ΕΟΔΥ σύμφωνα με την οποία το 95% των ατόμων με θετικό PCR για τη μετάλλαξη “Όμικρον”, είχε και θετικό rapid test. “Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει αξιοπιστία του rapid test για τη μετάλλαξη Όμικρον”, όπως σημείωσε.

“Όμικρον: Άμεση προστασία με την τρίτη δόση του εμβολίου – Τι δήλωσε η Θεοδωρίδου

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως η ταχεία επικράτηση της παραλλαγής “Όμικρον” του κορονοϊού, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο ο ΠΟΥ παραμένει αισιόδοξος, καθώς όπως αναφέρει, το 2022 θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας.

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν στο ότι η αποτελεσματικότατα των εμβολίων με την εμφάνιση της “Όμικρον” είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές. “Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την Όμικρον με δύο δόσεις εμβολίου είναι ανεπαρκής. Η χορήγηση όμως της τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστή η διάρκεια” είπε η κυρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στα ποσοστά αποτελεσματικότητας. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει κατά 90% από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες. Η “Όμικρον”, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πιθανόν να συμβάλει στη θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα εμβόλια είναι ασφαλή και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες ήπιες. “Είναι οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων: πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία, ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση”

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στη συλλοίμωξη κορονοϊού και γρίπης και είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά θα έπρεπε επίσης να αποτελεί υπενθύμιση και για εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.