«Φαντομάς» η μετάλλαξη Όμικρον – «Ξεγελά» rapid και self test επιβεβαίωσε ο FDA

«Να συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ», ζητούν Έλληνες επιστήμονες.

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα τεστ αντιγόνων (rapid, self) πράγματι ανιχνεύουν την μετάλλαξη Όμικρον, αλλά έχουν μειωμένη ευαισθησία», αναφέρει ανακοίνωση του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, προς επιβεβαίωση ότι τα συγκεκριμένα τεστ πιθανόν να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν υπάρχει μόλυνση από την Όμικρον.

Παρόλα αυτά, ο FDA σημειώνει  πως συνεχίζει να συνιστά τη χρήση τους, αλλά η επιβεβαίωση καλό θα ήταν να γίνεται με μοριακό τεστ… «Αν κάποιος λάβει αρνητικό αποτέλεσμα αφού κάνει τεστ αντιγόνων, αλλά υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί (…), για παράδειγμα αν έχει συμπτώματα (της COVID-19) ή υψηλή πιθανότητα μόλυνσης, λόγω έκθεσης, είναι σημαντικό να κάνει μοριακή εξέταση (σ.σ. τεστ PCR)», γράφουν οι Αμερικανοί.

«Να συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ»

Προχθές πάντως και στα εντός των συνόρων, η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας Ελένη Γιαμαρέλλου είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της κατά πόσον τα rapid και τα self test εντοπίζουν την Όμικρον και συνέστησε να γίνεται μοριακό τεστ (σ.σ. τα 50 και 60 ευρώ του κόστους του PCR ποιος τα διαθέτει; )

Στο θέμα των μοριακών τεστ πάντως, τόσο η Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας και Γενική Ιατρός, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, όσο και ο ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και επικεφαλής νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο της Νίκαιας Πάνος Παπανικολάου, ζήτησαν τη συνταγογράφησή τους για συμπτωματικούς ασθενείς, ως μέτρο ελέγχου.

Αλλά μέχρι στιγμής, ουδείς έχει ασχοληθεί…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.