Η Κομισιόν κάνει «φύλλο και φτερό» την πώληση-πρόκληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Αυτή η εξέλιξη έχει εκνευρίσει τη διοίκηση της CVC…

Δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα η CVC Capital με την Εθνική Ασφαλιστική, την οποία εξαγόρασε στις 21 Απριλίου, καταβάλλοντας 505.000.000 ευρώ για το 90,01% της μεγαλύτερης εταιρίας του κλάδου.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τα γραφεία της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) είναι ότι η έρευνα θα διαρκέσει πολύ και δεν θα υπάρξει έγκριση πριν από τον ερχόμενο Απρίλιο. Αυτή η εξέλιξη έχει εκνευρίσει τη διοίκηση του αμερικανικού fund, που εκτιμούσε ότι ήταν μία εύκολη εξαγορά, με τις ευλογίες Μαξίμου και της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.

Αυτό που διαπιστώνεται και στις Βρυξέλλες, όπως έχει γράψει αναλυτικά η «δημοκρατία», δείχνει πόσο σκανδαλωδώς επιζήμια για την τράπεζα ήταν η εν λόγω «εκποίηση», που έγινε σε εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, μεσούσης της πανδημίας.

Για να προχωρήσει σ’ αυτή την εκποίηση, η Εθνική Τράπεζα μείωσε περαιτέρω την αξία της θυγατρικής της, εγγράφοντας στα βιβλία της πρόσθετη πρόβλεψη-ζημία 358.000.000 ευρώ, που θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα της τελευταίας χρήσης (2020). Έναν χρόνο νωρίτερα είχε φροντίσει να μειώσει πάλι την εγγεγραμμένη λογιστική αξία της θυγατρικής της κατά 492.000.000 ευρώ, προκειμένου να την προσαρμόσει στο ύψος του τιμήματος που πρόσφερε τότε η CVC Capital.

Έτσι η τράπεζα φόρτωσε στα αποτελέσματά της συνολική ζημία 850.000.000 (!) ευρώ, την οποία πέρασε μάλιστα προκαταβολικά στα βιβλία της, ώστε να μη φανεί ότι ήταν αποτέλεσμα αυτού του deal.

Στο 1/3 των ιδίων κεφαλαίων!

Η ζημία αυτή δεν είναι μόνον λογιστική, αλλά πραγματική, καθώς το τίμημα απέχει παρασάγγας από την καθαρή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής και πολύ περισσότερο από την πραγματική αξία της εταιρίας, που είναι leader στην ελληνική αγορά ασφαλειών, παράγει κέρδη, έχει αποθεματικά άνω των 2,5 δισ. ευρώ και τεράστιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Στα αποτελέσματα της χρήσης 2020 η Εθνική Ασφαλιστική εμφανίζει καθαρή θέση 1,224 δισ. ευρώ, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν μία βάση για τον καθορισμό του τιμήματος πώλησης.

Όμως, το τίμημα που αποδέχτηκαν η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και το ΤΧΣ (346.500.000 ευρώ για το 90,01%) αντιστοιχεί σε αποτίμηση μόλις… 385.000.000 ευρώ (για το 100% της εταιρίας). Είναι δηλαδή 68,5% χαμηλότερο από την καθαρή θέση – λιγότερο και από το 1/3 των ιδίων κεφαλαίων της!

Το τίμημα που θα καταβάλει η CVC Capital Partners αντιστοιχεί σε 4,4 φορές τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της περσινής χρονιάς (Ρ/Ε 4,4) και σε 5,5 φορές τα μέσα ετήσια κέρδη της τελευταίας τριετίας (ιστορικό Ρ/Ε 5,5). Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου πέντε χρόνια οι νέοι ιδιοκτήτες θα αποσβέσουν το κόστος εξαγοράς

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.