Ποιες οι παρενέργειες του εμβολιασμού στις ηλικίες 5-11 ετών – Τι γίνεται αν κάποιο παιδί νοσήσει μετά την πρώτη δόση

Σε προτεραιότητα οι πρώτες δόσεις των ανεμβολίαστων και οι αναμνηστικές των 60+

Με την πανδημία Covid-19 να μην σταματά να μας επιφυλάσσει νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, κατά κύριο λόγο ένεκα των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού που εμφανίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε σήμερα πως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο του ετήσιου εμβολιασμού μας κατά της φονικής νόσου, όπως, δηλαδή, συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, εξάλλου, η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως «το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων με δύο δόσεις σε 21 μέρες. Αν ένα παιδί νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με ό,τι συμβαίνει στους ενήλικες», συμπληρώνοντας πως «ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αναβολές και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος των εμβολιασμών των παιδιών», παραπέμποντας στον παιδίατρο για το πότε πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια στα παιδιά.

Όσον αφορά δε στις παρενέργειες του εμβολιασμού στις συγκεκριμένες ηλικίες, η ίδια είπε πως είναι γνωστές στους γονείς, δηλαδή ανάλογες με των συμβατικών εμβολίων, όπως πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης. «Προστατεύει την υγεία του παιδιού ο εμβολιασμός. Η νόσος είναι μεν από την αρχή και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μικροί, όπως ο κίνδυνος του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C), 1 περίπτωση στις 3.000 μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση», συνέχισε, σημειώνοντας πως μόλις δημοσιεύτηκε στη Σκωτία σχετική έρευνα για τα παιδιά και το μη ελεγχόμενο άσθμα. «Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν λόγω Covid 3 με 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο», είπε.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.