Επίθεση του Έλληνα υπουργού Άμυνας στον Πούτιν – Προς νέο διπλωματικό επεισόδιο Αθήνας-Μόσχας;

«Δεν έχω δει τόσα χρόνια συμπάθεια από τον Πούτιν», είπε ο Ν.Παναγιωτόπουλος, αφήνοντας κατ’ επέκταση να εννοηθεί ότι ούτε και η Ελλάδα πρέπει να επιδεικνύει κάποια «συμπάθεια» προς τη Ρωσία

Με αιχμές, αυτή τη φορά κατά του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ειδικότερα, όταν ερωτήθη για τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και την ειδική αναφορά του στον ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ, μέσω της Αλεξανδρούπολης, προς την Κ.Ευρώπη, απορρίπτοντας τις επικρίσεις της Μόσχας, απάντησε: «Δεν έχω δει τόσα χρόνια συμπάθεια από τον Πούτιν» προς την Ελλάδα. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος και εκ μέρους της Ελλάδας να επιδειχθεί κάποια «συμπάθεια» προς τη Ρωσία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, «Ρωσία1», για την αμερικανο-ρωσική ένταση που υπάρχει με αφορμή την Ουκρανία, ο Ν.Πεσκόφ, είπε ότι «οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ κάνουν στρατιωτικά γυμνάσια και κινήσεις κοντά στα σύνορά μας», ενώ εστίασε στην «προώθηση τεράστιου όγκου εξοπλισμού, μέσω Ελλάδας, προς άλλες κατευθύνσεις».

Είναι από τις ελάχιστες φορές που το Κρεμλίνο κάνει επισήμως ευθεία αναφορά στην Ελλάδα.

Διπλωματική «παρεξήγηση»

Να σημειωθεί πως το Νοέμβριο, σε ομιλία του, στην Εσθονία, στην κεντρική συνεδρία του 15ου Ετήσιου Συνεδρίου της Βαλτικής για την Άμυνα σχετικά με την νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, ο Ν.Παναγιωτόπουλος είχε υπερθεματίσει της ΝΑΤΟϊκής γραμμής περί της «αντιπάλου» – «εχθρού» Ρωσίας.

Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προκαλέσει διπλωματική εμπλοκή μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, σε μια περίοδο μάλιστα, κατά την οποία προετοιμαζόταν η συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη νότιο Ρωσία, στην αρχή του Δεκεμβρίου, με βασικό ζητούμενο εκ μέρους της Αθήνας τη μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου.

Χθες, ο Ν.Παναγιωτόπουλος, συνομιλώντας με εκπροσώπους των ΜΜΕ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι, εξαιτίας των τότε δηλώσεών του, είχε προκληθεί μίνι διπλωματικό επεισόδιο. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «από ανόητο λόγο προκλήθηκε παρεξήγηση».

Ανεξαρτήτως της «εξήγησης» που δίδει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, καθίσταται εμφανές ότι πράγματι υπήρξε διπλωματική «παρεξήγηση» μεταξύ Μόσχας – Αθήνας.

Κάτι που για πολλοστή φορά δείχνει ότι, ειδικά στα θέματα της Εξωτερικής πολιτικής, η φρασεολογία επιβάλλεται να είναι καλά ζυγιασμένη.

«Συμπάθεια» και διεθνείς σχέσεις

Παρ’ όλα αυτά, και χθες ο Ν.Παναγιωτόπουλος έσπευσε να σχολιάσει τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, αν και δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου του.

Έτσι, την ίδια στιγμή που τασσόταν υπέρ της διττής προσέγγισης προς τη Ρωσία (αποτροπή – διατήρηση γεφυρών επικοινωνίας και διαλόγου), σημειώνοντας μάλιστα ότι «η Ρωσία, με όλα τα προβλήματα της, αποτελεί μέρος της Ευρώπης», εστράφη κατά του Ρώσου προέδρου.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, ως μη γνώστης περί τη Διπλωματία, αδυνατεί να διατυπώσει προσεκτικά τις όποιες θέσεις έχει η κυβέρνηση έναντι της Ρωσίας, και ενδεχομένως υποπίπτει σε λεκτικά ολισθήματα, ή αντίθετα συνειδητά επιλέγει την τακτική των επικρίσεων, έχοντας ως στόχο να αποσπάσει τα εύσημα από την ηγεσία του ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό παράγοντα στην Ελλάδα.

Όπως και να’ χει, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι θέμα «συμπαθειών» ή αντιπαθειών, καθώς και ότι στις διεθνείς σχέσεις «δεν υπάρχουν φίλοι, αλλά μόνο συμφέροντα».

Ρωσική παρουσία – Εκκλησία

Υπερθεματίζοντας, επίσης, για τις νέες διευκολύνσεις που παραχώρησε η Ελλάδα στις ΗΠΑ, και ειδικότερα του προβλήτα του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ως διαμετακομιστικού σταθμού για τη μεταφορά μέσων και οπλικών συστημάτων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ο Ν.Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ως «πολλή ωφέλιμη».

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι, αναφερόμενος στην αμερικανική παρουσία στη Βόρειο Ελλάδα, έκανε λόγο και για έντονη ρωσική παρουσία «μέσω άλλων καναλιών», όπως είπε, «ακόμα και μέσω της εκκλησίας», κ.ο.κ.

Μια αναφορά που προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν προκληθεί διπλωματικά επεισόδια ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα, είχαν δει το φως της δημοσιότητας παρόμοια στοιχεία περί της ρωσικής δραστηριότητας στη Βόρειο Ελλάδα.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε, επέκρινε την τότε κυβέρνηση για την υποτροπή στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Αίφνης, τώρα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας εμφανίζεται με τα ίδια επιχειρήματα κατά της Ρωσίας βγαλμένα από το σχετικά πρόσφατο παρελθόν.

Κάτι που δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση τουλάχιστον ως προς τις πολιτικές που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έναντι της Μόσχας. Κι’ αυτό, βέβαια, ανεξαρτήτως εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί περί ρωσικής παρουσίας «μέσω καναλιών» στη Βόρειο Ελλάδα.

«Εχθρός» η Ρωσία

Να σημειωθεί ότι στις 29/11/2021, όταν με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ερωτάτο ο υπουργός Άμυνας για τις προηγούμενες δηλώσεις του στην Εσθονία, είχε πει πως «οι εχθροί της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) είναι γνωστοί».

Μητσοτάκης-Πούτιν: Φυσικό αέριο, Αλεξανδρούπολη-Ουκρανία στο κυρίως μενού, με ευχολόγια για το… 1821

Και, προσπαθώντας να μετριάσει τις εντυπώσεις από την προηγούμενη τοποθέτησή του, είχε προσθέσει: «Ας μην επικεντρωθούμε στη Ρωσία, για την οποία άλλωστε πρόσφατα υποστήριξα στην Εσθονία ότι πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας βάσει της διπλής προσέγγισης (επικοινωνία – αποτροπή)».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.