Romeo: H πρώτη φωτογραφία του ελληνικού «φονιά των υποβρυχίων»

Το πρώτο Romeo «φονιάς των υποβρυχίων» βαμμένο με τα χρώματα του Πολεμικού Ναυτικού.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πολυεπίπεδη ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα ελικόπτερα MH-60R ή Romeo ή «φονιάδες των υποβρυχίων» όπως είναι το παρατσούκλι τους αρχίζουν να εντάσσονται σταδιακά στις τάξεις του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Πρόκειται για συνολικά 7 ολοκαίνουργια ελικόπτερα η προμήθεια των οποίων γίνεται μέσω διακρατικής συμφωνίας (G2G = Government to Government) Ελλάδας – ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales). Τα πρώτα 4 ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, καθώς και θα επόμενα 3 που θα βρίσκονται στην «φωλιά των γερακιών» του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρόνι αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ναυτικών μας δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας.

Σημειώνεται, ότι μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, επιλέγουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα για το Πολεμικό τους Ναυτικό. Διαπραγματευτική επιτυχία, μάλιστα, θεωρείται η προμήθεια των ελικοπτέρων σε τιμή σχεδόν κατά 25% χαμηλότερη από την τρέχουσα, που σημαίνει ότι ουσιαστικά αποκτώνται 7 ελικόπτερα στην τιμή των 5μισυ.

Ταυτόχρονα, με την αναβάθμιση των 11 Aegean Hawk, το Πολεμικό Ναυτικό δημιουργεί έναν εναέριο στόλο συνολικά 18 ελικοπτέρων, που αποτελούν το μεγαλύτερο φόβητρο των τουρκικών υποβρυχίων. Ειδικά τα Romeo, που θεωρείται ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο και που δεν διαθέτει η Τουρκία.

Η φωτογραφία του πρώτου Romeo, βαμμένου με ελληνικά χρώματα και τα διακριτικά «ΠΝ 75» δημοσιεύθηκε από το «Naval Air Systems Command» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.